De ce unii copii vorbesc mai greu. 5 motive si metode de a stimula dezvoltarea limbajului

/ / Modificat: 2024-08-19
De ce unii copii vorbesc mai greu. 5 motive si metode de a stimula  dezvoltarea limbajului

 

Fiecare copil are propriul lui ritm de crestere si dezvoltare, iar asta inseamna ca varstele la care vor incepe sa mearga si sa vorbeasca difera de la caz la caz. Evident, daca cele doua procese intarzie mai mult, ar trebui consultat un specialist, pentru ca s-ar putea sa fie o problema medicala.

In ceea ce priveste vorbirea, specialistii spun ca majoritatea copiilor isi vor dezvolta abilitatile in mod normal, pe etape, dar aproximativ 15% dintre copii incep sa vorbeasca mai tarziu, iar asta se poate intampla din urmatoarele motive:

  • personalitate
  • mostenire genetica
  • izolarea de alti copii
  • lipsa comunicarii
  • lipsa stimularii.

Parintii ar trebui sa fie atenti la acest aspect si sa intervina, pentru ca o intarziere in dezvoltarea vorbirii poate veni ulterior cu alte probleme care il vor afecta in mod direct pe cel mic. Copiii pot fi stimulati sa vorbeasca, sa inceapa sa formuleze propozitii si sa comunice prin diverse metode, inclusiv prin cursuri de engleza.

Totusi, la ce varsta ar trebui sa inceapa sa vorbeasca un copil? In jurul varstei de 9 luni va incepe sa rosteasca primele cuvinte simple: mama, tata, apa, bebe etc. La un an si jumatate, copilul va avea in vocabular intre 50 si 100 de cuvinte, iar la doi ani ar trebui sa stie in jur de 500 de cuvinte si sa le lege intre ele - vreau apa, vine mama etc. La 3 ani, vocabularul unui copil ar trebui sa fie de trei ori mai bogat si sa inceapa sa formuleze propozitii simple.

Cum poate fi stimulata dezvoltarea limbajului la copii

Multi parinti se amuza foarte mult atunci cand copiii lor rostesc gresit anumite cuvinte simple sau vorbesc monosilabic si neinteligibil la o varsta la care ar trebui deja sa formuleze primele propozitii. Este o atitudine gresita, care ar trebui schimbata imediat, pentru ca un copil va continua sa faca asta daca vede ca este aprobat de parinti si la varsta la care va intra in comunitate, unde ar putea sa devina tinta bullyingului. Prin urmare, parintii au datoria de a-si stimula copiii sa vorbeasca si sa le dezvolte limbajul apeland la urmatoarele metode:

Comunicare - potrivit Kids Health, comunicarea este esentiala in acest proces. Vorbeste in permanenta cu copilul, cantati impreuna, incurajeaza-l sa imite sunete si gesturi si corecteaza-i pronuntia cuvintelor pe care el le rosteste gresit.

Citeste-i - incepe sa-i citesti copilului inca din primele luni de viata. Este important sa auda cuvinte rostite clar, pentru ca ii vor ramane in memorie. Pe masura ce creste, cauta carti cu imagini care sa ilustreze ceea ce-i citesti si care sa ii incurajeze pe copii sa fie atenti la poveste.

Foloseste situatiile de zi cu zi - pentru a-i imbogati vocabularul este important sa vorbiti pe tot parcursul zilei despre ceea ce faceti, despre locurile in care mergeti. Numeste-i alimentele de la magazin, explica-i ce faci in timp ce gatesti sau faci curatenie si identifica-i obiectele pe care le atingi. Chiar daca este foarte mic, rezista tentatiei de a vorbi in „limba bebelusilor” si rosteste corect si clar cuvintele.

Interactiuni cu adulti si alti copii - un copil va fi intotdeauna curios sa intre in contact cu alte persoane din afara casei, chiar daca la inceput poate manifesta timiditate. Va trece de acest moment si va incerca sa comunice cu alte persoane, iar acest lucru este un exercitiu excelent pentru dezvoltarea vorbirii.

Cursuri de engleza - invatarea unei limbi straine ajuta creierul sa se dezvolte si sa faca mai multe conexiuni. Copiii au ocazia sa observe si sa invete si mai multe despre sintaxa atunci cand sunt expusi la doua limbi diferite.

Foto: Pexels


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltarea limbajului

Articole recomandate

Citeste si despre