Lucruri pe care toti baietii, fara exceptie, trebuie sa le auda de la parinti in copilarie

/ / Modificat: 2024-04-24
Lucruri pe care toti baietii, fara exceptie, trebuie sa le auda de la parinti in copilarie

Desi cuvintele pot fi mici, impactul lor rezoneaza asupra copiilor. Amprenta din copilarie este purtata in modul in care fiii nostri se simt despre ei insisi si interactioneaza cu ceilalti pana la varsta adulta. Stima de sine si increderea in sine vor afecta totul, de la relatiile si carierele lor pana la capacitatea lor de a face fata adversitatilor si de a face alegeri sanatoase in ceea ce priveste stilul de viata.

Iata cateva lucruri marunte pe care orice baietel trebuie sa le auda de la parintii sai:

“Esti minunat!”

Faptul ca este admirat de persoanele pe care vrea cel mai mult sa le multumeasca aprinde un copil pe dinauntru.

“Esti curajos!”

Evidentierea momentelor in care a fost curajos facand ceva mic, cum ar fi sa se tunda sau sa mearga la dentist, il va ajuta sa se afirme atunci cand se simte speriat si singur. Isi va aminti ce crezi despre el si va crede asta despre el insusi atunci cand va avea cea mai mare nevoie.

“Poti s-o faci!”

Aceste cuvinte ii insamanteaza increderea in sine, astfel incat va depune efort in ceea ce trebuie sa invete, sa realizeze, sa incerce sau sa incerce din nou.

“Poti sa-mi spui orice!”

Aceste mici cuvinte ii amintesc ca este in siguranta emotionala cu tine si ca poate avea incredere in tine cu gandurile si sentimentele sale.

“Imi pare rau”

Baietii au nevoie sa isi auda parintii cerandu-si scuze atunci cand umanitatea lor preia controlul si spun ceva ce nu au vrut sa spuna sau isi arata frustrarea sau furia prin comportament neadecvat. Copilul tau te va reflecta. Daca recunosti cand ai depasit o limita si te intorci sa te umilesti, ei vor invata sa faca la fel.

“Este in regula sa plangi”

Trebuie sa stie ca toti avem emotii, inclusiv fericire si tristete, furie si frica, iar uneori una dintre emotiile noastre ne face sa ne vina sa plangem. Si asta este in regula! Este normal si natural si este o modalitate de a ne ajuta sa ne simtim mai bine. Imi place filmul de animatie Disney Inside Out, care ne ajuta sa intelegem mai bine emotiile.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lucruri copii Comunicare parinti baieti

Articole recomandate

Citeste si despre