Vremurile legate de cresterea copiilor sunt foarte relative: cand sunt bebelusi, uneori iti doresti sa creasca si sa fie capabili sa mearga la toaleta sau sa se imbrace singuri. Cu toate acestea, cand te confrunti cu acel moment, ti se pare ca au crescut brusc si tu nici macar nu ai observat. Acel moment marcheaza o etapa foarte importanta in dezvoltarea copilului: acesta a descoperit ca este independent si ca poate face lucruri pentru el insusi.
Desi nu exista o varsta anume, de obicei se intampla in jurul varstei de doi sau trei ani. Abilitatile motorii ale copilului s-au dezvoltat dramatic (atat de mult incat in cateva saptamani fac lucruri pe care nu indrazneau sa le faca inainte) si, pe masura ce experimenteaza cu corpul lor, capata incredere.
Incapatanarea, acea atitudine pe care de obicei nu o pretuim
Un copil trebuie sa experimenteze lucruri si atitudini noi in fiecare zi, deoarece isi construieste personalitatea si isi descopera limitele (inclusiv limitele fizice). De aceea intalnim adesea momente de incapatanare: copilul insista ca vrea sa faca ceva pentru ca simte ca este o necesitate vitala. Daca nu poate sa ia o bucata de mancare cu furculita si tu o intepi pentru el, este normal sa o ia si sa incerce din nou singur (uneori chiar si cu o bufnitura intre timp). Daca o face, bucura-te: a ramane la o idee este o atitudine care poate fi foarte benefica pe termen lung, mai ales cand vine vorba de negociere.
Cum ar trebui sa actioneze parintii?
Evita sa spui "nu"
Cred ca unul dintre cuvintele pe care noi, parintii, le rostim cel mai des atunci cand avem un copil care incepe sa devina independent este "nu": "nu lua aia", "nu te urca pe aia", "nu mai scoate jucarii", "nu poti sa faci asta"... si asa mai departe toata ziua. Bineinteles ca o vom spune si bineinteles ca este necesar uneori, dar incearca in mod constient sa nu recurgi la ea atat de des.
Accepta ca treburile vor incetini pe parcurs
Parintii sunt adesea disperati atunci cand vor sa faca lucruri singuri (mai ales daca se grabesc pentru ca intarziem undeva). Cu toate acestea, trebuie sa aiba rabdare, sa respire adanc si sa ii insoteasca pe in acest proces, pentru ca este fundamental in dezvoltarea autonomiei lor. Este adevarat ca sarcinile se vor dezvolta mai lent, asa ca recalculeaza timpii, uita de graba si motiveaza copilul sa continue sa descopere tot ceea ce este capabil sa faca.
Stabileste rutina
Un alt aspect care poate fi foarte util este stabilirea unei rutine. Atunci cand copiii stiu ce pas urmeaza dupa ceea ce fac (de exemplu, dupa ce se joaca, sa stranga sau dupa cina, sa se spele pe dinti), le va fi mai usor sa preia initiativa si le vei deschide calea pentru a continua sa faca lucrurile singuri.
Aplauda realizarile acestora
Fiecare lucru pe care copilul il realizeaza pe cont propriu este un mare triumf pentru el, asa ca vei incepe sa auzi foarte des "uite, mami". Sarbatoreste fiecare realizare pentru ca ii va motiva sa mearga mai departe.
FOTO: freepik.com