Cum sa stii daca copilul tau este pregatit sau daca este mai bine sa mai astepte cateva luni pana a renunta la scutec? Vei afla de mai jos cateva chei pentru a-l ajuta sa renunte la scutece, un proces care va fi mai usor de suportat daca il faci respectand disponibilitatea copilului si fara presiuni, si in care rolul parintilor este sa il insoteasca cu intelegere si rabdare.
Fiecare copil are propriul sau ritm
Procesul de invatare a mersului la olita incepe in jurul varstei de doi ani, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa scoatem scutecul la varsta de doi ani. Fiecare copil are propriul ritm, care poate sa nu fie cel asteptat de parinti sau de scoala.
Procesul de formare a toaletei incepe in jurul varstei de doi ani, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa scoatem scutecul cand copilul implineste doi ani. Fiecare copil are propriul sau ritm, care poate sa nu fie cel asteptat de parinti sau de scoala.
Cum stiu ca copilul meu este pregatit sa renunte la scutece?
Formarea toaletei este un proces de maturizare si exista anumite semne pe care le putem identifica si care pot indica faptul ca copilul este pregatit sa renunte la scutece. Sunt semne care trebuie sa apara impreuna si care ne vorbesc despre maturitatea copilului de a face fata acestui pas.
Echilibru si coordonare: copilul stie sa faca activitati fizice, cum ar fi sa mearga bine, sa alerge cu o oarecare coordonare, sa sara cu ambele picioare, sa urce si sa coboare scarile alternand ambele picioare.
Retine urina mai mult timp: observam ca schimbam scutecul mai rar, ca trec perioade lungi de timp intre urinari.
Scutecul il deranjeaza: uneori chiar copilul este cel care ne da un semn clar: il da jos, il deranjeaza sa fie ud si nu mai vrea sa poarte scutec.
Ne anunta cand are chef: copilul incepe sa identifice nevoia de a face pipi si ne anunta prin cuvintele "pipi", "caca", "toaleta". Uneori nu face diferenta intre pipi si caca, dar simte nevoia de a merge la toaleta.
Este interesat sa mearga la toaleta: te insoteste, te priveste, te intreaba, este interesat de pasii care trebuie facuti (sa se aseze, sa se stearga cu hartie igienica, sa se spele pe maini).
Sfaturi pentru a il ajuta sa renunte la scutece
Olita sau vas de toaleta? Poti opta pentru oricare dintre ele, important este ca, copilul sa poata avea acces confortabil. Unii copii folosesc olita ca un pas inainte de a merge la toaleta (pentru ca o gasesc atractiva si distractiva), iar altii nu. Daca opteaza pentru toaleta, vei avea nevoie de un adaptor reductor pentru capac si de o scara, un suport pentru picioare sau un scaunel, astfel incat sa se poata urca singur. Unii il recomanda in locul olitei, ca o tranzitie mai naturala catre toaleta. Lasa-i copilului tau libertatea de a alege cu care se simte cel mai confortabil.
Incurajeaza-l sa mearga la olita sau la toaleta: insoteste-l la cateva minute, daca este necesar la fiecare zece minute. Daca nu face pipi, nu te supara si nu-l certa. Insista intotdeauna asupra aceluiasi ritual, astfel incat copilul sa invete sa il repete automat.
Faceti trecerea de la scutece la chiloti sau pantaloni de antrenament: acestia seamana mai mult cu lenjeria intima si il ajuta pe micut sa isi dezvolte abilitatea de a se imbraca si de a se dezbraca pentru a merge la toaleta. Sunt mai usor de indepartat decat scutecele normale si usureaza munca atunci cand se intampla accidente.
Cartile si povestile: acestea sunt un instrument excelent, deoarece ii ajuta pe copii sa se identifice cu personajele. Cantecele sau videoclipurile motivationale pentru copii pot fi, de asemenea, o resursa excelenta pe care sa te bazezi.
FOTO: freepik.com