Atunci cand vine ora de culcare, multi parinti duc lupte de convingere cu cei mici pentru a-i convinge sa doarma. Uneori, copiii pot fi adevarate bombe de energie si nu par sa oboseasca deloc, in ciuda faptului ca au alergat toata ziua. In timp ce unii parinti apeleaza la ritualui clasic - baie, biberonul cu lapte, poveste - in speranta de a reusi sa-l adoarma pe cel mic, altii incearca sa ii oboseasca pe micuti pentru a se asigura ca pica "lati" la culcare.
Studiile recente au aratat ca a-l obosi pe cel mic inainte de somn poate fi contraproductiv si nu numai ca nu adoarme mai repede, dar poate avea un somn foarte agitat, cu multe treziri nocturne sau cosmaruri. Cea mai buna alternativa, conform aceluiasi studiu, este rasul.
Rasul - metoda de eliberare a stresului
Copiii au multe feluri de a-si exprima emotiile si nu apeleaza intotdeauna la limbajul verbal pentru a o face. Medicul Doborah Macnamara arata in cartea ei, "Joaca, odihna, crestere: tot ce vor copiii mici sa stim despre ei", faptul ca cei mici adesea isi proceseaza emotiile si prin ras, nu doar prin plans, dar si prin joaca.
Un alt studiu realizat la Universitatea din Pennsylvania a aratat ca femeile insarcinate care au avut o atitudine pozitiva pe parcursul sarcinii au avut copii care s-au bucurat de o calitate buna a somnului.
Patru motive sa introduci rasul in rutina de somn
O stare buna de spirit se traduce prin zambete si ras, iar cei mici nu au cum sa se prefaca la acest capitol. Atunci cand sunt fericiti, cei mici adorm linistiti si cu usurinta.
Rasul este un somnifer natural
Cum, mai exact, ajuta rasul sa vina mos Ene pe la gene? Iata cateva explicatii care va vor convinge sa va faceti copilul sa rada si sa radeti si voi alaturi de el, inainte de culcare:
1. Produce hormonii fericirii. La nivel chimic, rasul elibereaza in organism substante care elimina stresul si aduc o bunastare fizica pentru urmatoarele ore. Rasul scade tensiunea arteriala si elibereaza endorfine, un hormon care ne face sa ne simtim fericiti.
2. Il ajuta pe copil sa se simta in siguranta. Rasul creeaza conexiune, iar atunci cand petreceti timp inainte de culcare cu cel mic si radeti impreuna, el se va simti in siguranta, va simti ca ii sunteti complice si va adormi linistit.
3. Ajuta la eliberarea de melatonina. Aceasta este responsabila pentru inducerea somnului, iar un studiu realizat pe mamici care alaptau a aratat ca acelea dintre ele care s-au muls dupa ce au vazut un film de comedie au avut cantitati mai mari de melatonina in laptele matern, pe care au transmis-o bebelusilor.
4. Are efecte similare cu meditatia. Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Loma Linda din California a monitorizat activitatea cerebrala a subiectilor in timp ce urmareau videoclipuri amuzante, apoi spirituale sau infricosatoare. Videoclipurile amuzante au produs un nivel ridicat de unde gamma, aceleasi care apar si in exercitiile de meditatie.
Cum ii facem pe cei mici sa rada inainte de culcare
Fiecare parinte cunoaste punctele sensibile ale copilului sau, mai ales in materie de amuzament. O bataie cu perne inainte de culcare, cateva fete ciudate facute cand aprindeti veioza, o poveste amuzanta, cu replici schimbate - iata doar cateva idei pentru a va inveseli copilul atunci cand il duceti la somn.
Importanta somnului la copii
Este inutil sa mai spunem cat de important este somnul pentru cei mici. Atunci cand dorm, copiii cresc, din toate punctele de vedere. De aceea este important sa le asiguram o odihna suficienta si sanatoasa.
Somnul putin si agitat al copiilor ii afecteaza si pe ei, si pe parinti, asa ca este de preferat ca micutii nostri sa aiba parte de odihna suficienta si linistita, pentru bunastarea intregii familii.
In timpul somnului, informatiile de peste zi se sedimenteaza, iar creierul este activ si se dezvolta, mai ales in ceea ce priveste creativitatea si imaginatia. Somnul profund ajuta la combinarea gandurilor, la selectia amintirilor, asa incat cele importante sunt aprofundate, iar cele neimportante sunt sterse din memorie.