Libertatea de a te misca si de a te juca afara inspira creativitatea si imbunatateste functia creierului
Cand aveam opt ani, am petrecut o ora in fiecare zi de toamna, aruncand la cosurile de baschet de la scoala.
Eram scund pentru varsta mea, aveam putin talent pentru sport si nici nu-mi placea atat de mult; ceea ce mi-a placut au fost povestile pe care le-am facut in capul meu, pe masura ce exersam aruncarile.
Mi-a placut cum mintea mea a fost libera sa rataceasca cand bratele, picioarele si mainile faceau aceeasi miscare, de aruncare a mingii.
Stand in tacere si singuratate, am inventat povesti si personaje elaborate. Nu le-am scris niciodata, si nici nu am jucat baschet de performanta. Nu jocul sau parcelele mi-au ramas in minte, ci descoperirea ca miscarea si imaginatia sunt legate intr-un mod de neinteles.
Misca-ti corpul si mintea te va urma
Acum ca sunt parinte, retraiesc prin fiicele mele. Fata mea mai mare compune cantece si le canta cu voce tare in timp ce schiaza. Cand copiii au timp si libertatea de a se deplasa in ritmul propriu - nu neaparat supravegheati, dar nepresati - ei se "afund" in imaginatie.
Aceasta este cea mai importanta realizare a copilariei si pune bazele cresterii viitorilor adulti curiosi, deschisi, cu abilitati de rezolvare a problemelor.
Cercetarile arata ca exercitiile fizice - fie ca este vorba despre sporturi de echipa sau sporturi individuale - te fac mai creativ si mai atent cand ajungi la un job.
Cercetatorii de la Universitatea North Texas, au efectuat in 2014, un studiu si au descoperit ca activitatea aerobica in randul copiilor a condus la scoruri mai mari la testele de citire si matematica.
Si oamenii de stiinta de la Universitatea din Illinois, folosind date IRM pentru a masura marimea creierului, au descoperit ca persoanele active de 9 si 10 ani au avut hipocampi mai mari decat colegii lor sedentari si au primit calificative mai bune la testele de memorie.
Intr-un studiu in curs de desfasurare, profesorul de psihologie de la Universitatea Northeastern, Charles Hillman, a gasit dovezi ca micutii care alearga si se joaca timp de 70 de minute pe zi prezinta abilitati cognitive mai bune decat cei care nu fac asa ceva.
De ce este exercitiul cheia pentru cunoastere? "Exista multe mecanisme diferite," spune Hillman.
"Noi nu le intelegem pe toate, dar cel mai important este ca exercitiile cardiovasculare, duc la o crestere a fluxului de sange. Sangele transporta oxigen, care alimenteaza tesutul cerebral. Alta este ca moleculele neuro-protectoare cresc in timpul exercitiilor si acestea sunt legate, printre altele, de memorie," a explicat Hillman.
Baza este miscarea - chiar si un singur moment de exercitiu fizic moderat imbunatateste functia creierului.
"Daca mi-ai fi cerut sa proiectez o zi de scoala perfecta, ar trebui sa ai lectii de 45 de minute, cu decupaje de zece pana la 15 minute, pentru a putea beneficia de activitatea exterioara," a spus Hillman.
Creierul uman a evoluat pentru a integra si a raspunde la semnalele celor cinci simturi - nu doar la vedere - ceea ce poate explica de ce stimulii kinesthetic si tactil reprezinta un impuls pentru invatare.
Un prieten, al carui fiu are zece ani, il trimite la un profesor pentru a-i da lectii de ortografie, in timp ce sarea pe o trambulina. Activitatile repetitive, ritmice, multisenzoriale cum ar fi sariturile, saritul cu coarda, dansul, aruncarea unei mingi, angajeaza corpul, nu doar mintea, ajutandu-te sa absorbi mai bine informatiile si sa le retii mai mult timp.
De cata miscare are nevoie un copil
Dar de cata miscare are nevoie un copil? Intr-un raport emis in noiembrie de catre Comitetul Consultativ al Departamentului pentru Sanatate si Serviciu Uman, copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani sunt sfatuiti sa aiba o ora de miscare moderata pana la intensa, in fiecare zi.
Acest lucru este neschimbat fata de raportul precedent, dar ceea ce este nou este recomandarea pentru copiii mai mici: prescolarii cu varste cuprinse intre trei si cinci ani ar trebui sa fie "activi pe parcursul zilei".
Si, potrivit studiilor recente, visatul cu ochii deschisi este atat un indicator al inteligentei, cat si o conduită spre o mai mare creativitate.