Inca din primele zile de viata copilul a dormit in patutul special. Pe masura ce creste insa, patutul va ramane mic si neincapator si este nevoie sa se treaca la un patut clasic. Acest lucru se intampla, de regula, in jurul varstei de doi-trei ani, in functie de tipul de patut pe care micutul l-a avut.
Aceasta tranzitie este o etapa importanta in viata copilului. Prin urmare este important sa stii cum sa faci experienta mai placuta, dar mai ales cum sa alegi patutul potrivit.
Alegerea patului potrivit pentru copil
Odata ce vei intra sa te documentezi vei observa ca exista numeroase tipuri de patuturi pentru copii. Iata ce trebuie sa stii despre acestea
Pat single cu design clasic
Paturile de o persoana cu design clasic sunt alcatuite dintr-o baza de pat, un capatai si o tablie. Exista diferite dimensiuni, cele mai comune fiind intre 80 si 90 cm latime si 190 cm lungime. Principalul avantaj al acestui tip de pat este faptul ca se adapteaza foarte usor in orice spatiu si nu ocupa mult loc.
Paturi extensibile si evolutive
Paturile extensibile sunt ideale pentru copiii cu varste cuprinse intre trei si sase ani, deoarece dimensiunile lor mici sunt mai potrivite pentru copii, facandu-le confortabile si practice. In plus, fiind evolutive, acestea reprezinta o optiune excelenta daca doresti sa nu mai faci modificari in camera timp de cativa ani.
Pat single cu design original
Una dintre tendinte consta in cumpararea unor patuturi decorative. Sunt simpatice, decorative si confortabile, iar copiii le adora. Acestea vin sub diverse forme: masinute, supereroi, unicorni, etc. Gasesti ceva pentru orice gust, astfel incat sa-I creezi copilului tau camera dorita, desprinsa parca dintr-un basm.
Trebuie sa tii cont insa ca aceste tipuri de patuturi sunt, de cele mai multe ori, mult mai scumpe decat cele clasice.
Paturi Montessori
Din ce in ce mai multe familii sunt interesate sa promoveze autonomia si dezvoltarea copiilor lor prin metoda Montessori. In acest sens, paturile in stil Montessori devin un element esential atunci cand copilul este pregatit sa paraseasca patutul de bebelus.
Paturi pentru copii care impart aceeasi camera
Daca ai gemeni sau doi copii cu varste apropiate, care vor imparti aceeasi camera, trebuie sa tii cont de mai multe aspecte cand alegi un pat. Cei mici obisnuiesc sa doarma impreuna sau separat? Acesta este cel mai important criteriu de care sa tii cont. Apoi, dimensiunile camerei sunt, de asemenea, foarte importante.
In acest caz poti alege un pat mai mare, daca micutii dorm impreuna, sau un pat dublu, care sa se poata uni, dar si desparti, daca vor dori peste un an, doi sa doarma separat.
O alta posibilitate este aceea de a alege doua paturi pe care sa le asezi in forma de “L”. La aceasta varsta, paturile supraetajate nu sunt o alegere buna. Iti poti indrepta atentia catre acestea abia dupa varsta de 7-9 ani a copilului, cand riscul de a cadea din pat este foarte mic.