Un copil curios, un adult inteligent? Ce legatura exista intre curiozitatea din copilarie si dezvoltarea cognitiva

/ / Modificat: 2022-03-03
Un copil curios, un adult inteligent? Ce legatura exista intre curiozitatea din copilarie si dezvoltarea cognitiva

Inca de cand vin pe lume, copiii sunt curiosi sa cunoasca lumea prin toate simturile. Mai intai prin vaz si auz, apoi prin simtul tactil, olfactiv si gustativ. Atunci cand incep sa se deplaseze singuri si au cat de cat autonomie, copiii obisnuiesc sa se bage prin toate colturile, sa verifice dulapurile si sertarele, sa afle ce este peste tot, iar acest lucru se datoareaza unei curiozitati naturale, native.

Un nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea John Hopkins si publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences s-a concentrat asupra curiozitatii bebelusilor si a ajuns la concluzii uimitoare.

Daca micutul tau este captivat de trucuri de magie si nu se satura de iluzii si alte lucruri fascinante, ar putea fi o predictie ca va avea o capacitate cognitiva mare, spun cercetatorii.

Care au fost concluziile studiului

Cercetarea a analizat 65 de bebelusi de-a lungul timpului, urmarindu-le interesul pentru trucurile de magie. La varsta de 11 luni, cercetatorii le-au aratat unora dintre copii o jucarie normala, in timp ce altora le-au aratat aceeasi jucarie, care parea sa treaca printr-un perete. Mai tarziu, la 1 an si 5 luni, copiii au vazut o jucarie normala, apoi una care parea sa pluteasca.

„Am descoperit ca unii bebelusi sunt mai impresionati de evenimentele surprinzatoare decat altii. Ei cauta mai mult atunci cand un obiect pare sa fi trecut printr-o bariera solida. Si arata cel mai mult interes atunci cand un obiect pare sa pluteasca in aer”, a explicat unul dintre autorii studiului, Jasmin Perez.

Bebelusii observa noutatea, iar aceasta atractie pentru noi stimuli s-a dovedit a fi in stransa legatura cu inteligenta. Interesul pentru noutate ramane constant pe masura ce copiii cresc si ar putea prezice ca vor deveni adulti inteligenti:

„Aceste date sunt primele care masoara diferentele individuale stabilite in raspunsurile la evenimente surprinzatoare din copilarie si care demonstreaza ca aceste raspunsuri pot fi legate in mod semnificativ de modul in care oamenii se comporta in viitor. Daca aceasta variabilitate persista in copilarie si in adolescenta, este extrem de interesant de explorat in continuare.”

Cum le antrenam copiilor curiozitatea

Autorii studiului arata ca nu trebuie neaparat sa ai abilitati de magician pentru a putea sa faci jocuri care sa ii antreneze copilului curiozitatea. Jocul cu obiecte care par a disparea sau care par ca sfideaza gravitatia ii stimuleaza foarte mult pe copii. De asemenea, micutii fac asocieri de tipul cauza - efect. Daca ai un comportament care sfideaza ordinea pe care ei o stiu, ii vei scoate din zona de confort si vor deveni intrigati si curiosi.

„Este clar ca a atinge foarte tarziu aceste etape in copilarie poate duce la o deteriorare cognitiva mai tarziu in viata. Mai putin clar este insa ca realizarea timpurie prezice o crestere semnificatica a IQ-ului mai tarziu. Studiile arata ca aceasta crestere este moderata”, explica unul dintre autorii studiului.

Cu toate acestea, preferinta pentru noutate a bebelusilor ar trebui cultivata si incurajata inca de cand sunt mici. Aceasta curiozitate pentru noi stimuli s-a dovedit a fi un semn al dezvoltarii cognitive viitoare, au concluzionat cercetatorii.

FOTO: Freepik

Articole recomandate

Citeste si despre