Un singur cuvant poate creste increderea unui copil. Care este acesta si de ce sa i-l spui cat mai des

/ / Modificat: 2024-09-02
Un singur cuvant poate creste increderea unui copil. Care este acesta si de ce sa i-l spui cat mai des

 

Sa stii ce trebuie sa spui si sa faci "corect" ca parinte este descurajant. Dar daca ti-as spune ca exista un cuvant pe care il poti adauga vocabularului tau si care ii va ajuta pe copiii tai sa se pregateasca pentru succes pentru tot restul vietii lor? L-ai lasa sa curga fara efort de pe buzele tale de parinte, nu? 

Ei bine, exista un astfel de cuvant, iar acel cuvant este „practica”

Atunci cand folosesti cuvantul „practica” in locul cuvantului „incearca” (folosit mai frecvent), copiii capata incredere si o atitudine de „pot face”. Si iata de ce: Incercarea implica esecul sau, cel putin, indoiala. De la o varsta foarte frageda, ni se spune mereu „incearca asta”, „incearca aia” si „incearca, incearca din nou”, doar sa incercam. Dar „a incerca” implica faptul de a te intreba ce se va intampla, in loc sa ai o intentie clara de succes.

De cate ori ai auzit pe cineva spunand ca a incercat ceva de mai multe ori si nu a functionat? Sau ca vor incerca sa te sune sau sa treaca pe la tine si nu vor aparea niciodata? Programarea noastra subconstienta ne spune ca incercarea este o cale de scapare pentru multi. Este un cuvant pe care il folosim atunci cand nu ne asteptam la succes sau nu vrem sa facem ceva. „Ei bine, cel putin ai incercat”. Cuvantul „practica”, insa, implica imbunatatire si succes. Practica te face intotdeauna mai bun.

Toti cei buni la orice au exersat: medici, muzicieni, sportivi, studenti, vorbitori, cantareti si lista poate continua la nesfarsit. Au incercat prima data pentru a vedea daca vor sa continue, da, dar cand a fost vorba sa se imbunatateasca, au exersat. Chiar si copiii mici care invata sa mearga exerseaza. Au toata intentia de a merge cu succes si continua pana cand reusesc, iar acest lucru in sine este o lectie extraordinara pentru noi, adultii.

Cu ce sa inlocuiesti cuvantul "incearca". Fraze de ajutor 

Daca vrei sa elimini complet din vocabularul tau parental cuvantul „incearca”, il poti inlocui cu fraze orientate spre actiune si succes, precum „fa-o” si vezi daca iti place. Sau hai „sa ne uitam la asta” si sa vedem daca este ceva ce vrei sa faci. Sau ai putea spune: „verifica” si vezi ce parere ai. Aceste fraze alternative nu au aceeasi asociere negativa ca si cuvantul „incearca”. 

Asadar, ce doresti pentru tine si pentru copilul tau: „incercarea”, care implica indoiala si esec, sau „practica”, care implica imbunatatire si succes? Aici este partea complicata. Probabil ai folosit cuvantul „incearca” toata viata, asa ca s-ar putea sa iti ia ceva timp sa te obisnuiesti sa spui „practica”. Fii bland cu tine si continua sa exersezi. Copiii te urmaresc si modeleaza ceea ce faci mult mai mult decat asculta ceea ce spui.

Surse:

pexels.com

yourtango.com/family/one-surprising-word-ignites-childs-confidence

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil cu incredere Incredere Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre