Ajuta copilul sa rezolve conflictele cu alti copii pe cale pasnica

/ / Modificat: 2011-07-07
Ajuta copilul sa rezolve conflictele cu alti copii pe cale pasnica

Copiii agreseaza si sunt agresati in spatii precum gradinita, parc sau scoala. Micile certurile si conflicte intre copii sunt inevitabile. Daca micutul tau este hartuit sau agresat el va avea tendinta sa riposteze cu aceeasi moneda. Invata copilul sa rezolve conflicte pe cale pasnica!

Copii agresati sunt extrem de afectati de rautatile celor din jurul lui. Fie ca raspund prin aceeasi metoda cu care au fost agresati, fie ca se lasa voit victime ale acestor comportamente copiii raman traumatizati.

Rezolvarea conflictelor pe cale pasnica, cu respect, trebuie implementata in educatia copiilor inca de la varsta prescolara. Daca inveti copilul sa rezolve calm si cu respect anumite neintelegeri vei ajuta la dezvoltarea unui adult responsabil.

Cum il inveti pe copil sa nu riposteze agresiv si sa rezolve conflictele pe cale pasnica?

Solutia pentru a-l invata pe copil sa rezolve un conflict in acest mod este prin a-l ajuta sa isi identifice emotiile si sa le exprime verbal.

Ajuta-l sa isi dezvolte un vocabular emotional!

Inca de cand este bebelus invata-l pe copil sa identifice starile si sentimentele cu cuvinte. Identifica expresia fetei cu termeni corespunzatori. De exemplu spune-i "cand te strambi imi dau seama ca esti frustrat atunci cand iti schimb scutecul. Insa termin imediat si va trece."

Stabileste standarde si limite!

Pe masura ce copilul creste impartaseste-i copilului credintele si principiile in care crezi si pe care consideri ca ar trebui si el sa le aplice in modul lui de viata. Spune-i ca toata lumea are dreptul sa fie in siguranta (emotional si fizic). Atunci cand copilul se comporta neadecvat ai grija sa ii spui acest lucru "este un comportament neadecvat sa arunci cu jucariile; mai bine imi spui care este problema". Impune-i anumite reguli si coduri comportamentale inca de cand e foarte micut.

Fii un model pentru el!

Spune-i copilului ca se poate simti cum doreste el in interior, dar trebuie sa se stapaneasca atunci cand reactioneaza. Pentru asta, ai grija ca tu sa nu fii cea care tipa, se bate, arunca cu lucruri sau alte astfel de comportamente agresive atunci cand esti provocata. Ii poti da exemple despre cand ai fost suparata, dar te-ai stapanit in a te purta conform sentimentelor si ca ai preferat sa vorbesti despre ele si ca asa te-ai simtit mult mai bine.

Incurajeaza limbajul si comunicarea ca fiind cea mai buna metoda de rezvolvare a conflictelor!

Roaga-l pe copil sa iti spuna intotdeauna ce are nevoie sau ce doreste. Nu il lasa sa iti transmita ca vrea ciocolata tavalindu-se pe jos sau ducandu-se la frigider si aratandu-ti! Spune-i mereu ca atunci cand doreste ciocolata sau altceva trebuie sa foloseasca cuvintele. De asemenea, daca vrea o jucarie si nu i-o cumperi pe loc, nu il lasa sa iti transmita furia aruncand cu jucarii de colo pana colo, tipand sau tragand de tine. Spune-i ca intotdeauna trebuie sa isi exprime sentimentele in loc sa actioneze astfel. Il va ajuta mai mult in a capata jucaria in cel mai scurt timp posibil.

Ajuta copilul sa se descurce cu propriile trairi si sa le foloseasca constructiv!

Evdentiaza-i mereu starile prin care crezi ca trece cand este suparat sau trist si cum il pot ajuta acestea. Arata-i cum le poate controla mai bine in folosul lui. De exemplu, daca un copil i-a luat jucaria preferata in timp ce se juca cu ea, iar el incepe sa planga spune-i "stiu ca este frustrant si ca te-ai suparat ca celalalt copil ti-a luat jucaria. Nu este placut si nu a procedat bine! Hai sa ii spunem si lui acest lucru, da?", iar dupa aceea gaseste-i rapid o alternativa de joaca pentru a trece peste. Spune-i "acum copilul stie ca a procedat gresit cand ti-a luat jucaria fara sa te roage sa i-o dai, dar ce-ai zice sa cautam un alt joculet cu care sa-ti ocupi timpul pana ce ti-o da inapoi?".

Fii mereu impotriva agresiunii si mentine-ti pozitia in acest sens!

De fiecare data cand e pe cale sa izbucneasca un conflict ia atitudine. Spune-i ca nu il vei lasa sa il loveasca pe X, asa cum nici X nu are voie si nu este adecvat sa il loveasca pe el. Roaga-i sa se gandeasca la o alta metoda de a-si rezolva conflictele.

Mergi intotdeauna pe principiul " ce tie nu-ti place altuia nu-i face"!

Pune-l in locul celui agresat si intreaba-l cum s-ar simti in acea postura sau adu-i aminte cum s-a simtit cand a avut un conflict cu alt copil. Scoate-i in evidenta efectele emotionale ale unor astfel de stari.

Explica-i ca nu intotdeauna are dreptate!

Cand se cearta, copiii au tendinta sa creada ca numai ei au dreptate si ca toti ceilalti gresesc. Acest lucru se intampla cu toti copiii in toate certurile lor. Nu strica sa vorbesti cu ei despre faptul ca lumea mai si greseste, ca nu avem intotdeauna dreptate.

Ofera-i feedback si apreciere!

De cate ori se comporta frumos si actioneaza productiv in acest sens spune-i ca a facut bine ce a facut si de ce. Apreciaza-l si lauda-l pentru comportamentul lui pozitiv.

Taguri Agresivitate copil Conflicte copii Gradinita copii Copil agresiv gradinita Copil lovit gradinita Solutii conflicte copii Emotii copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre