In primii trei ani de viata, copilul tau traieste in sanul familiei, unde se simte protejat si ocrotit. Ca parinte, este de datoria ta sa il pregatesti pentru urmatoarea etapa a vietii, si anume integrarea in colectivitate, prin frecventarea gradinitei si, mai tarziu, a scolii.
Colectivitatea va deveni pentru el o a doua familie, unde va trebuie sa se subordoneze unor reguli clare de conduita si comunicare, multe dintre ele diferite de cele invatate acasa. Va invata sa fie disciplinat, sa ia decizii si sa actioneze independent, maturizandu-se treptat din punct de vedere emotional, mental si social.
Rolul colectivitatii in formarea copilului
Pedagogul Irina Petrea arata care este rolul colectivitatii in viata copilului si de ce este important sa iti inscrii copilul la gradinita, in loc sa il tii acasa, cu bona, pana cand este gata sa mearga la scoala.
Iata care sunt influentele benefice ale colectivitatii asupra formarii si dezvoltarii copilului:
- Colectivitatea contribuie la dezvoltarea constiintei de sine.
- Colectivitatea stimuleaza empatia, autocontrolul, abilitatile de comunicare si de relationare interpersonala.
- Colectivitatea ajuta copilul sa-si dezvolte gandirea critica, sa-si corecteze atitudinile sau comportamentele considerate nepotrivite si sa-si ajusteze opiniile.
- Colectivitatea sporeste capacitatea de adaptare.
- Integrarea in colectivitate ajuta copilul sa aiba mai multa incredere in sine si sa devina independent.
- In colectivitate, copilul se simte motivat sa invete si capata mai mult curaj, dorind sa experimenteze lucruri noi, sa exploreze, sa ia initiativa si sa-si stabileasca propriile obiective.
- Colectivitatea incurajeaza copilul sa-si formeze un set propriu de valori, pe care sa si le afirme si sa le sustina.
- Colectivitatea invata copilul sa-si asume raspunderi si sa rezolve probleme.
- Colectivitatea previne plictiseala.
- Traiul in colectivitate stimuleaza dezvoltarea intelectuala, emotionala si fizica a copilului, contribuind la starea sa generala de bine.
Educatia la domiciliu dauneaza dezvoltarii emotionale
Studiile de specialitate au aratat deja ca educatia online si educatia la domiciliu nu sunt o alegere inspirata, pentru ca priveaza copilul de interactiunea cu cei de varsta lui si cu alti adulti care l-ar putea modela pentru viitor, existand astfel riscul ca micutul sa devina un adult fara obiective si incapabil de socializare.
Efectele negative ale instruirii scolare la domiciliu sunt explicate, in detaliu, de pedagogul Irina Petrea.
Acest tip de educatie poate genera lipsuri in formarea si instruirea copilului si poate genera intarzieri sau dificultati in dezvoltarea lui emotionala si intelectuala. Copilul privat de colectivitate va avea o capacitate scazuta de socializare, adaptare la mediu si integrare sociala. Ii va veni greu sa formeze si sa mentine relatii trainice si profunde.
In multe cazuri, copiii educati la domiciliu au dat dovada de apatie si lipsa de motivatie, traduse de multe ori prin lipsa de initiativa. Astfel de copii nu au obiective personale si starea lor de sanatate este in general precara.
Factori care ingreuneaza integrarea in colectivitate
Toti expertii sunt de acrod asupra faptului ca un copil trebuie pregatit emotional inainte de a merge pentru prima data la gradinita sau la scoala. Cu o luna sau chiar doua inainte de debutul anului scolar, cauta prilejul de a deschide discutia despre ceea ce il astepta.
Alege cuvinte pe intelesul lui si prezinta-i atat partile pozitive ale mersului la gradinita sau la scoala, cat si lucrurile noi, cu care nu este obisnuit. Unul dintre acestea este comportamentul la grupa sau la clasa, faptul ca trebuie sa stea pe scaun sau in banca si sa nu se ridice de acolo fara permisiunea educatoarei sau a invatatoarei.
Lectorul univ. dr. Gabriel Balaci, psiholog cu experienta, aminteste trei factori care ingreuneaza integrarea copilului in colectivitate:
1. Hiperprotectia
Grija exagerata a parintelui fata de copil ii limiteaza acestuia independenta, pana in punctul in care copilul devine lipsit de vointa si de initiativa. Mai mult, un astfel de copil nu se poate rupe de mama sa, fiind complet dependent de ea. "Hiperprotectia este determinata si de anxietatea parintilor, de neincrederea parintilor in capacitatea copiilor de a face fata diferitelor situatii cu care se pot confrunta in viata", subliniaza lect. univ. dr. Gabriel Balaci.
2. Neglijarea
Unii parinti nu interactioneaza suficient cu copiii, de cele mai multe ori din cauza oboselii, a stresului de la locul de munca sau a programului prelungit. "Aceasta lipsa de interactiune este resimtita de copil ca o neglijare. Simte ca parintii sai nu sunt deschisi la nevoile sale", explica dr. Balaci.
3. Anxietatea parintilor
Unii copii sunt mai tematori din fire, altii adora sa experimenteze lucruri noi si relationeaza cu usurinta. S-a remarcat ca anxietatea de separare a copilului este adesea generata de atitudinea parintilor.
Daca tu, ca mama, esti foarte stresata din cauza serviciului sau a problemelor personale, ori ai un comportament ezitant sau oscilezi intre atitudinea tandra, plina de afectiune si momentele de respingere a copilului, acesta va prelua starea ta negativa si poate deveni la randul sau temator sau chiar anxios.
Nu trebuie sa te lasi coplesita de frica, atunci cand iti lasi copilul la gradinita sau la scoala. Altfel, copilul va percepe locul respectiv drept periculos. Vorbeste-i in termeni pe care sa ii inteleaga si explica-i ca despartirea este temporara si necesara, in acelasi timp, deoarece tu trebuie sa mergi la serviciu,. Asigura-l ca poate avea incredere in educatoare sau invatatoare, care va veghea sa nu i se intample nimic rau.
Nu prelungi momentul despartirii, ia-ti la revedere in mod firesc, fara sa te emotionezi sau sa dramatizezi momentul. Fii degajata si cu zambetul pe buze, atunci cand pleci din clasa. Este foarte important pentru copilul tau sa te vada relaxata, ii intareste propriul sentiment de siguranta.
Temperamentul copilului, un factor decisiv in integrare
Exista copii si copii. Unii se fac placuti prin simpla lor prezenta, altii tipa, sunt agresivi cu cei din jur, mint, dau dovada de egoism si nu sunt cooperanti. Nu e de mirare ca ajung sa fie respinsi de colegii lor.
Cand un copil ajunge sa fie dat la o parte din cauza comportamentului sau dezagreabil, performantele acestuia vor scadea, poate deveni anxios si poate chiar refuza sa mearga la scoala. Daca te gasesti in acesta situatie cu copilul tau, iata ce solutie iti propune pedagogul Irina Petrea: "In loc sa gasim scuze copilului nostru si sa-i invinovatim pe ceilalti, este mai de folos sa fim obiectivi si sa-l ajutam pe odorul nostru sa isi corecteze atitudinile, opiniile, comportamentele. Daca temperamentul nu poate fi schimbat, cu siguranta caracterul poate fi modelat. Rolul nostru ca parinti este mai ales de a forma caracterul copilului nostru”.
Intregrarea copiilor de varste diferite
In fiecare colectivitate exista un mezin, cel mai mic ca varsta si ca statura. Acesta se poate dovedi ager la minte, mai matur emotional decat in mod obisnuit sau dornic sa socializeze si sa invete lucruri noi. Desigur, exista si cazuri in care cel mai mic dintre copii simte ca toti sunt inaintea lui cu cativa pasi si ii este greu sa tina ritmul.
Pedagogul Irina Petrea iti recomanda sa iei in calcul varsta copilului, atunci cand il inscrii la scoala sau la gradinita. In cazul in care exista o diferenta de varsta de 6 luni pana la 1 an intre el si restul copiilor, pot aparea dificultati de adaptare si integrare.
Cand copilul este prea mic ca varsta, in raport cu colegii, se poate simti inferior acestora si poate refuza sa mearga la scoala pentru a nu se face de ras sau pentru a nu fi luat peste picior. Daca copilul este mai mare ca varsta decat media, intervin alte riscuri: acesta se poate plictisi sau se poate comporta superior, atragand antipatia colegilor.
Pentru a inlesni integrarea unui copilul mai mic, este indicat sa discuti cu invatatoarea sau cu profesorii, pentru a gasi metode de incurajare si pentru a-li ajuta sa tina pasul cu restul clasei. Copiii mai mari pot fi stimulati prin implicarea in activitati individuale care sa nu-l plictiseasca.
Integrarea copiilor din clase sociale diferite
Multe scoli au ales sa pastreze uniforma in ciclul primar, tocmai pentru a estompa diferentele de clasa sociala intre elevi. Incepand cu acest an scolar, ea nu mai este obligatorie, copilul putand sa vina la scoala imbracat asa cum doreste, atata timp cat tinuta este decenta, in conformitate cu recomandarile din regulamentul de ordine interna.
Fetitele si adolescentele, in special, au tendita sa acorde importanta hainelor, in timp ce baietii iti doresc gadget-uri la fel de scumpe ca ale copilor mai instariti. Nu trebuie sa te jenezi sa vorbesti cu copilul tau deschis despre situatia financiara a familiei.
Explica-i, pe intelesul lui, ce este acela un buget de familie si ce cheltuieli lunare trebuie onorate. Spune-i ca ii poti cumpara lucrul dorit, cu conditia sa aiba rabdare sa faceti economii si sa-si dea acordul sa renuntati la cumpararea de sucuri si dulciuri pentru o luna sau doua. Implica-l si pe el in gasirea de solutii, incurajandu-l sa vina cu propriile idei de economisire a banilor.
Importanta vaccinarii
Dr. Sorin Ioan Iurian, medic primar pediatru in cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, atrage atentia asupra vaccinarii la intrarea in colectivitate. Pe langa vaccinarile recomandate de Ministerului Sanatatii, este foarte utila si vaccinarea impotriva pneumococilor, care asigura protectie impotriva pneumoniile de natura bacteriana, considerate extrem de periculoase.
De de alta parte, medicul pediatru subliniaza faptul ca infectiile respiratorii dobandite in comunitate ajuta copilul sa-si intareasca sistemul imunitar.
Studiile au aratat ca in comunitatea de copii se pot identifica de la 4 pana la 6 virusuri respiratorii simultan. Expunerea la acest “amalgam viral” declanseaza asa-zisul “raspuns imun secundar”, mult mai prompt si mai eficient decat raspunsul imun din timpul primului contact cu antigenul viral, explica dr. Iurian. Cu alte cuvinte, sistemul imunitar al copilului devine mai “experimentat” si mai puternic, atunci cand traieste in comunitate.
Copilul tau ce probleme a intampinat la integrarea in colectivitate? Cum ati reusit sa le depasiti? Impartaseste experineta ta cu celelalte mamici, adaugand un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos!
Pe aceeasi tema:
Gradinita, o lume noua. Cum iti pregatesti copilul pentru schimbare
Scoala si anxietatea de separare: cum sa ii faci fata
Copiii si scoala. Ghid complet pentru parinti!
Educatie. Cum sa il pregatesti pentru prima zi de scoala pe copilul tau!