Au reinceput scolile si gradinitele. Cum sa-ti iei ramas bun de la copil, pentru a evita ca acesta sa planga

/ / Modificat: 2024-09-27
Au reinceput scolile si gradinitele. Cum sa-ti iei ramas bun de la copil, pentru a evita ca acesta sa planga

Procesul de a lasa copilul la gradinita sau scoala nu este intotdeauna usor. Indiferent daca copilul tau merge la gradinita, scoala sau daca ai o bona care vine de cateva ori pe saptamana, a-ti lua ramas-bun poate fi dur. Chiar si sa-ti lasi copilul acasa la bunici poate provoca un raspuns plin de lacrimi din partea copilului tau. Iata mai jos cateva sfaturi utile pentru aceste situatii!

De ce copiii sunt atat de suparati cand se despart de parinti?

Este normal ca copiii sa experimenteze anxietatea de separare din copilarie pana la varsta de aproximativ 3 ani. In esenta, anxietatea de separare este suferinta pe care o experimenteaza atunci cand isi iau ramas bun de la ingrijitorul lor principal. S-ar putea sa-i vezi plangand sau suparati. Pot chiar sa incerce sa evite situatiile in care stiu ca trebuie sa se desparta de parintele lor. 

Exista mai multe motive pentru care apare anxietatea de separare, inclusiv:

  • Etapa de dezvoltare – Pana cand copiii invata permanenta obiectului, separarea poate fi o provocare. Permanenta obiectului este intelegerea faptului ca lucrurile inca exista, in ciuda faptului ca nu le poti vedea. Pana cand nu vor dezvolta aceasta abilitate cognitiva, multi copii se confrunta cu suferinta pentru ca nu inteleg ca inca mai existi si ca te vei intoarce dupa ei.
  • Supravietuire – Micutii se bazeaza pe parinti pentru supravietuire. Odata ce inteleg ca ii poti parasi, poate crea suferinta. Acest lucru are sens daca te gandesti la asta dintr-un instinct de supravietuire. Au nevoie de parinti in preajma, asa ca isi folosesc toate abilitatile pentru a spune ca ar trebui sa te intorci imediat.
  • Stresul sau evenimentele adverse de viata – Daca au existat schimbari majore in viata copilului, acestea pot afecta anxietatea de separare a acestuia. Aceste schimbari pot fi boala, moartea, mutarea intr-o noua casa, despartirea parintilor etc.
  • Temperament – ​​Unii copii sunt mai sensibili si mai putin capabili sa gestioneze emotiile puternice si vor avea un raspuns emotional mai mare la separare.

Cum sa faci despartirea de copil mai usoara atunci cand merge la gradinita sau scoala

1. Creeaza o rutina consecventa inainte de plecare

Copiii se dezvolta dintr-o rutina consecventa. Previzibilitatea ii poate ajuta sa faca fata mai bine emotiilor adesea imprevizibile pe care le pot simti in orice moment. O rutina stabilita le permite sa stie la ce se pot astepta in anumite momente ale zilei. Acest lucru ii da copilului un sentiment de siguranta. De exemplu, rutina de dimineata ar putea implica schimbarea scutecului micutului, hranirea acestuia cu micul dejun sau biberonul si imbratisarea inainte de a-l lasa. 

2. Asigura copilul ca te vei intoarce

Chiar daca micutul tau are sub 1 an, obisnuieste-te sa anunti ca pleci si cand se poate astepta sa te intorci. Acest lucru poate ajuta la stabilirea unei linii de comunicare si a unei legaturi de incredere intre tine si copilul tau. Daca sunt sensibili cu privire la plecarea ta, sa te strecori pe usa cand nu este atent, de obicei, nu functioneaza. 

3. Nu sta prea mult la predare (la intrarea in scoala/gradinita)

Sa zabovesti la gradinita copilului sau in camera cu o bona poate provoca copilului o anumita confuzie. In cele din urma, poate ingreuna despartirea atunci cand iti iei  la revedere. Daca este prima data cand copilul se afla intr-un loc nou, poti ramane mai mult timp pentru a-l ajuta sa se acomodeze si sa se simta confortabil. In caz contrar, este mai bine sa imbratisezi micutul tau rapid, sa-i spui cand te vei intoarce, apoi sa-i spui la revedere.

4. Incurajeaza distragerea atentiei

Un alt sfat este sa incurajezi distragerile in timpul procesului de luat la revedere. Permite-i ingrijitorului sa distraga atentia copilului cu o jucarie, activitate etc. Asigura-te ca iti iei la revedere, dar elibereaza atentia copilului catre activitatile de la gradinita sau scoala.

5. Fii constient de emotiile tale 

Micutul tau este un burete si foarte sensibil la felul in care te simti, la ceea ce spui si la ceea ce faci. Bebelusii si copiii mici sunt proiectati biologic sa depinda in totalitate de ingrijitorii lor in aceasta etapa incipienta. Sunt foarte adaptati la ceea ce simt ingrijitorii lor. Aceasta inseamna ca micutul tau poate absorbi si copia unele dintre emotiile tale. Avand in vedere acest lucru, poate fi util sa pui o fata optimista atunci cand iti iei la revedere, pentru a ii lasa sa aiba sentimentul ca totul este in regula.

6. Intelege prin ce stadiu de dezvoltare trece copilul tau

Academia Americana de Pediatrie noteaza ca anxietatea de separare atinge in general varfuri intre 10 si 18 luni. Ar trebui sa scada in ultima jumatate a celui de-al doilea an. Fii constient de faptul ca cel mic poate trece prin perioade de usurinta la plecare, urmate de saptamani de dificultati in a-si lua ramas bun. In plus, copilul tau este mai vulnerabil la anxietatea de separare atunci cand se simte obosit, ii e foame sau rau. Tine cont de asta daca despartirea pare brusca sau iesita din comun.

 

https://www.baby-chick.com/how-to-say-goodbye-at-drop-off-and-avoid-the-tears/

Sursa foto: freepik

 

Taguri Gradinita copii Plans copii

Articole recomandate

Citeste si despre