Ghidul intalnirilor de joaca ale copilului

/ / Modificat: 2012-08-31
Ghidul intalnirilor de joaca ale copilului

Intalnirile de joaca ii ofera copilului ocazia sa interactioneze cu prichindei de seama lui si sa invete abilitati si aptitudini sociale esentiale pentru dezvoltare. Organizarea intalnirilor de joaca ofera si parintilor un moment de respiro de la tumultul continuu pe care-l presupune cresterea si ingrijirea celui mic si oportunitatea de a lega noi prietenii cu alti parinti. Iata un ghid simplu pentru organizarea acestor intalniri, dar si pentru buna lor desfasurare!

Limiteaza numarul de copii participanti!

Cand organizezi primele intalniri de joaca ale copilului, limiteaza-te la a mai invita doar un singur copil. In acest fel, micutul abia se mai obisnuieste cu prezenta continua a unui alt prichindel pe langa el si nici nu risti ca situatia sa iti scape de sub control.

Pe masura ce micutul se familiarizeaza cu aceste intalniri, incepe sa maresti numarul tovarasilor de joaca ai copilului, dar niciodata la mai mult de 3, maxim 4, pentru a evita harmalaia si haosul care se pot ivi.

Nu ii scapa din ochi niciun moment!

Intalnirile de joaca ale copilului sunt considerate evenimente sociale, atat pentru parinti, cat si pentru copii. In timp ce micutii se joaca, parintii au tendinta de a sta de vorba si de a peterce momente relaxante impreuna.

Chiar daca micutilor le place sa fie lasati singuri pe terenul de joaca si sa scape de sub supravegherea adultilor, este foarte important sa fii mereu atenta la ei si sa ii monitorizezi constant.

Stabileste durata intalnirii in functie de varsta copilului!

Cu cat copilul este mai mic, cu atat durata intalnirilor de joaca trebuie sa fie mai scurta. Specialistii recomanda maxim o ora pentru bebelusi si copii mici, in timp ce prescolarii se pot juca impreuna chiar si 2-3 ore, fara probleme.

De asemenea, nu ceda niciodata insistentelor copilului de a mai ramane peste ora stabilita. Anunta-l de dinainte de a incepe intalnirea de joaca cat va dura si nu incalca regula.

S-ar putea sa te confrunti cu un acces de furie daca la momentul la care expira timpul dedicat intalnirii copilul se afla in mijlocul unei activitati atractive pentru el. Pentru a evita aceasta situatie, anunta constant prichindelul cat timp mai are la dispozitie, in special cu 15 minute inainte de expirarea lui. In acest fel, copilul va sti exact cum sa profite de timpul ramas, fara a risca sa fie in mijlocul unui joc cand se face ora de plecare.

Fii o gazda buna!

Daca intalnirea de joaca este tinuta la tine acasa, este important sa tii cont de cateva reguli esentiale. In primul rand, fa curatenie luna in casa, amenajeaza spatiul in care vor sta copiii si anunta-i pe toti la ce ora sa vina.

Intre timp, pregateste cateva gustari si bauturi delicioase pentru cei mici, dar si ceva bun pentru adulti, daca micutii vor veni insotiti.

Fii pregatita cu jocuri si jucarii!

Chiar daca micutii reusesc adesea sa isi gaseasca singurei metode de a se juca sau de a se simti bine impreuna, exista posibilitatea ca acestia sa ramana in pana de idei ori sa nu se inteleaga cu privire la o activitate.

Este momentul in care trebuie sa intervii tu si sa ii ajuti sa coopereze si sa se distreze impreuna, nu sa se certe sau sa se plictiseasca.

Fii pregatita cu idei de activitati interesante pentru a da tonul distractiei - karaoke, crafturi, jocuri de societate, concursuri cu premii etc.

Alterneaza locurile pentru intalnirile de joaca!

Este recomandat ca intalnirile de joaca ale copilului sa fie organizate in locatii cat mai variate, astfel incat micutul sa se bucure de mai multe experiente.

Alternati locatiile pentru aceste intalniri - uneori la tine acasa, alteori la ceilalti copii si nu ezita sa iei in calcul si organizarea lor in aer liber - in parcuri, la iarba verde, la picnic etc. Se pot dovedi a fi experiente foarte interesante pentru micutul tau.

Ai organizat vreodata o intalnire de joaca pentru prichindelul tau? Cum a iesit si ce trucuri ai folosit pentru a-i distra pe cei mici? Impartaseste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Joaca copii Dezvoltare sociala copii Intalniri joaca copii

Articole recomandate

Citeste si despre