In mod normal, ca mama urmezi, fara indoiala, sfatul persoanelor autorizate intr-un domeniu. Te gandesti ca sunt experti, stiu, evident, mai mult decat tine si, de obicei, este adevarat.
Este cazul medicilor, dar cu o mica avertizare. Ei stiu mai multe despre medicament, da. Cu toate acestea, tu stii mai multe despre copilul tau. Iar copilul dicteaza diagnosticul.
Nu-l lasa sa ia hotarari rapide
Doar pentru ca nu-i place copilului tau de 3 ani sa-i fie atinse urechile si are crize de furie la pediatru, atunci cand acesta incearca sase uite la timpan, nu lasa doctorul sa puna un diagnostic de nervozitate excesiva. Acesta e un caz real. Probabil toti copiii sufera de nervozitate excesiva, atunci cand li se aminteste, calm, sa imparta diverse chestii cu frati sau prieteni. De exemplu.
Nu-l lasa sa te sperie cu diagrame
Cele mai multe mame isi fac griji din cauza acelor diagrame de crestere, dar ar trebui sa le privesti cu totul altfel. Da, vine un punct cand copilul tau este intr-adevar intarziat, dar cu siguranta vei observa asta. Insa, nu toti copiii se dezvolta la fel. Unii se concentreaza mai mult pe abilitatile motorii, in timp ce altii sunt mai interesati sa dezvolte acele sunete si bazait si sa vorbeasca. Ai incredere in instinctul matern si bucura-te de copilul tau, fara sa-ti mai faci griji daca nu se dezvolta fiecare abilitate la momentul recomandat.
Nu trebuie sa-ti fie rusine sa-i spui daca nu-ti convine ceva
Medicul nu este politist si nu poate impune un stil de viata copilului. Este o decizie a parintilor. Nu uita ca tu iti vezi copilul timp de aproximativ 15 ore pe zi, iar medicul il poate vedea timp de 15 minute sporadic, la fiecare cateva luni sau mai mult. L-ai vazut cum a crescut si stii ce ii declanseaza o dispozitie proasta si cum sa-i faci o zi buna. Stii ca daca trage un pui somn la pranz este mai fericit in restul zilei, iar cartofii dulci ii fac gaze. Il cunosti pe dinafara. Singurul lucru pe care nu-l stii este daca are raceala sau altceva.
Pediatrii sunt oameni speciali. Majoritatea dintre ei devin doctori deoarece iubesc medicina si pe copii si doresc sa ajute, iar 90% din timp, ei ajuta. In restul de 10% trebuie sa te bazezi pe intuitia ta si sa spui: "Chiar cred ca trebuie sa facem un pas inapoi si sa privim din nou acest lucru, pentru ca nu sunt de acord." Medicii buni vor avea timp sa asculte