6 mituri de care parintii trebuie sa uite pentru a creste copii sanatosi

/ / Modificat: 2019-03-05
6 mituri de care parintii trebuie sa uite pentru a creste copii sanatosi

Orice parinte vrea sa isi creasca copilul cat mai bine, cat mai fericit si cat mai sanatos. Dar din dorinta de a face lucrurile perfect, exista riscul sa cazi in capcana multor mituri si legende care din pacate fac mai mult rau decat bine. Mai ales cand vine voba de sanatatea copiilor.

Hai sa vedem impreuna cateva mituri si legende despre cum sa cresti un copil sanatos care ar fi mai bine sa dispara din "cartile" de parinte bun.

1. Stai departe de microbi si ia pastila/siropul asta pentru imunitate! O strategie imbatabila, ai crede... Doar ca micutul tau nu isi va dezvolta imunitatea daca il tii sub un clopot de sticla. Pentru asta are nevoie sa intre in contact cu toate acele lucruri de care il feresti.

Trebuie sa se murdareasca, sa se loveasca, sa mai si raceasca din cand in cand... Doar asa corpul lui va invata sa lupte. Daca are o alimentatie corecta, daca face miscare si se odihneste cum si cat trebuie, daca interactioneaza cu alti oameni si cu mediul incojurator se va intari singur, mult mai tare decat daca l-ai tine intr-un mediu steril si i-ai administra siropelul sau pastilutele pentru imunitate despre care ai citit sau ai auzit de la prietenele tale mamici.

2. Bea suc natural de fructe, ca iti face bine! Partial e adevarat. Dar mult mai bine ar fi sa consume fructele si legumele intregi.

Este mult mai bine asa pentru antrenarea dintilor si a musculaturii, pentru o digestie sanatoasa, care functioneaza de cand lumea. Stiti vorba cu "muieti is posmagii"? Sucurile, piureurile si smoothie-urile pot parea o idee buna, dar vei avea un copil lenes, cu un metabolism lenes.

In plus, nutritionistii avertizeaza ca daca primeste sucuri de fructe, copilul va absorbi o cantitate de fructoza mult mai mare decat in cazul in care le-ar consuma "clasic", iar de aici pana la obezitate infantila, risc crescut de diabet zaharat si boli cardiovasculare nu e o cale chiar atat de lunga cat ne-ar placea sa credem...

3. Mananca tot din farfurie! Cati dintre noi nu am crescut cu acest "ordin" venit din partea parintilor si a bunicilor si cati dintre noi nu il aplicam, la randul nostru, ca parinti? Cand vine vorba de alimentatie, mai ales a celor mici, importanta e calitatea, nu cantitatea.

Nu e mai bine sa manance copilul cat poate, dar sa te asiguri ca are o alimentatie echilibrata, decat sa ii pui in fata o farfurie plina ochi, care il descurajeaza din prima?

4. Medicamentele fac mai mult rau decat bine, asa ca apelam la homeopatie. Nu e rau sa apelezi la tratamente alternative, insa o poti face doar dupa ce ai consultat in prealabil un medic atunci cand copilul tau are o problema de sanatate.

Una e sa ajuti corpul sa raspunda mai bine la un tratament, alta e sa mergi exclusiv pe aceasta varianta. Exista afectiuni in care intarzierea unui diagnostic si aplicarea tratamentului medicamentos corespunzator poate avea urmari deosebit de grave.

5. Trage fularul peste gura, ca e frig si faci rosu in gat! Atat de gresit! Ai crede ca acel fular este o bariera in calea virusurilor si a aerului rece, insa umezeala care se creeaza in spatele lui din cauza aerului cald pe care il expira copilul si a aerului rece de afara este mediul perfect pentru dezvoltarea microbilor. Nu aerul rece duce la rosu in gat, ci virusurile si bacteriile.

6. Nu alerga pentru ca o sa te lovesti! Indiferent ca te temi ca o sa cada sau ca transpira si apoi raceste, nu ii mai cere copilului sa nu mai alerge. Activitatea fizica este extrem de importanta pentru dezvoltarea si pentru sanatatea celor mici, asa ca lasa-l sa alerge in voie si stai cu ochii pe el ca sa nu se indeparteze prea mult sau sa nu iasa in strada.

In concluzie, daca esti un parinte ultraprotector si respecti cu sfintenie toate miturile de mai sus si probabil si cateva in plus, gandeste-te ca s-ar putea sa ii faci mai mult rau decat bine si sa il hipersensibilizezi, in loc sa-l faci mai puternic.

Taguri Copii sanatosi

Articole recomandate

Citeste si despre