Spalatul pe dinti este unul dintre obiceiurile de igiena orala de care copilul mic se "indragosteste" sau "lipeste" ceva mai greu. Invatatul periajului dentar si transformarea spalatului dintisorilor in rutina sunt doua batalii pe care multi parinti le castiga destul de greu in fata copilului dornic de joaca si distractie, nu de frecat dintisorii de doua ori pe zi!
Iata cum sa castigi luptele pe care le dai cu copilul in deprinderea obiceiurilor de igiena orala si sa il convingi de importanta acestei rutine!
Invata copilul sa se spele pe dinti inca de mic
Cu cat inveti copilul sa se spele pe dinti de la varste mai mici, cu atat cresti mai mult sansele ca periajul dentar sa devina mai repede un obicei in programul lui zilnic! Introdu periuta de dinti in rutina copilului de dinainte de a implini doi anisori.
Nu il poti invata tehnicile de periaj si nu are dezvoltate abilitatile prin care sa tina corect periuta in manuta, insa cu rabdare si perseverenta, in timp, prichindelul va deveni un expert in manuirea accesoriilor de spalat dintisorii.
Nu uita ca deprinderile din copilaria timpurie sunt cele mai rezistente si se uita cu greu. Pe masura ce copilul avanseaza spre varsta prescolara, invata-l cum sa tina corect periuta si cum sa o manevreze corect, astfel incat fiecare dintisor sa fie bine curatat.
Transforma spalatul pe dinti intr-o activitate distractiva
Daca nu e rost de distractie in spalatul pe dintisori, atunci copilul nu este interesat de aceasta activitate. Asadar, veselia si umorul sau distractia sunt armele secrete pe care trebuie sa le folosesti daca vrei sa-ti cresti sansele de a-l convinge sa se spele pe dinti de 2 ori pe zi.
Fii creativa si foloseste-te de accesorii colorate, poezioare, cantecele si alte jucarii sau metode distractive prin care sa-i atragi interesul pentru periajul dentar.
Fii un model pozitiv pentru el
Profita de faptul ca la varste mici, copilul este un mic imitator si copiaza aproape orice miscare o vede sau sesizeaza in jur. Este dornic sa adopte o mare parte dintre comportamentele tale, asa ca nu mai sta pe ganduri, si ofera-i sansa de a te imita atunci cand te speli pe dinti.
Fa-ti prichindelul martor la modul in care respecti obiceiurile orale zilnice, incurajeaza-l sa le puna in aplicare cu tine si raspunde-i la intrebarile pe care ti le va pune curios. Probabil ca va fi nerabdator sa afle ce faci acolo, de ce este nevoie sa folosesti periuta, de ce faci acest obicei de doua ori pe zi etc.
Este sansa ta de a-i oferi informatii pretioase legate de cat de important este periajul dentar pentru sanatatea lui.
Cumpara-i accesorii haioase pentru spalat pe dinti
De la periuta, pasta de dinti si pana la paharelul cu care isi clateste gurita sau suportul in care tine accesoriile, toate acestea sunt importante in a-ti convinge copilul sa-si spele zilnic dintisorii cu mai multa placere.
Daca accesoriile pentru cel mic sunt colorate si imprimate cu personajele lui preferate de desene animate sau cu eroii lui favoriti, copilul va fi mai dornic sa le foloseasca si sa isi exerseze aptitudinile de a se spala pe dintisori decat daca ii oferi o periuta simpla si neatractiva.
Transforma spalatul pe dinti intr-o rutina
Introdu obiceiul spalatului pe dinti in rutina de dimineata si seara a copilului, astfel incat sa se obisnuiasca cu ea. Este important sa fie implementata printre obiceiurile lui zilnice, astfel incat sa nu uite sa se spele pe dinti si sa transforme periajul dintilor in cea mai importanta masura de igiena orala.
Foloseste recompense pentru rezultate pe termen lung
Nu recompensa copilul de fiecare data cand se spala pe dinti, intrucat igiena orala nu trebuie conditionata de lucruri materiale. Trebuie sa inteleaga si sa fie constient de importanta periajului dentar pentru sanatatea lui si sa o faca in acest scop, nu pentru a primi jucarii sau daruri.
Insa exista o metoda prin care poti folosi recompensa pentru a stimula copilul sa se spele zilnic pe dinti. Promite-i ca daca la urmatorul control stomatologic nu are nicio carie, datorita faptului ca se spala corespunzator pe dintisori in fiecare zi, ii vei lua jucaria la care ravneste atat de mult. In acest fel, copilul va fi stimulat sa isi ia toate masurile de prevenire a aparitiei cariilor!
Tu cum ai reusit sa convingi copilul sa se spele, zilnic, pe dintisori? Ce trucuri ai folosit? Spune-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!