Cabinet stomatologic pentru copii. Scapa de teama de dentist

/ / Modificat: 2013-05-11
Cabinet stomatologic pentru copii. Scapa de teama de dentist

O vizita a copilului la medicul stomatolog care este sortita esecului, de cele mai multe ori, devine pentru cel mic un motiv de spaima fata de cabinetul dentar si fata de stomatolog.

Experientele dureroase sau neplacute traite de un copil la stomatolog pot avea influente negative asupra psihicului acestuia, mergand pana la dezvoltarea fobiilor, a acceselor de anxietate si chiar la atacuri de panica.

Cea mai buna solutie pentru a scuti copilul de aceste chinuri o reprezinta cabinetele stomatologice in care medicii sunt pregatiti pentru a trata dantura unui copil. Specialistii Dent Estet 4 Kids, singura clinica din Romania dedicata exclusiv serviciilor stomatologice pentru copii, trag un semnal de alarma asupra problemelor psihologice care pot aparea la copii in urma unei vizite nereusite la medicul dentist.

Sentimentele de frica si anxietate resimtite in copilarie pot afecta dezvoltarea armonioasa ulterioara a adultului, culminand cu fobia fata de controlul stomatologic sau cu atacuri de panica. De aceea, specialistii recomanda vizita la medicul stomatolog inainte de aparitia primelor probleme dentare si implicit a durerii.

Pentru a preveni aparitia unor astfel de afectiuni psihologice, este necesar ca primul contact cu medicul dentist sa aiba loc la o varsta cat mai frageda, iar familiarizarea cu cabinetul stomatologic sa se realizeze treptat, prin tehnici ludice si sub indrumarea atenta a specialistilor in psihologie infantila.

"Scoala Stomatologica Britanica recomanda ca prima vizita la dentist sa aiba loc in jurul varstei de 3 ani. Comparativ, Academia de Stomatologie Pediatrica din America recomanda ca primele vizite la dentist sa fie realizate intre 6 luni si 1 an, atentia timpurie acordata problemelor dentare putand preveni pierderea prematura a dintilor temporari afectati de carii. Desi pare o varsta foarte frageda, statisticile demonstreaza ca peste 20% dintre micuti au deja carii la varsta de un an si jumatate – asa-numita 'carie de biberon', iar aceasta procent este in continua crestere. Pana la 67% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani au carii dentare, ajungandu-se pana la 78% in cazul adolescentilor. Aceasta realitate ar putea fi schimbata daca vizita la medicul stomatolog ar avea un caracter de prevenire", atrage atentia Oana Taban, CEO al grupului de clinici Dent Estet.

Recent, Dent Estet 4 Kids a introdus pe piata din Romania noi concepte care faciliteaza prima vizita a micutilor la stomatolog, precum "Happy Visit" sau sedinta de acomodare si tehnica "tell-show-do", de pregatire a copilului pentru tratamentul dentar, explicandu-i si aratandu-i acestuia ce i se va face, inainte de examenul propriu-zis.

"Happy Visit" are rolul de a familiariza copilul cu medicul si cabinetul stomatologic, prin utilizarea jocului ca modalitate de explicare a procedurilor dentare. Copiii vor desena periuta de dinti favorita, vor invata tehnicile corecte de periaj si vor descoperi cabinetul medical prietenos si personalizat cu animatii specifice varstei. Personalul specializat in comunicarea si relationarea cu cei mici transforma astfel o vizita dureroasa si neplacuta intr-o experienta agreabila si o aventura de descoperire, benefica pentru dezvoltarea ulterioara a copilului sau a adolescentului.

"Incurajarea unei atitudini favorabile fata de vizita stomatologica il va ajuta pe copil sau adolescent sa isi depaseasca frica si va preveni anxietatile ulterioare ale adultului. (...) Am considerat necesar ca primele vizite de acomodare, respectiv 'Happy Visit', sa fie gratuite", a adaugat Oana Taban.

Specialistii in stomatologie pediatrica si psihologie infantila din cadrul Dent Estet 4 Kids recomanda, in cazul unui copil anxios, efectuarea de doua pana la cinci sedinte de acomodare. In plus, cabinetul pune la dispozitia micutilor sedinte de consiliere psihologica, tehnici de relaxare profunda si hipnoza, dar si anestezisti pediatri specializati in metode de analgo- si inhalosedare (sedarea cu protoxid de azot) – servicii inovative pentru Romania, prin care se evita anestezia generala care poate fi daunatoare pentru copii. Costul unui asemenea consult este de 80 RON.

Taguri Frecventa control stomatologic copii

Articole recomandate

Citeste si despre