Prima vizita a copilului la stomatolog, in care este cat de cat constient de ce i se intampla, ar trebui sa aiba loc in jurul varstei de 2 ani si jumatate - 3 anisori. La aceasta varsta, cel mic nu are experienta unor vizite traumatizante sau a unor povesti terifiante legate de el, asa cum au copiii mai mari, carora le este frica de el. La aceasta varsta, nu este vorba de teama de durere, cat de frica de necunoscut. Ajuta copilul sa aiba parte de o experienta placuta atunci cand merge prima oara la dentist!
Copilul trebuie dus la dentist inca de la varsta de 1 an, cand inca nu i-au dat toti dintisorii de lapte, si apoi din 6 in 6 luni sau o data pe an, in functie de recomandarile medicului. Cu toate acestea, copiii incep sa exprime frica si sa fie rezervati sa intre in cabinetul stomatologului abia in apropiere de 3 anisori, cand toti dintisorii de lapte au erupt. La aceasta vizita, medicul se asigura ca dintisorii sunt sanatosi, cresc drepti si nu au nici urma de tartru pe ei.
Pregatirea copilului inainte de vizita la dentist
Copilul trebuie pregatit pentru stomatolog cu cateva zile inainte de a merge la clinica. Dupa ce ii spui ca urmeaza sa mergeti la "medicul de dintisori", incepe sa te pregatesti temeinic, pentru a-i inlatura temerile.
Alege o clinica speciala pentru copii!
Alege intotdeauna un stomatolog specializat in lucrul cu copiii. Iti vei usura inzecit munca, deoarece acesta va sti exact ce sa faca pentru a aborda copilul si a-i inlatura temerile care il vor incerca atunci cand va fi pus pe scaun. Ai grija sa vorbesti inainte cu medicul si sa ii spui ca este prima vizita a micutului intr-un astfel de cabinet.
Vorbeste cu copilul si simuleaza cu el ce se va intampla!
Apoi, vorbeste cu copilul si explica-i exact ce se va intampla in cabinet. Daca dintisorii lui au primit ingrijirea corespunzatoare pana la aceasta varsta, atunci cariile nu sunt o problema pentru el. Cel mai probabil ca, la prima vizita, medicul va analiza modul in care cresc dintisorii si ii va face copilului un detartraj sau un periaj profesionist pentru a inlatura orice intentie a vreunei cariute de a se instala pe dintisorii lui.
Dupa ce ii explici ce se va intampla in cabinet, apeleaza la jocurile de rol, pentru a-l face sa inteleaga mai bine. Prefaceti-va ca tu esti medicul stomatolog si el este pacientul. Aseaza-l pe un scaunel sau fotoliu asemanator cu cel al medicului si roaga-l sa stea intins cu capul pe spate. Apoi, ia niste instrumente de plastic sau jucarii asemanatoare instrumentelor (asigura-te ca sunt cat mai colorate si haioase), dezinfecteaza-le bine si roaga-l sa deschida gurita.
Atinge-i usor dintisorii, scoate un sunet asemanator frezei pentru detartraj si joaca-te un pic. Nu uita, ca din cand in cand, sa il pui sa si clateasca gurita cu putina apa si apoi sa scuipe. Este un exercitiu bun, care va facilita munca stomatologului si va pregati mai bine copilul pentru procedurile pe care medicul le va executa pe dintisorii lui.
Explica-i totusi ca acestea sunt doar jucarii, ca medicul va folosi instrumente reale si ca, desi le va simti pe dintisori, nu este o senzatie dureroasa sau imposibil de suportat.
Mergi cu copilul mai devreme la clinica!
Familiarizeaza copilul cu clinica sau cabinetul, facandu-i un tur inainte de a intra direct in cabinetul medicului. Cu siguranta ca, daca este vorba de o clinica speciala pentru copii, vor exista o multime de jucarii si desene frumoase in jur si totul va fi colorat si atragator pentru ochisorii lui.
Probabil ca si dentistul va avea aparatura si instrumente personalizate, in forme de animalute, colorate, cu capete amuzante etc. Toate acestea ajuta copilul sa se simta confortabil intr-un mediu care, de regula, este atat de ostil. Fa-i cunostinta cu medicul inainte de a intra in cabinet si fii prezenta in cabinet, in timpul vizitei. In cazul in care il lasi singur, se va speria foarte tare, oricat de dragut ar fi stomatologul cu el.
Oricat de bine ai pregati copilul pentru vizita la stomatolog, trebuie sa te astepti mereu ca ar putea aparea plansete, scandaluri, tipete si refuzuri. Daca simti ca se impotriveste si ca nu este pregatit, mai amana putin momentul primei vizite la dentist.
Tu cum ti-ai pregatit copilul pentru prima vizita la dentist? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!