Plantele si florile de apartament sau gradina sunt frumoase, decorative si multe dintre ele au si efecte benefice asupra sanatatii, ajutand la producerea de oxigen si la absorbtia bioxidului de carbon nociv. Exista mai multe tipuri de plante si flori otravitoare sau toxice pentru copii, care nu trebuie tinute in in preajma copilului mic. Descopera care sunt cele mai periculoase si tine-le la distanta de curiozitatea copilului!
Atunci cand copilul tau creste si incepe sa exploreze fiecare colt al casei si sa deguste pana si obiectele si hartiile de pe jos, tinerea unor plante sau flori cu risc de intoxicare ii pune siguranta in pericol. Poate oricand sa aiba impresia ca o planta este mai degraba delicioasa, decat frumoasa, sa incerce sa vada ce gust are si implicit, sa se intoxice cu ele. Din fericire, cele mai multe plante de apartament sunt inofensive, iar altele dintre ele nu provoaca mai mult de o indigestie sau un deranj la stomac.
Flori
- azalee;
- narcisa;
- iris;
- lacramioara;
- delphinium (nemtisor);
- degetelul rosu;
- trandafir de munte;
- zambila;
- hortensie;
- crin din vale (Lily of the Valley);
- lupin;
- leandru;
- rododendron;
- tansy (vetrice);
- wisteria (glicina).
Plante de apartament
- caladium (urechea elefantului/arpi de inger);
- trestie de zahar salbatica.
Plante de pamant
- baneberry (actae pachypoda);
- matraguna (belladonna);
- nightshade (solanum nigrum);
- poison hemlock.
Copaci
- salcam negru;
- buckeye;
- dafin de munte;
- cires;
- holly;
- tung.
Arbusti
- castor bean (ricin);
- ficus;
- daphne;
- duranta;
- vasc;
- jasmine;
- pyracantha;
- dafin de munte;
- lemn cainesc.
Mai exista destule plante care pot pune in pericol sanatatea copilului - unele specii de ciuperci, frunzele de rubarba, frunzele de rosii etc. - insa cele enumerate mai sus sunt frecvent folosite pe post de flori, plante sau arbusti decorativi in gradini si case.
Cum feresti copilul de astfel de plante/flori otravitoare?
De cate ori primesti in dar o planta sau te tenteaza sa cumperi una, informeaza-te si citeste cu atentie despre ea. Vezi daca este sau nu otravitoare, inainte de a o tine in preajma copilului.
Daca totusi, nu te poti desparti de unele dintre ele, izoleaza-le in locuri inaccesibile pentru cel mic. Pune-le un gard destul de inalt, urca ghivecele cu flori cat mai sus pe mobila sau tine-le in balcon si fii mereu cu ochii in patru pe copil.
Educa-l in ceea ce priveste gradinaritul si ingrijirea plantelor. Cu cat ii vei povesti mai multe despre flori si il vei apropia mai mult de natura, cu atat va intelege mai multe lucruri.
Explica-i mereu ca plantele din apartament sau florile din vaza nu se mananca niciodata si ca sunt decorative. Pentru a intelege mai bine, foloseste-te de un exemplu - bradul de Craciun. Spune-i ca asa cum nu mancati din bradul pe care-l impodobiti an de an sau din florile ori copacii din parc, nici plantele din gradina sua din ghivece nu se mananca. Daca decorarea lor (asemenea bradului de Craciun) il va ajuta sa nu se apropie cu gura de ele, atunci lasa-l sa le decoreze cu tot soiul de crafturi sau decoratiuni facute manual, folosind tematica fiecarui sezon in parte, indrumandu-l tot timpul sa nu puna obiecte prea grele sau plantele sa fie prea "incarcate".
Pe masura ce va creste, va trebui sa ii explici si sa ii faci diferenta intre plantele care se mananca si care nu. Va invata despre fructe si legume si cum apar ele, dar pana atunci roaga-l sa te intrebe de fiecare data cand vrea sa bage ceva in gurita, daca nu doreste sa il doara burtica si sa nu se mai poata juca.
Foto: gardening.savvy-cafe.com