Primavara si toamna sunt anotimpurile cu cele mai numeroase viroze respiratorii. Pentru a-i scapa pe copii mai repede si mai eficient de secretiile nazale, multi parinti apeleaza la diverse metode, printre care si lavajul nazal.
Ce presupune lavajul nazal
Atunci cand copiii au secretii nazale abundente si nasul infundat, multi medici le recomanda parintilor sa le faca lavaj nazal. Procedura este una aparent simpla si ar trebui sa ii scape pe cei mici de mucozitati. Practic, cu ajutorul unei seringi speciale, prevazuta cu un capat de silicon, se injecteaza ser fiziologic in nasul copilului.
Prin presiune, serul ar trebui sa curete secretiile si sa desfunde nasul, iar mucozitatile sa iasa pe nara cealalta. Se face la cate o nara pe rand si, aparent, nu este nici complicat, nici nu presupune riscuri. In realitate, lucrurile stau putin diferit. Practica este considerata controversata de unii medici pediatri, care nu o recomanda.
Experienta unui medic cu lavajul nazal
Miruna Ioani, care este bloggerita, medic stomatolog si mama de doi copii, a povestit pe internet experienta ei cu aceasta practica. Intr-un filmulet postat pe Instagram, ea a spus ca s-a documentat din mai multe surse inainte, dupa care a decis sa incerce lavajul nazal pe ea, inainte de a-l aplica celor mici.
”Am intrebat medicul de familie, care este mama mea si care a zis ca ei i se pare o metoda cam agresiva. Am mai intrebat pe un grup de mame medici care au zis, multe dintre ele ca folosesc. (...) Prima data mi-am facut mie, bineinteles, inainte sa le fac copiilor. Am scos de acolo ceva muci, probabil, dar ce am patit la jumatate de ora dupa este ca mi s-a blocat nasul complet si mi s-au infundat urechile. Si la cateva zile dupa asta, am facut o sinuzita cu care am tras de nu va pot explica. Mi-a povestit o cunostinta ca dupa lavajul nazal a facut o otita de toata frumusetea”, a spus Miruna Ioani, pe Instagram.