Cearcanele de sub ochi sunt riduri sau pete care se formeaza sub pleoapa inferioara si au o culoare inchisa, rosiatica, albastruie, maronie sau chiar violacee. Acestea pot fi insotite de mici „pungi” sau umflaturi in zona si pot aparea ca urmare a unei patologii sau pot fi o trasatura faciala a individului in cazul in care cauza cercurilor intunecate de sub ochi este genetica.
Este normal ca adultii sa aiba cearcane intunecate sub ochi din cand in cand, in special ca urmare a oboselii sau dupa o noapte de somn prost. Dar ce se intampla daca cearcanele intunecate de sub ochi apar la copii? Ar trebui sa fie de ingrijorat? Ce pot indica? Cum le poti combate?
Cauzele cearcanelor de sub ochi la copii
Cearcanele de sub ochi nu sunt o problema medicala in sine. Cu toate acestea, este posibil sa te alarmezi daca le observi intr-o zi. Fata copilului va fi mai terna, ochii ii vor parea tristi si poate parea chiar nesanatos daca are cercuri intunecate sub ochi.
Unii copii au cearcane sub ochi ca parte a fizionomiei lor; cu alte cuvinte, sunt doar o alta trasatura fizica, ca oricare alta. Acest lucru se intampla de obicei atunci cand rudele lor directe au aceeasi caracteristica, deoarece cearcanele de sub ochi au o componenta genetica ereditara.
Dar cearcanele de sub ochi pot aparea si din motive patologice, cele mai frecvente fiind in copilarie:
-
Congestia nazala atunci cand exista raceli, sinuzite sau alergii respiratorii, cum ar fi rinita alergica si astmul. Venele ochilor comunica cu venele nazale, iar atunci cand exista congestie nazala fluxul sanguin in zona incetineste si venele de sub pleoape tind sa se dilate si sa se intunece, dand ochiului aspectul caracteristic obosit si umflat.
-
Conjunctivita este foarte frecventa in copilarie si provoaca, de asemenea, cercuri intunecate sub ochi, impreuna cu alte simptome, cum ar fi umflarea pleoapelor, inrosirea ochilor si lacrimarea. In unele cazuri, conjunctivita poate avea si o cauza alergica.
-
alta cauza a cercurilor intunecate de sub ochi este apneea obstructiva in somn din cauza hipertrofiei adenoidei (vegetatii) si/sau a amigdalelor marite, care ii obliga pe copii sa respire pe gura in timpul somnului.
-
Pielea de sub ochi este deosebit de subtire si sensibila, astfel incat, la copiii cu dermatita atopica, eczema sau roseata din aceasta zona sunt frecvente. In aceste cazuri este important sa o tratezi si sa impiedici copilul sa se scarpine, altfel pielea va deveni rosie, umflata si mai iritata.
-
Oboseala si insomnia pot provoca, de asemenea, cercuri intunecate sub ochi. Astfel, daca copilul nu a dormit suficient, a avut o noapte grea, a avut o zi foarte incarcata sau a fost intr-o calatorie lunga, este posibil sa apara riduri violacee sub ochi, care vor disparea dupa o noapte buna de somn.
-
In cele din urma, deoarece pielea de sub ochi este atat de delicata si sensibila, este posibil ca roseata de sub ochi sa apara din alte cauze, cum ar fi traumatisme minore sau frecare, cum ar fi frecarea intensa sau indelungata a ochilor de catre copil sau utilizarea prelungita a ochelarilor de scufundare, de exemplu.
Ce poti face daca copilul are cearcane sub ochi?
Desi adultii obisnuiesc sa ascunda cearcanele de sub ochi cu tratamente cosmetice sau machiaj, acest lucru nu este posibil in cazul copiilor, deoarece nu este recomandata utilizarea acestui tip de produs pe pielea lor delicata. Nu trebuie sa recurgi nici la remediile clasice de acasa despre care poti citi pe internet, care le-ar putea deteriora pielea sau le-ar putea afecta sanatatea ochilor.
In cazul in care copilul are cearcane sub ochi, primul lucru de facut este sa se evalueze posibilele cauze mentionate mai sus cu ajutorul medicului pediatru, iar daca se confirma vreuna dintre ele, sa se remedieze problema in cauza.
Sursa: bebesymas.com
Sursa foto: freepik