Copilul tau bea dintr-o canuta cu pai? Arunc-o imediat, ascunde un pericol major!

/ / Modificat: 2023-08-31
Copilul tau bea dintr-o canuta cu pai? Arunc-o imediat, ascunde un pericol major!

In primii ani de viata, copiii se ataseaza de tot felul de obiecte din care fie mananca, fie beau apa. Atunci cand invata sa bea, cei mici folosesc fie acele canute cu cioc, fie sticlute sau canute cu pai, pentru a le fi mai usor. Acestea se gasesc peste tot, intr-o varietate mare de modele, din materiale care nu se sparg si care nu sunt toxice. Fiecare copil ajunge sa aiba un obiect preferat din care bea apa, de care nu se desparte nici acasa, nici atunci cand merge undeva.

Putini parinti stiu insa ca astfel de obiecte ascund un pericol major. Chiar daca le speli zilnic, cele mai multe dintre aceste ustensile sunt dificil de curatat, din cauza paiului. Nu este suficient sa le clatesti cu apa calda pentru a le curata. In interiorul paiului si pe langa acesta se aduna foarte multi microbi si chiar mucegai. Pentru ca este intotdeauna umezeala in interior, microbii se pot dezvolta si pot crea colonii intregi in interiorul paiului. Mai mult, prin pai patrund si resturi alimentare care inca se afla in gura copilului, atunci cand acesta bea din recipient. Asa se face ca o astfel de canuta cu pai se poate transforma rapid intr-un focar de microbi.

Pentru a vedea cat de murdar este, de fapt, poti introduce un betisor de urechi in interiorul paiului. Vei observa ca acesta se va innegri, din cauza mucegaiului care se formeaza in interiorul paiului si pe care, de foarte multe ori, nici nu il vedem. Acelasi lucru este valabil si pentru canutele cu cioc. In zona prin care iese apa, se pot acumula, de asemenea foarte multi microbi. Fiind un loc greu accesibil atunci cand spalam canuta, la fel ca in cazul paiului, acesta se poate murdari foarte tare pe interior.

Care sunt cele mai bune alternative la canuta cu pai

Daca inca nu au invatat sa bea cu un pahar obisnuit, le putem da copiilor sticlute de apa de unica folosinta. Acestea se pot reumple, insa pentru ca nu au pai, nu se acumuleaza microbi in interior. De asemenea, sunt ideale sticlutele care au supapa de sens, astfel incat apa din interiorul lor doar sa iasa, sa nu poata intra la loc. In acest fel, ne asiguram ca resturile alimentare din gura copilului nu patrund in sticluta de apa.

Cu cat copiii invata mai repede sa bea cu un pahar sau o cana normala, cu atat mai bine. Cei mici se vor adapta si se vor descurca in orice situatie atunci cand le va fi sete si nu vor fi dependenti de o cana cu cioc sau de o sticla cu pai atunci cand pleaca undeva.

FOTO: Freepik

Taguri Pericole ascunse copii

Articole recomandate

Citeste si despre