Cum le punem picaturi in ochi copiilor care nu coopereaza. Ponturi de la un medic pediatru celebru

/ / Modificat: 2023-06-09
Cum le punem picaturi in ochi copiilor care nu coopereaza. Ponturi de la un medic pediatru celebru

Copiii mici pot avea adesea probleme cu ochii, cauzate fie de alergii, fie de infectii. Praful, alergenii, clorul din apa, microbii pot ajunge sa provoace disconfort, mancarime, roseata si umflaturi la nivelul ochilor copiilor mici. Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit, intr-o postare pe Facebook, despre cum gestionam aceste situatii si cum reusim sa aplicam tratament la nivelul ochilor, daca cei mici nu coopereaza.

Medicul pediatru a explicat ca, daca nu exista secretii purulente, temperatura sau alte simptome care sa indice o infectie, cel mai probabil este vorba despre o reactie alergica. In acest caz, este importanta igiena ochilor, dar poate fi cazul sa aplicam si tratament, sub forma de picaturi, daca medical recomanda.

Cum se curata corect ochii copiilor

Pentru a curata ochii copiilor, se folosesc comprese sterile, imbibate in ser fiziologic. Parintele trebuie sa se spele foarte bine pe maini inainte de a curata ochii copilului si nu trebuie folosita aceeasi compresa la ambii ochi.

Medicul Mihai Craiu spune ca, daca micutul se confrunta cu mancarimi la nivelul ochilor, poate fi aplicat si un antihistaminic sub forma de picaturi, adaptat varstei. Iata cum facem acest lucru, daca copilul nu coopereaza, potrivit medicului Mihai Craiu!

„De obicei punem copilul culcat pe spate, cu capul pe perna si il rugam sa priveasca in exterior, poate si in sus... Cu degetul aratator al mainii opuse celei pe care o folosim ca sa punem picaturile in ochi (de obicei aratatorul mainii stangi), tragem cu blandete pleoapa de jos, apasand in sens descendent, pe obraz, cam la o jumatate de centimetru sub pleoapa. Pana cand aceasta se deschide putin, ca o fanta, ca un buzunar...

Cu mana dreapta lipim incheietura palmei noastre de fruntea copilului (sa nu punem picaturile pe langa, daca acesta misca putin capul) si apropiem capatul flaconului picurator, cam la 2 cm de fanta produsa la nivelul pleoapei inferioare, aplicand 1-2 picaturi. Fara sa atingem ploapele sau genele cu flaconul”, spune medicul pediatru.

Trucul foarte util pentru apliarea picaturilor de ochi copiilor necooperanti

Ce facem, insa, cu copiii care nu reusesc sa tina ochii deschisi, care se tem, care se misca foarte mult sau care pur si simplu nu reusesc sa nu clipeasca atunci cand zaresc sau simt ca picatura se apropie?

„Daca nu vrea deloc sa tina ochii deschisi si clipeste chiar inainte de instilarea picaturilor, pentru ca le vede cand cad in ochi, putem recurge la o improvizatie. Rugam copilul sa tina ochii foarte stransi si punem cele 2 picaturi in gropita de langa radacina nasului, ca sa nu se scurga pe obraz. Apoi copilul va clipi de mai multe ori, stand culcat, ca sa se intinda bine solutia.

La copilul foarte mic si necooperant, poate fi necesara imobilizarea, pe picioarele noastre, cu un prosop facut sul, plasat sub umerii copilului. Ca sa stea capul putin pe spate. Daca trebuie folosit un unguent oftalmic repetam pasii de mai sus, cu deschiderea pleoapei si aplicam putina crema din tub, ca si cum am pune pasta de dinti pe periuta sau ketchup pe hot dog”, a scris medicul Mihai Craiu, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, pe care o administreaza.

FOTO: Freepik

Taguri Copii

Articole recomandate

Citeste si despre