Halitoza la copii. De ce apare si ce trebuie sa faci?

/ / Modificat: 2024-12-01
Halitoza la copii. De ce apare si ce trebuie sa faci?

Halitoza este un miros neplacut al respiratiei si, desi afecteaza in special populatia adulta (se estimeaza ca intre 25-30% sufera de aceasta afectiune), copiii nu sunt scutiti de a suferi de ea, chiar si cei mai mici.

Desi este normal ca cei mici sa aiba respiratie urat mirositoare la prima trezire, deoarece in timpul somnului saliva este rara si favorizeaza dezvoltarea microorganismelor orale care emana gaze cu miros neplacut, este important sa verifici daca halitoza nu este permanenta, deoarece in acest caz ar avertiza asupra altor posibile probleme.

Ce poate cauza halitoza la copii si ce ar trebui sa faci pentru a o rezolva

Igiena orala precara

Potrivit Asociatiei spaniole de pediatrie, in 80-90% din cazuri, mirosul urat isi are originea in cavitatea bucala din cauza igienei dentare incorecte. Acest lucru se intampla atunci cand resturile alimentare se acumuleaza intre dinti, provocand proliferarea bacteriilor care provoaca mirosul urat. Resturile alimentare, mucusul si celulele descuamate se pot acumula si pe limba, care pot provoca halitoza atunci cand se descompun.

Prin urmare, daca observi ca al tau copil are respiratie urat mirositoare, primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa ii verifici obiceiurile de igiena orala, asigurandu-te ca se spala pe dinti corect si pentru timpul recomandat, actionand pe interiorul intregii cavitati bucale, fara a uita de limba. Daca copilul este inca mic, parintii ar trebui sa ajute si sa supravegheze intotdeauna periajul.

Infectii si alte probleme ale gurii si gatului

Dar, pe langa infectiile dintilor si gingiilor datorate igienei deficitare, si alte probleme orale pot provoca respiratie urat mirositoare, cum ar fi infectiile dupa extractia dintilor, ranile bucale, ranile chirurgicale dupa interventii chirurgicale (de exemplu, dupa amigdalectomie) sau infectiile limbii, palatului, amigdalelor sau faringelui.

Gura uscata

Functia naturala a salivei este de a curata gura si de a indeparta bacteriile si resturile alimentare. Din acest motiv, atunci cand ai o gura uscata, este normal ca problemele de respiratie urat mirositoare sa fie asociate cu aceasta.

Acest lucru este frecvent mai ales dimineata, deoarece productia de saliva scade in timpul somnului. Daca, in plus, copilul doarme cu gura deschisa, problema va fi si mai mare. Exista insa si alte cauze care pot duce la uscarea gurii, cum ar fi administrarea anumitor medicamente, hidratarea deficitara, postul sau chiar febra.

Anumite alimente

Potrivit specialistilor, exista anumite alimente care cresc riscul de halitoza. Printre acestea se numara usturoiul, ceapa, laptele si produsele lactate precum branza, untul si smantana, ouale, condimentele si anumite legume precum conopida, varza, varza rosie, anghinarea si broccoli. In cazul adultilor, alcoolul, cofeina si tutunul ar afecta, de asemenea, respiratia.

Corp strain depus in nas

Unul dintre cele mai frecvente incidente la copiii mici este aspiratia sau introducerea de corpuri straine in nari. Atunci cand obiectul introdus nu provoaca daune imediate si trece neobservat timp de cateva zile, unul dintre simptomele pe care le provoaca este un miros neplacut in nas si in gura.

Ce trebuie sa faci daca copilul are respiratie urat mirositoare?

Asadar, dupa ce ai analizat toti factorii care cauzeaza respiratia urat mirositoare, daca observi ca cel mic are halitoza ar trebui sa verifici daca igiena sa orala este adecvata, daca este hidratat corespunzator si daca nu are exces de mucus, caz in care ar trebui sa incerci sa ii ameliorezi prin spalarea nasului si suflarea nasului. Daca, in ciuda acestor orientari, copilul continua sa aiba respiratie urat mirositoare pe tot parcursul zilei, va fi necesar sa consulti medicul dentist si/sau pediatrul in cazul in care exista un alt motiv.

Sursa: www.bebesymas.com

Sursa foto: freepik

 

Taguri Respiratie copil

Articole recomandate

Citeste si despre