In viata de zi cu zi, parintii primesc o multime de sfaturi despre cum sa protejeze sanatatea copiilor, fie de la prieteni, fie de la membri ai familiei. Desi unele dintre aceste sugestii pot fi utile, altele sunt doar mituri, care pot fi chiar daunatoare. Iata cateva dintre cele mai raspandite mituri despre sanatatea copiilor si adevarul din spatele lor.
Copilul raceste daca este imbracat subtire – Fals
Straturile groase de haine nu sunt o garantie impotriva racelilor. Academia Americana de Pediatrie subliniaza ca, desi imbracamintea ajuta corpul copilului sa-si mentina temperatura constanta si sa-l protejeze de hipotermie in sezonul rece, raceala este cauzata de virusuri si bacterii, nu de faptul ca un copil este imbracat mai subtire.
„Sistemul imunitar protejeaza copilul de raceli”, afirma specialistii, iar pentru prevenirea lor este esential un regim alimentar echilibrat, expunerea la aer curat chiar si in zilele reci, evitarea locurilor aglomerate si sustinerea imunitatii in lunile cu litera „R”, adica: ianuarie, februarie, martie, aprilie, septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie.
Un copil satul este un copil sanatos – Fals
Preocuparea pentru alimentatia copilului este naturala, dar poate duce la excese care afecteaza sanatatea. Multi parinti ofera mancare in exces, iar acest comportament poate duce la obezitate, boli metabolice, afectiuni cardiace si osteoarticulare. In Romania, statisticile arata ca obezitatea la copii este de 26%. Deci, a-l face pe copil sa manance mult nu inseamna ca este sanatos.
Suptul degetului poate afecta dintii copilului. – Adevarat
Suptul degetului este un reflex natural al copiilor, care poate aparea inca din viata intrauterina. Desi acest gest este inofensiv pentru dezvoltarea maxilarului copilului pana la varsta de 4-5 ani, poate incepe sa influenteze dezvoltarea dintilor permanenti dupa aceasta varsta. “Studiile arata ca suptul degetului nu este problematic pana la 4-5 ani,” spun expertii. Daca sunteti ingrijorati de acest comportament, discutati cu pediatrul sau stomatologul pentru a evalua necesitatea interventiei.
Nu lasa copilul sa se uite „crucis”! O sa ramana asa! – Fals
Doar un procent mic dintre copii, 2% pana la 3%, sunt afectati de strabism, iar acest lucru este mai frecvent la varste mici, cand muschii oculari nu sunt suficient de dezvoltati. “Daca un copil isi incruciseaza ochii in joaca, nu trebuie sa va faceti griji, acest comportament nu va duce la strabism permanent.” Pentru a face diferenta intre o joaca inofensiva si o afectiune reala, consultati un medic oftalmolog.
Ciocolata si alimentele grase pot cauza acnee - Fals
Desi multi cred ca ciocolata provoaca acnee, cercetarile nu confirma acest lucru. Totusi, alimentele bogate in grasimi si zaharuri pot stimula productia de sebum, ceea ce poate duce la aparitia acneei. Totusi, schimbarile hormonale din adolescenta sunt principala cauza a acneei. “In adolescenta, aparitia acneei se datoreaza dezechilibrelor hormonale din organism,” explica specialistii.
Premergatoarele ajuta copiii sa mearga mai devreme – Fals
Desi multe parinti cred ca premergatoarele sunt utile pentru a invata copiii sa mearga, un studiu efectuat la Universitatea din Dublin a demonstrat ca premergatoarele pot intarzia dezvoltarea motorie. “La bebelusii care folosesc premergator, musculatura nu se dezvolta corespunzator si sistemul nervos nu primeste informatiile senzoriale necesare pentru a invata mersul corect,” arata cercetarile. Asadar, premergatorul poate intarzia mai mult decat ajuta procesul de invatare a mersului.
In concluzie, multe dintre sfaturile care circula despre sanatatea copilului pot fi inselatoare sau gresite. Este important ca parintii sa se informeze din surse de incredere si sa consulte specialistii atunci cand au nelamuriri cu privire la ingrijirea celor mici.
Sursa foto: freepik