Racelile si virozele la copii. Simptomele care indica dezvoltarea de complicatii

/ / Modificat: 2021-08-03
Racelile si virozele la copii. Simptomele care indica dezvoltarea de complicatii

Racelile sunt ceva destul de comun cu care se confrunta copiii, mai ales atunci cand intra in colectivitate si isi formeaza sistemul imunitar. Copiii nu racesc doar de frig, dovada ca acest lucru se intampla si vara. De cele mai multe ori aceste episoade pot fi tratate cu usurinta, insa anumite simptome ar trebui sa va trimita rapid la medic.

Se estimeaza ca micutii cu varste sub 10 ani au intre 4 si 8 episoade de raceala pe an. Racelile obisnuite nu creeaza probleme si trec de la sine, cu cateva remedii pe care toti parintii le cunosc deja. Cand ar trebui insa sa ne facem griji si sa mergem la medic? Care sunt semnalele ca boala se agraveaza si copilul are nevoie de un consult de specialitate? Sa incercam sa ne lamurim!

Din ce cauze racesc copiii

Raceala este o boala care apare atunci cand copilul contacteaza un virus respirator, in special din familia Rhinovirus. Acestia se transmit foarte usor la copii, mai ales in colectivitate.

Este suficient ca un copil sa fie racit intr-o clasa la gradinita sau la scoala pentru ca si alti colegi sa se imbolnaveasca. Virusul care provoaca raceala se transmite foarte usor, prin particulele de saliva care sunt eliberate atunci cand micutii tusesc sau stranuta.

Cum ne dam seama ca micutul a racit

Simptomele specifice racelii apar intre 1 si 3 zile de la contactarea virusului. Primele semne care ar trebui sa ne duca cu gandul la o raceala sunt:

usturime sau durere in gat

disconfort la inghitire

nas infundat si congestie nazala

In unele cazuri, acestea pot fi insotite de febra, tuse, dureri musculare usoare sau dureri de cap.

Cand ar trebui sa ne ingrijoreze o raceala?

De obicei, racelile copiilor trec de la sine in 7-10 zile. In raceli nu este nevoie de tratament, pentru ca sistemul imunitar este capabil sa lupte singur cu virusul.

Atunci cand raceala dureaza mai mult sau cand simptomele se agraveaza, este cazul sa mergem cu cel mic la medicul de familie sau la pediatru, pentru a evita complicatiile. La ce trebuie sa fie atenti parintii:

Febra

Apare de obicei la copiii sub 3 ani si mai rar la cei mari atunci cand racesc. Febra se instaleaza dupa congestia nazala si poate dura pana la 3 zile. Daca, insa, febra se instaleaza prima si dureaza mai mult de 3 zile, iar copilul are o stare generala proasta, care se degradeaza de la o zi la alta, este cazul sa il vada un medic.

Secretii nazale abundente

Desi in general nu dureaza mai mult de 10 zile, secretiile nazale pot fi extrem de abundente si suparatoare uneori. Sunt consistente si au o culoare galben-verzuie, iar daca nu dispar dupa 14 zile sau reapar dupa o perioada scurta, este cazul sa mergeti la medic, pentru a exclude alte afectiuni conexe precum sinuzita.

Dureri de urechi

Una dintre cele mai frecvente complicatii ale racelii o reprezinta otita. Copiii sub 3 ani sunt mai predispusi la otita decat cei mai mari.

Atunci cand cel mic acuza dureri de ureche, reapare febra sau exista secretii la nivelul urechii, mergeti urgent cu el la pediatru.

Tusea

O alta complicatie pe care o pot da racelile o reprezinta infectia cailor respiratorii inferioare, adica pneumonia sau bronsita. Tusea de raceala este de obicei productiva si apare la inceput, in zilele in care congestia nazala este prezenta.

Daca tusea persista mai mult de 10 zile, daca apar dificultati de respiratie sau suieraturi sau daca cel mic are episoade lungi de tuse si nu se poate linisti, este momentul sa mergeti cu el la un consult.

Cum tratam raceala?

Asa cum spuneam mai sus, nu exista un tratament care sa vindece raceala, ci doar medicamente care amelioreaza simptomele. Antitermicele, atunci cand copilul are febra, siropurile de tuse, picaturile pentru nas si spray-urile pentru durere in gat nu ar trebui sa va lipseasca din casa. De la caz la caz, medicul poate recomanda si tratament inhalator pentru copil.

Este important de retinut ca raceala nu se trateaza cu antibiotice. Ea dispare de la sine, dar cu putin ajutor. Pe parcursul racelilor si nu numai, asigurati-i copilului o dieta echilibrata, bogata in fructe si legume, si o hidratare buna. Supele, ceaiurile, sucurile de fructe proaspat stoarse ajuta organismul sa lupte impotriva virozei. Daca este nevoie, puteti suplimenta dieta cu vitaminele C si D.

Taguri Raceala copii Viroze copii

Articole recomandate

Citeste si despre