Riscurile la care sunt expusi copiii in zilele caniculare de vara

/ / Modificat: 2021-06-03
Riscurile la care sunt expusi copiii in zilele caniculare de vara

Odata cu venirea verii vor veni si temperaturile ridicate. Zilele caniculare de vara prezinta un risc crescut pentru copii. Tocmai din acest motiv parintii trebuie sa se pregateasca din timp si sa ia toate masurile de precautie necesare astfel incat micutii sa fie in siguranta.

In primul rand, in zilele de vara, este indicat ca expunerea la soare sa fie evitata pe cat posibil. De asemenea, este important ca micutul tau sa nu iasa din casa la orele pranzului, cand soarele este foarte puternic.

Cand iesi cu copilul la plimbare, in parc sau la plaja, este important sa-l dai mai intai cu o crema cu factor de protectie solara (SPF) cat mai mare. De asemenea, copilul trebuie sa aiba in permanenta capul acoperit cu o palarie sau o sapca, pentru a preveni insolatia. Cautati, pe cat posibil, locuri umbroase in care acesta sa se joace. In caz contrar copilul se poate supraincalzi rapid.

Ce se intampla in corpul micutilor cand afara este foarte cald?

Este important pentru un parinte sa cunoasca riscurile la care copiii sunt expusi in zilele calduroase de vara. Cand temperaturile din termometre incep sa creasca, corpul incepe sa resimta un disconfort termic. In acest moment corpul incearca sa regleze temperatura prin transpiratie. Transpiratia duce la eliminarea rapida a apei din organism si la deshidratare. De aceea, este esential ca un copil sa consume mai multe lichide in aceste perioade.

In zilele foarte calduroase, cand copilul este agitat, corpul va intampina dificultati in reglarea temperaturii. Prin urmare teperatura corporala poate creste usor la peste 37 de grade. Copilul se va confrunta cu deshidratare si stari de letargie. Acest lucru se intampla in momentul in care corpul este epuizat si nu mai poate face fata reglarii temperaturii.

Epuizare termica

Cand organismul copilului ajunge in acest punct apare epuizarea termica. Epuizarea termica se manifesta prin unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome, in functie de gravitate:

  • transpiratie excesiva;

  • piele foarte iritata de transpiratie, in cazul bebelusilor, poate fi vazuta pe gat, piept, axile, pliuri ale cotului si zona scutecului;

  • piele palida;

  • senzatie de sufocare la caldura;

  • setea intensa si senzatia de gura uscata;

  • crampe musculare;

  • epuizare, oboseala si/sau slabiciune;

  • dureri de stomac, pierderea poftei de mancare, greata sau varsaturi;

  • dureri de cap;

  • iritabilitate (plans inconsolabil la cei mici);

  • ameteli;

  • lesin.

Aparitia socului termic

Expunerea excesiva la caldura duce la aparitia socului termic. Acesta apare, de regula, la putin timp dupa instalarea apuizarii termice. In cazul copiilor acesta se instaleaza mult mai rapid decat in cazul adultilor sanatosi. Prin urmare este necesar sa stii care sunt simptomele socului termic pentru a actiona cat mai repede:

  • temperatura corpului creste la 39-40 de grade Celsius;

  • piele rosie, fierbinte si uscata (procesul de transpiratie al corpului este epuizat);

  • stari de agitatie;

  • dureri mari de cap;

  • ameteli si dezorientare;

  • iluzii, confuzie si/sau pierderea cunostintei;

  • convulsii.

Odata instalat socul termic, pericolul de producere a unui accidentul vascular cerebral este foarte mare. Prin urmare, inca de la primele simptome ale socului termic este necesar sa mergi cu copilul la spital sau sa chemi salvarea.

Ce trebuie sa faci in caz de epuizare termica si soc termic

Inca din momentul in care copilul da primele semne de epuizare termica este imperios necesar sa iei primele masuri, pentru a preveni aparitia socului termic. Prin urmare du-l imediat intr-un loc racoros si ventilat, daca este posibil cu aer conditionat cat mai rece.

Daca sunteti aproape de casa, du-l in casa, dezbraca-l si baga-l sub dus. Este necesar sa-i faci un dus rece, pentru a ajuta organismul sa-si regleze temperatura.

Pune-l sa bea cat mai multa apa. Daca o refuza, poti adauga in aceasta putine fructe pasate pentru a-i da un gust mai bun.

In cazul in care temperatura copilului creste la peste 38 de grade si are stari de confuzie si lesin, apeleaza de urgenta salvarea. In acest stadiu copilul are nevoie de tratament specializat, spitalizare si rehidratare intravenoasa.

ATENTIE! In cazul in care temperatura copilului creste in urma expunerii la caldura, nu trebuie sa administrezi antitermice deoarece acestea sunt inutile si, in unele cazuri, pot agrava starea micutului.

Care sunt categoriile de varsta cele mai expuse riscului

Copiii cei mai expusi riscului de a suferi de epuizare termica si chiar de soc termic sunt copiii sub cinci ani. Bebelusii cu varsta sub un an sunt cu atat mai expusi riscului in zilele caniculare.

Pe langa acestia, mai sunt expusi copiii care sufera de boli cronice, cardiace, renale, mentale sau neurologice, dar si copiii obezi ori subnutriti. Expusi riscului sunt si copiii care sufera de febra (din alte cauze) sau diaree. In cazul acestora deshidratarea se produce mult mai rapid.

Prevenirea supraincalzirii copilului

Masurile de prevenire ale aparitiei spuizarii termice trebuie cunoscute de toti adultii. Este necesar ca acestia sa-si ia toate masurile de siguranta astfel incat sa previna ce este mai rau.

Prin urmare, cand iesi afara cu cel mic, cauta locuri cat mai umbrose si racoroase si asigura-te ca micutul tau consuma suficiente lichide. La gustare este indicat sa-i oferi fructe deoarece acestea contin cantitati mari de apa.

Imbraca copilul in haine vaporoase, din bumbac 100% natural.

Nu ii oferi copilului alimente cu zahar, cafeina (continuta in ciocolata) si sare. In zilele toride de vara, mancarurile trebuie sa fie cat mai usoare si sa contina multe legume. Acestea nu trebuie oferite fierbinti.

In cazul sugarilor se recomanda hranirea cat mai deasa la san, astfel incat copilul sa ramana hidratat.

Daca sunteti acasa, iar mediul ambiental este foarte calduros este important sa pornesti aparatul de aer conditionat. In cazul in care nu ai unul se recomanda folosirea unui ventilator.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre