In timpul lunilor reci, copiii pot raci usor, iar laringita, otita si bronsiolita (printre altele) pot fi frecvente. Asadar, orice remediu care ar putea fi de natura sa amelioreze simptomele merita incercat. Si aici intra in joc umidificatoarele, pe care unii profesionisti le recomanda adesea.
Ce sunt umidificatoarele?
Umidificatoarele sunt dispozitive care furnizeaza umiditate unui mediu. Ele sunt alcatuite dintr-un rezervor in care se acumuleaza apa si un sistem care permite eliberarea acesteia sub forma de abur.
Exista diferite tipuri de umidificatoare, fie ca elibereaza abur cald sau rece; umidificatoarele electrice sunt cele mai comune si sunt vaporizatoare de apa. Umidificatoarele cu ultrasunete, pe de alta parte, elibereaza abur la temperatura camerei. Studiile estimeaza ca o umiditate de 40-60% este ideala pentru orice incapere.
Umidificatoarele previn sau amelioreaza simptomele racelii?
Unul dintre obiectivele umidificatoarelor este acela de a impiedica uscarea mediului inconjurator, astfel incat mucusul din raceli sa fie mai fluid si mai usor de eliminat (atunci cand sunt uscate, este mai dificil sa le expulzezi). Cu toate acestea, nu exista studii care sa arate ca umidificatoarele imbunatatesc simptomele racelii. Mai mult, cresterea prea mare a umiditatii poate fi chiar contraproductiva, sustin unele studii.
In 2017, Cochrane a publicat o analiza pe aceasta tema, care a adunat date din 6 studii, avand un total de 387 de pacienti care au facut inhalari de aburi fierbinti ca tratament pentru raceala. Desi nu au constatat o inrautatire a simptomelor, nu exista nici dovezi de imbunatatire.
In ce situatii NU sunt recomandate deloc umidificatoarele?
Copiii care sufera de astm sau rinita alergica nu ar trebui sa foloseasca un umidificator. Umiditatea excesiva a aerului incurajeaza dezvoltarea ciupercilor si a acarienilor, care sunt responsabili pentru o mare parte din rinitele alergice si crizele de astm. In plus, rezervoarele pot contine aeroalergeni (substante din aer care provoaca un atac de astm sau rinita alergica). De asemenea, utilizarea lor nu este recomandata in cazul infectiilor cailor respiratorii inferioare (pneumonie).
In cazul copiilor sanatosi cu raceala, principalul motiv pentru utilizarea unui umidificator, adaugarea de umiditate la un mediu standard (umiditate 40-60%) nu pare sa fie benefica pentru simptomele bolii. De fapt, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu recomanda utilizarea acestora in cazul racelilor.
In ce situatii pot fi benefice?
Un mediu uscat poate ingreuna circulatia mucusului; de fapt, Asociatia Americana de Pediatrie recomanda umidificatoarele pentru a usura congestia nazala.
Un mediu uscat poate provoca, de asemenea, sangerarea usoara a nasului, iar in acest caz, un umidificator poate preveni ca acest lucru sa se intample.
In sfarsit, unul dintre posibilele motive ale agravarii dermatitei atopice in timpul iernii este uscaciunea crescuta a aerului ambiant din cauza folosirii incalzirii. In aceste cazuri, poate fi benefica si utilizarea unui umidificator.
Exista riscuri in utilizarea unui umidificator?
Da, umidificatoarele cu aer cald pot provoca arsuri. Asociatia Spaniola de Pediatrie de Ingrijire Primara recomanda utilizarea umidificatoarelor cu ultrasunete in locul celor electrice pentru a evita arsurile.
De asemenea, umidificatoarele care produc vapori reci pot provoca bronhospasm si/sau infectii respiratorii ori leziuni pulmonare daca in rezervorul lor se acumuleaza ciuperci si bacterii. Tocmai de aceea este esentiala o curatara temeinica a acestora.
FOTO: freepik.com