Vitamina pe care copiii "nu o primesc suficient". Ce spun expertii din domeniul medical

/ / Modificat: 2023-08-01
Vitamina pe care copiii

Ni s-a spus de mult timp importanta unei alimentatii sanatoase si complete in viata unui copil. Acum, o colectie de articole noi publicate in National Library of Medicine (NIH) evidentiaza cat de mare este rolul anumitor alimente. Si se pare ca majoritatii copiilor le lipseste o piesa importanta din puzzle! Din fericire, un expert in diete si parenting spune ca a-i readuce pe drumul cel bun ar putea fi mai usor decat credem.

Copiii nu primesc suficienta vitamina D

Conform informatiilor publicate de NIH, 50% dintre copiii cu varste cuprinse intre 1 si 5 ani si 70% dintre copiii cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani au un deficit de vitamina D.

Vitamina D joaca un rol vital in dezvoltarea si mentinerea sanatatii oaselor. Este supranumita "vitamina soarelui", datorita modului in care organismul reactioneaza la vitamina D3 (alias: colecalciferol) in timpul expunerii la soare.

In 2020, Societatea Endocrinologica si alte cateva organizatii au elaborat orientari privind cerintele de vitamina D pentru sugari si copii. Conform concluziilor lor, bebelusii cu varsta sub 1 an au nevoie de 400 pana la 1.000 de unitati internationale (UI) de vitamina D pe zi, iar cei cu varste cuprinse intre 1 si 18 ani au nevoie de 600 pana la 1.000 de UI.

Pentru a pune acest lucru in perspectiva, puteti obtine aceeasi cantitate din 15-30 de minute de expunere directa la soare. Dar, dupa cum stiu parintii ocupati, uneori chiar si acea plimbare zilnica in jurul blocului poate fi o provocare, asa ca ar putea fi nevoie sa apeleze la alte alternative.

Exista niveluri ridicate de vitamina D in mai multe alimente

Exista o multitudine de alimente bogate in mod natural in vitamina D. Pestii grasi, cum ar fi somonul, pastravul si sardinele, se numara printre acestea. Dar nu multe dintre aceste alimente sunt susceptibile de a fi pe lista preferintelor copiilor, in special a celor mai mici, care prefera puiul in locul pestelui.

Unele alimente pot fi imbogatite cu vitamina D (sau li se poate adauga vitamina D in timpul procesarii). Aceasta lista include unele gustari pe care cei mici le cer mereu si mereu, cum ar fi laptele, iaurtul si chiar unele cereale.

Si chiar si in urma consumului acestor alimente cu adaos de vitamina D, copiii tot au un deficit de aport zilnic de vitamina D. Si nu sunt singurii. Adultii sunt in aceeasi oala.

Si bebelusii au nevoie de mai multa vitamina D

Multi sugari isi consuma cea mai mare parte a continutului nutritional din laptele matern sau din lapte praf. Asadar, atingerea acelor cifre zilnice de vitamina D este mai dificila pentru ei. Bebelusii alaptati la san se confrunta cu o bariera suplimentara, deoarece, spre deosebire de laptele praf, laptele matern poate fi usor imbogatit cu adaosul de vitamina D necesar.

"Multe organizatii de sanatate recomanda suplimente lichide pentru sugarii care consuma lapte matern, deoarece laptele uman singur nu ofera suficienta vitamina D", scrie Jennifer Anderson, dietetician autorizat si fondator al Kids Eat in Color, pentru CNBC.

"Picaturile de vitamina D pot fi cumparate fara prescriptie medicala si pot fi administrate unui sugar pentru a-l ajuta sa isi indeplineasca necesarul zilnic de 400 UI."

Multi dintre proaspetii parinti sunt sfatuiti in acest sens in timpul sarcinii, de catre spital dupa nastere sau dupa ce isi duc copilul la medicul pediatru. Cu toate acestea, este posibil ca ei sa nu realizeze cat de vitala poate fi "vitamina soarelui" pentru sanatatea si bunastarea copilului lor.

O deficienta de vitamina D poate avea efecte de durata

Exista multe moduri in care se poate prezenta o lipsa de vitamina D la copii. Raspunsul initial al organismului poate fi oboseala, durerea si un sistem imunitar compromis.

Copiii vor avea probabil complicatii mai severe atunci cand aceasta deficienta dureaza mult timp. Acestea pot include rahitism, dureri de oase, deformari articulare si modificarea tiparelor de crestere care pot duce la o statura mai mica.

Toate acestea pot suna infricosator, dar asta nu inseamna ca trebuie sa va grabiti si sa va incarcati cu suplimente de vitamina D. Jennifer spune ca o conversatie cu pediatrul poate ajuta sa determine daca un copil isi indeplineste cerintele nutritionale zilnice sau are nevoie de suplimente, in urma unei analize specifice. Apoi, in functie de rezultate, medicul ii va recomanda o anumita cantitate zilnica de vitamina D.

FOTO: freepik.com

Taguri Vitamina d Vitamine copii

Articole recomandate

Citeste si despre