Daca nu sunt protejati corespunzator impotriva razelor puternice ale soarelui, copiii sunt predispusi sa faca insolatie, o forma de hipertermie. Aceasta afectiune apare in momentul in care organismul se supraincalzeste si nu poate sa-si scada temperatura.
Insolatia se poate instala atunci cand temperatura ambientala este foarte ridicata si provoaca organismul sa transpire. Copilul expus intr-un astfel de mediu trebuie hidratat foarte bine, pentru a-si reface stocul de apa pierdut prin transpiratie. In lipsa hidratarii, sistemul de termoreglare al corpului nu mai face fata caldurii excesive si asa apare insolatia.
Este bine sa stii ca in momentul in care apare insolatia, copilasul tau poate sa nu mai transpire.
Simptomele insolatiei la copii
Cele mai frecvente simptome ale insolatiei la copii sunt:
- durerile de cap (mai ales atunci cand micutul nu poarta nimic pe cap ca sa fie ferit de razele soarelui);
- temperatura ridicata a corpului (40 de grade Celsius sau chiar peste aceasta valoare);
- stari de voma;
- ameteli;
- stare de somnolenta;
- respiratie accelerata;
- lipsa transpiratiei;
- edeme de caldura la nivelul extremitatilor: scalp, maini, picioare;
- piele rosie, uscata;
- convulsii;
- dezorientare.
Masuri de prim ajutor in caz de insolatie
Daca micutul tau prezinta unele dintre aceste simptome in urma expunerii indelungate si neprotejate la soare, este indicat sa-l duci imediat la umbra si sa-i dai sa bea apa sau suc natural in cantitati mici, dar regulat. Este bine sa-i dai apa cu atat mai mult cu cat vomita si se deshidrateaza.
Pentru a favoriza circulatia sangelui, maseaza-i extremitatile mainilor si ridica-i usor piciorusele de la sol. Daca prezinta arsuri solare, maseaza-i corpul cu o lotiune dupa plaja. In masura in care ai posibilitatea, aplica-i micutului comprese cu apa rece.
Nu este indicat sa-i administrezi aspirina, paracetamol sau orice alt medicament menit sa scada temperatura corporala, deoarece efectul va fi invers, iar simptomele se pot agrava.
Intr-o prima faza, insolatia se poate manifesta destul de anemic, prin edeme la nivelul extremitatilor, motiv pentru care ai putea ignora cauza aparitiei lor. Imediat ce puiul tau devine palid, iar temperatura corpului incepe sa creasca, ii poti administra putina apa.
Tine cont ca, in momentul in care copilul da semne ca devine inconstient, trebuie sa apelezi numarul 112, intrucat insolatia poate fi in stare agravata.
Insolatia nu este o simpla afectiune pe care o poti trata acasa dupa ureche. Este recomandat sa mergi cu micutul tau la o clinica unde poate primi ajutor specializat si avizat.
Cum prevenim aparitia insolatiei?
Pentru a preveni insolatia la copil, este bine sa constientizezi dinainte faptul ca razele solare ii pot provoca mai mult rau decat bine. Nu este indicat sa mergi cu copilul la plaja la orele amiezii, intre 10.00-17.00, cand soarele arde mai tare ca niciodata. Evita sa-l expui prea mult timp prin soare si in restul zilei. Chiar si plimbarile lungi prin oras ii pot cauza arsuri solare sau insolatie.
Tine tot timpul la tine o sticluta cu apa, pentru a-ti putea hidrata copilul din cand in cand. Nu uita sa iei cu tine o palarioara care sa-i protejeze pielea fina a capului de razele UVA si UVB.
Imbraca-l in hainute deschise la culoare, care in loc sa atraga razele soarelului, le resping. Inainte de expunerea la soare, maseaza-i corpul cu o lotiune de protectie solara cu factor SPF mare. Daca intra in apa, este posibil ca lotiunea sa se spele. Da-l din nou cu acest produs imediat, pentru a impiedica pielea sa ramana fara un ecran protector.
Este recomandat, de asemenea, sa nu-ti hranesti copilul cu alimente dulci procesate sau cu altfel de sucuri decat cele naturale. Aceste produse nu ii aduc niciun aport nutritiv important, nu il hidrateaza si, in general, nu ii aduc niciun beneficiu. Un piure de fructe, cateva linguri de suc natural de fruct, apa si ceaiul sunt principalele ingrediente care iti protejeaza micutul de starile de deshidratare si scad riscul aparitiei insolatiei.