Trusa medicala de vacanta pentru copii nu trebuie sa lipseasca din niciun bagaj de calatorie. Aceasta trebuie sa contina medicamente, elemente necesere pentru uz intern, dar si materiale sanitare pentru uz extern. Vacantele sunt imprevizibile si trebuie sa fii pregatita pentru orice accident sau urgenta medicala care poate aparea!
Este important sa stii cam de ce afectiuni sau probleme frecvente sufera copilul tau. De exemplu, daca stii ca este alergic trebuie neaparat sa ai in trusa medicamente antialergice. Daca sufera de boli cronice sau are vreo afectiune si este sub tratament nu uita sa pui si cele necesare continuarii tratamentului.
Urgente medicale frecvente in vacanta
Apoi gandeste-te cam la ce boli sau probleme medicale ar putea fi predispus copilul tau. Daca mergeti la mare, exista riscul arsurilor solare, insolatiei sau taieturilor usoare cauzate de scoici. Iritatiile provocate de caldura sunt o problema in cazul bebelusilor.
Daca mergeti la munte atunci exista un risc mai mare al accidentelor si ranilor, dar si al raului de inaltime. Apar mai des fracturile, luxatiile, dar si intepaturile de insecte. In plus, trebuie sa te asiguri ca ai cu tine medicamente sau solutii impotriva raului de miscare si de transport cu masina sau cu avionul.
Exista medicamentele antivomitive pentru senzatia de greata, dar si bratari speciale cu presopunctura care au rolul de a indeparta starea alterata cauzata de raul de miscare. Alte probleme frecvente care va pot da vacanta peste cap sunt intoxicatiile alimentare, racelile sau gripa.
Insa, in mare, o trusa medicala de voiaj trebuie sa contina urmatoarele:
- substante dezinfectante (iod, apa oxigenata, rivanol);
- comprese sterile, leucoplast, vata, plasturi, pansament;
- foarfeca;
- termometru;
- medicamente antivomitive;
- picaturi de nas (ser fiziologic, solutii saline, Olynth, Vibrocil);
- medicatie antidiareica (Smecta, Hdrasev, Enterol, Ercefuryl etc.);
- antitermice si antiinflamatoare (Ibuprofen, Paracetamol);
- analgezice (Acetaminophen);
- saruri si prafuri de rehidratare (pentru echilibrarea electrolitilor din organism);
- antiacide;
- antitusive;
- medicamente pentru constipatie (supozitoare cu glicerina);
- medicatie contra durerilor de gat;
- antihistaminice (pentru alergii - loratadina, claritin, aerius etc.);
- spray contra insectelor si tantarilor (Fenistil, Autan etc.);
Daca micutul tau urmeaza un tratament cu antibiotice, atunci este indicat sa iei cu tine de aici reteta pentru a avea aisgurat tratamentul pe toata perioada vacantei. In caz contrar este posibil sa nu poti sa ridici antibiotice de la farmacie fara reteta sau din strainatatate.
Specialistii sustin ca cele mai frecvente probleme medicale pe timp de vara la copii sunt tulburarile digestive. Consumul de alimente din diverse restaurante il pot predispune pe copil indigestii, intoxicatii alimentare, enterocolita si alte probleme digestive grave. Trebuie sa fii pregatita cu medicamente antivomitive si antidiareice pentru a trata simptomele, dar si cu antibiotice in caz ca infectia este bacteriana.
Trebuie sa te asiguri ca micutul respecta si cateva reguli esentiale de ingrijire si igiena. De exemplu, in cazul afectiunilor digestive se impune o dieta restrictiva si hidratarea continua, dar si luarea unor masuri stricte de igiena.
Cel mai important lucru pe care il poti face este sa mergi cu cel mic la medic inainte de a pleca in vacanta. Acesta va stabili care este starea lui generala de sanatate si te poate sfatui cam ce medicamente sa iei cu tine pentru eventualele probleme din vacanta.
Mergi cu el si la dentist pentru a evita dramele dentare pe perioada concediului. Accidentele sunt de multe ori imprevizibile in vacanta. Fie ca e vorba de o raceala usoara sau de o intoxicatie alimentara ele apar, insa daca esti pregatita cu o mica "farmacie" ambulanta, acestea nu vor constitui o problema.