Cazaturile la copii

/ / Modificat: 2017-08-08
Cazaturile la copii

Cazaturile sunt semnatura specifica a copilariei. O copilarie fara cazaturi, julituri, vanatai, cucuie si zgarieturi nu este cu adevarat copilarie. Pe cat de frecvente si superficiale sunt de multe ori, pe atat pot fi de periculoase si se pot complica, daca nu sunt ingrijite ori sunt ignorate. Iata cum sa ingrijesti corespunzator cazaturile copilului si cand este cazul sa mergi cu el la spital.

Primele masuri de ajutor in caz de cazaturi

Copiii au tendinta de a cadea foarte des in timp ce alearga, atunci cand merg cu rolele sau bicicleta, ori cand se catara prin copaci sau alte lucruri din jurul lor. Nu putini sunt cei care au picioarele insemnate de vanatai si julituri cauzate de astfel de mici accidente.

cazaturile_la_copii

Ori de cate ori copilul tau cade, este important sa analizezi cat de mare a fost distanta de la care a avut loc accidentul, unde s-a lovit cel mai puternic si ce rani au aparut pe corpul lui. Este important sa te asiguri, in primul rand, ca nu s-a taiat, ca nu are vreun os rupt sau ca nu s-a lovit puternic la cap.

Curata-i eventualele rani superficiale cu apa si sapun - julituri, taieturi etc. - si bandajeaza-le pentru a evita expunerea la praf si infectarea lor. Apoi, monitorizeaza comportamentul copilului si evolutia leziunilor tot restul zilei, pentru a sesiza posibilele complicatii si a lua rapid masuri de urgenta. 

Cand este cazul sa mergi cu copilul care a cazut la medic?

Cele mai multe cazaturi ale copilului sunt superficiale si se trateaza cu usurinta la domiciliu. Insa exista cateva situatii in care controlul medical este obligatoriu:

• pierderea cunostintei in urma cazaturii;

• hemoragia (sangerare pe care nu o poti opri).

Insa nu doar simptomele de la momentul cazaturii sunt relevante pentru a decide daca este sau nu cazul sa duci copilul la medic, ci si manifestarile care apar in orele care se succed accidentului. Printre cele mai ingrijoratoare semne se numara:

• umflarea rapida a zonei afectate;

• invinetirea puternica, insotita de umflare si durere a zonei afectate de cazatura;

• manifestari asociate contuziilor in urma unei cazaturi la cap - varsaturi, somnolenta, ameteala, dureri de cap, pierderea memoriei;

• comportament specific unei leziuni cerebrale, tot in urma lovirii la cap - modificarea dimensiunii pupilelor, miscari anormale ale ochilor;

• plans constant al copilului;

• plangeri cu privire la dureri sau disconfort in anumite zone ale corpului;

• tipete puternice, cauzate de dureri severe sau leziuni interne (de exemplu, hemoragii abdominale).

Cazaturile care se soldeaza cu lovituri la cap, cucuie si alte hematoame se pot dovedi foarte periculoase pentru sanatatea copilului. Chiar daca micutul pare ca isi revine imediat dupa cazatura, este important sa ii monitorizezi comportamentul si reactiile pe parcursul a 24-48 de ore dupa ce accidentul a avut loc.

prevenire_cazaturi_copii

Daca apar semne ale unei leziuni sau hemoragii cerebrale, prezinta-te cu micutul la medic, de urgenta. In cazul cucuiului simplu, superficial, poti ajuta copilul sa se simta mai bine si hematomul sa se retraga, aplicand comprese cu apa rece sau gheata pe el. Daca cel mic se plange de dureri de cap, din cauza cucuiului, da-i acetaminofen sau ibuprofen, dar niciodata aspirina, intrucat exista riscul de sindrom Reye. 

Prevenirea cazaturilor la copii

Uneori, cazaturile sau leziunile minore cauzate de o mica impiedicare pe scari sau in timpul mersului cu bicicleta sunt inevitabile. Insa daca ti se pare ca micutul tau este mai "impiedicat" decat alti copii de varsta lui si mai predispus la cazaturi si lovituri, este important sa iei cateva masuri de siguranta esentiale:

• invata-l si repeta-i constant regulile de siguranta in timpul alergatului, jocului in aer liber, traversatului strazii, mersului cu bicicleta sau cataratului;

• asigura-te ca poarta intotdeauna echipament de protectie in timpul mersului cu rolele, bicicleta sau skateboardul;

• indeparteaza din calea lui sau spatiul de joaca obiecte contondente sau alte lucruri de care s-ar putea impiedica sau in care s-ar putea lovi etc.;

• supravgheaza-l constant atunci cand se joaca afara, dar si in casa, pentru a preveni accidente majore.

Tu cum ai grija sa previi cazaturile frecvente ale copilului si ce masuri de prim ajutor iei atunci cand micutul cade si se loveste? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos! 

Taguri Cazaturi copii Prim ajutor copii Accidente copii

Articole recomandate

Citeste si despre