De ce mananca copilul meu creioane? Cauze frecvente si solutii pentru acest comportament

/ / Modificat: 2025-03-27
De ce mananca copilul meu creioane? Cauze frecvente si solutii pentru acest comportament

Este o intrebare care, probabil, a trecut prin mintea multor parinti cand au observat ca cei mici au tendinta de a mesteca sau chiar inghiti obiecte care nu sunt alimentare, cum ar fi creioanele.

Aceasta poate fi o situatie derutanta si ingrijoratoare pentru orice parinte, dar este important de stiut ca acest comportament este, de cele mai multe ori, temporar si are explicatii clar documentate.

Afla care sunt motivele posibile pentru care un copil poate manca creioane:

1. Explorarea senzoriala (varsta 1-3 ani)

Unul dintre cele mai comune motive pentru care copiii mici mananca obiecte necomestibile, inclusiv creioane, este explorarea senzoriala. La varsta de 1-3 ani, copiii sunt in plin proces de descoperire a lumii din jurul lor. Mainile si gura devin „instrumente” esentiale prin care invata despre diferitele texturi, forme si gusturi ale obiectelor.

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Chicago a descoperit ca copii mici sunt in mod natural atrasi de obiecte care sunt la indemana si pe care le pot manipula usor, iar gura devine principalul instrument de invatare in aceasta perioada de dezvoltare. Asadar, nu este neobisnuit ca un copil sa puna un creion in gura pentru a explora textura acestuia si a intelege mai bine mediul inconjurator.

2. Dorinta de a calma disconfortul dentar (eruptia dentara)

Un alt motiv frecvent pentru care copiii mici mesteca creioane sau alte obiecte este eruptia dentara. In perioada in care apar dintii de lapte (in jurul varstei de 6-12 luni), gingiile pot deveni inflamate si dureroase. Din acest motiv, copiii sunt adesea atrasi de obiecte dure pe care le pot mesteca pentru a-si calma disconfortul.

Potrivit unui articol publicat in Journal of Pediatric Dentistry, eruptia dentara poate face ca copiii sa caute instinctiv obiecte dure pentru a ameliora durerea gingiilor, iar creioanele pot deveni un „instrument” preferat in aceasta perioada.

3. Comportament de tip "pica"

Pica este un comportament care implica ingerarea de substante sau obiecte care nu sunt alimentare si este destul de frecvent la copii mici. Aceasta conditie poate aparea din diverse motive, inclusiv din dorinta de a satisface nevoi fiziologice sau emotionale neimplinite.

Ce cauzeaza pica? In multe cazuri, pica este legata de deficiente nutritionale, in special de lipsa de fier sau zinc. De asemenea, stresul sau anxietatea pot contribui la dezvoltarea acestui comportament.

Un studiu publicat in Journal of Pediatric Psychology sugereaza ca 1 din 3 copii cu pica dezvolta acest comportament din cauza unui deficit nutritional, iar consumul de obiecte precum creioane poate fi o forma de auto-calmare in fata unei nevoi nutritionale sau emotionale neimplinite.

4. Invatarea prin imitare

Copiii sunt imitati constant de cei din jurul lor. Daca observa un adult sau un frate mai mare folosind un creion intr-un mod care pare interesant sau distractiv, pot incerca sa imite acest comportament, chiar daca nu inteleg pe deplin scopul acestuia.

Cercetarile din Child Development au aratat ca copiii mici sunt extrem de influentati de modelele din jurul lor. Comportamentele de imitatie sunt un mecanism normal de invatare, iar un copil poate alege sa puna un creion in gura pur si simplu pentru a imita ce vede in jurul lui.

5. Anxietate si nevoia de confort

Unii copii pot manca creioane sau alte obiecte ca o forma de auto-reglare emotionala atunci cand se simt stresati, anxiosi sau coplesiti de anumite situatii. De exemplu, schimbarile majore din viata lor (mutarea intr-o casa noua, inceputul gradinitei, nasterea unui frate) pot declansa un astfel de comportament.

Conform cercetarilor publicate in Journal of Child and Family Studies, comportamentele de tip pica pot aparea ca o forma de gestionare a anxietatii si a stresului. Astfel, un copil care isi gaseste confort in obiectele pe care le poate mesteca poate alege creionul pentru a se calma in fata unei stari de neliniste.

6. Lipsa de control asupra impulsurilor

Copiii mici nu au inca abilitatea completa de a-si controla impulsurile. Acesta este un comportament tipic in perioada de dezvoltare a autocontrolului si auto-reglarii, care se intinde de la 2 pana la 5 ani.

Potrivit cercetarilor din Developmental Science, copii intre 2 si 5 ani pot manca sau mesteca obiecte ca o forma de exprimare a impulsurilor lor neregulate. In aceasta perioada, ei nu sunt inca capabili sa inteleaga pe deplin pericolele obiectelor necomestibile, iar curiozitatea lor poate conduce la astfel de comportamente.

Ce sa faci daca copilul tau mananca creioane?

Daca observi ca acest comportament devine o rutina si nu dispare dupa o perioada scurta de timp, este important sa consulti un pediatru.

De asemenea, iata cateva sugestii pentru a ajuta copilul sa depaseasca aceasta etapa:

  • Ofera alternative sigure: Asigura-te ca copilul are obiecte adecvate pentru a mesteca (cum ar fi jucarii pentru eruptia dentara) care sa-i alimenteze nevoia de a explora prin gura sa.

  • Verifica dieta: Daca banuiesti ca pica este legata de o deficienta nutritionala, discuta cu medicul despre analizele necesare.

  • Incurajeaza jocurile care distrag atentia: Activitatile care angajeaza copilul in moduri creative (cum ar fi desenul sau modelarea cu plastilina) pot reduce dorinta de a mesteca obiecte necomestibile.

In cele din urma, mancatul de creioane este un comportament comun in randul copiilor mici, iar majoritatea cazurilor sunt temporare si fac parte din procesul lor natural de invatare. De obicei, nu trebuie sa iti faci griji, dar daca comportamentul persista sau este asociat cu alte semne de stres sau deficiente, este recomandat sa discuti cu medicul pediatru pentru a identifica cauza exacta.

 

Foto: Freepik.com

Taguri Obiceiuri daunatoare dinti Obiceiuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre