Ai spune ca jucariile din magazine sunt extrem de sigure pentru copil doar pentru ca au ajuns pe rafturi, nu? Desi majoritatea respecta toate regulile si conditiile comercializarii lor, trebuie ca intotdeauna cand ii achizionezi o jucarie micutului tau sa tii cont de cateva reguli si informatii. In plus, trebuie sa monitorizezi cu atentie si copilul in preajma multora dintre ele. Afla la ce riscuri s-ar putea expune micutul tau!
Citeste pe eticheta daca are recomandata varsta!
Cumpara jucarii adecvate varstei micutului tau pentru a nu risca accidente neplacute si chiar periculoase. De exemplu, jucariile formate din mai multe piese mici nu sunt indicate copiilor sunt 3 ani pentru ca exista riscul de a se ineca cu ele. Daca nu au scrise pe cutie sau pe eticheta varsta pentru care sunt, nu le cumpara. Nu sunt sigure!
Atentie la jucariile cu magneti si baterii!
Copiii mici au tendinta de a distruge multe lucruri, pentru ca sunt la varsta la care doresc sa exploreze si sa cunoasca lucrurile in amanunt. Astfel ca te poti trezi ca desface o jucarie de plus sau o masinuta in bucati pana sa invete sao foloseasca. Evita sa ii cumperi jucarii care au magneti sau baterii in dotare bebelusului. Daca micutul ajunge la ele atunci cand le "testeaza" rezistenta si le baga in gurita, exista riscul intoxicarii, otravirii si chiar decesului.
Citeste eticheta cu atentie in privinta compozitiei jucariilor si a materialelor foloaite!
Multe jucarii de pe piata actuala au fost depistate ca fiind o amenintare la adresa sanatatii copiilor prin vopselele toxice si prin materialele de proasta calitate din care sunt facute. Copii au tendinta sa bage in gurita jucariile si trebuie sa fii sigura ca singura grija a ta in aceasta privinta sunt germenii si nu jucaria in sine.
Jucariile cu roti necesita o atentie deosebita!
Fie ca vorbim de role, skateboard, biciclete sau masinute, acestea reprezinta o sursa de pericol si necesita o supraveghere atenta. Copilul a crescut si este in masura sa se descurce cu multe dintre jucarii, insa cand e vorba de astfel de dispozitive trebuie sa fii cu ochii in 4 pentru a nu cadea victima unor accidente (cazut, alunecat in fata masinilor etc.). Nu-l scapa din vedere si cumpara-i astfel de distractii la varsta la care sunt recomandate pentru mai multa siguranta.
Atentie la jucariile deteriorate!
Desi cand le-ai cumparat au fost sigure, daca ele se degradeazassi au parti lipsa pot deveni un pericol pentru copil. Se poate rani in ele, poate ingera din continutul lor etc. Asadar, fa din cand in cand o razie printre jucariile lui si pasteeaza-le doar pe cele integre!
Evita sa cumperi copiilor mici jucarii cu sfori, ate, snururi mai lungi de 15-20 de cm!
Cu cat snurul este mai lung cu atat este riscul mai mare ca micutul sa se spanzure neintentionat sau sa-si prinda manutele si picioarele si sa se impiedice producand accidente periculoase.
Invata copilul sa puna la loc jucariile dupa utilizare!
Este important s ainveti copilul sa nu lase in drum jucarii dupa ce termina de jucat cu ele. Exista riscul sa se impiedice in ele, sa alunece sau sa se intepe in anumite piese si sa cada. Cazaturile pot fi foarte periculoase pentru ei, mai ales ca se pot lovi de diverse obiecte ascutite, cu margini periculoase, ca de exemplu o masuta, un scaun etc.
Cel mai important este sa retii ca multe jucarii si jocuri sunt extrem de sigure daca sunt jucate sub supraveghera atenta a ta si periculoase daca sunt lasati nesupravegheati. Monitorizarea lui permanenta este cel mai bun mod de a preveni accidentele din casa si de la locul de joaca, mai ales cand stii ca au la-ndemana jucarii cu potential mare de pericol.