Sa-ti convingi copiii sa te ajute la treburile casnice nu este de multe ori usor, dar este extrem de necesar pentru a-i obisnui cu curatenia. Fie ca este vorba de spalatul vaselor, de aspirat sau chiar de a sta cu ochii pe masina de spalat, acestea sunt sarcini simple care te pot ajuta sa reduci volumul de munca atunci cand vine vorba de curatenie in casa.
Este demn de remarcat faptul ca, desi barbatii au facut un pas inainte pentru a-si ajuta mamele sau partenerele la treburile casnice, femeile sunt in continuare cele care se ocupa de aceste treburi. Acest lucru a fost demonstrat in diverse studii, care arata ca femeile fac in jur de 26 de ore de munca neplatita in gospodarie si de ingrijire a copiilor pe saptamana, comparativ cu 16 ore pentru barbati.
De aceea, a devenit extrem de important ca si copiii sa indeplineasca mici sarcini pentru a incepe cu obiceiurile, fie ca sunt fete sau baieti. Important este sa ii invatam treburile casnice pentru ca mai tarziu sa se poata descurca singuri. Pentru a realiza acest lucru, ar trebui sa incepi cu o serie de sarcini simple pe care trebuie doar sa le supraveghezi.
1. Incepeti sa spalati vasele impreuna
Asta nu inseamna ca ii lasi sa se joace cu vasele, insa poti incepe sa le dai la spalat farfurii, boluri si pahare de plastic care nu se vor sparge. Pe masura ce vor incepe sa spele vase, isi vor perfectiona abilitatile. Asigura-te doar ca o fac cu apa la o temperatura confortabila si da-le o carpa ca sa se poata sterge singuri pe maini.
2. Curatati pe masura ce murdariti
Aceasta este o sarcina simpla, deoarece in timp ce te ajuta sa gatesti sau sa coci, ei trebuie sa pastreze si zona curata si ordonata. Acest lucru ii va scuti si de efortul de a face curatenie dupa aceea.
3. Spalati masina impreuna
Pe langa faptul ca te ajuta sa pastrezi masina stralucitoare, este o modalitate excelenta pentru ei de a-si dezvolta abilitatile de lucru in echipa. Ii poti pune sa curete capacele cu apa calda, sapun sau un burete. Cand vor mai creste, te pot ajuta sa speli si plafonul masinii.
4. Lasa-i sa faca patul
Poate parea simplu, dar facand patul zilnic, copiii tai vor prelua grija si curatenia camerei lor. Ii poti lasa sa aranjeze fata de perna, sa aranjeze asternuturile si chiar sa schimbe plapuma.
5. Curatati ferestrele si usile din bucatarie
Pentru a face acest lucru, poti umple o sticla veche de spray cu apa si le poti da o carpa din microfibra, astfel incat copiii sa invete cum sa curete ferestrele, oglinzile si usile fara sa le murdareasca mai rau. Nu dispera daca nu arata la fel ca atunci cand o faci tu, deoarece rezultatul de multe ori poate fi diferit.
6. Lasa-i sa aiba grija de animalul de companie
Una dintre promisiunile pe care copiii le fac parintilor lor atunci cand isi doresc un animal de companie este ca vor avea grija de el, dar de multe ori nu se intampla asta. De aceea, iti recomandam sa ii faci responsabili de hranirea animalului de companie si de curatarea balurilor de mancare, a custilor sau a bolurilor de apa ale acestuia. De asemenea, ei ar trebui sa ajute la indepartarea parului animalului de companie de pe mobila cu ajutorul rolei.
7. Lasa-i sa aiba grija de pijamalele lor
Acest lucru inseamna ca si copiii mici ar trebui sa isi puna pijamalele la locul lor. Poti pune un grafic de sarcini cu autocolante pe el, iar pentru fiecare sarcina indeplinita, aceasta este notata ca fiind indeplinita.
8. Sa isi agate propriul prosop
Isi pot agata prosoapele pe suportul de prosoape sau pe un carlig la inaltimea lor dupa baie in loc sa il puna pe calorifer.
9. Sa elibereze masa
Cei mici te pot ajuta sa duci vasele in bucatarie, in timp ce adultii pot pune vasele in masina de spalat vase.
10. Aranjarea pantofilor
Sa-i obisnuiesti pe cei mici sa isi puna pantofii deoparte poate fi o provocare, asa ca iti recomandam sa stabilesti si sa le arati zona potrivita pentru a face acest lucru, precum si sa le arati cum sa ii curete daca sunt murdari sau uzi. Copiii mai mari pot lustrui incaltamintea intr-o zona bine ventilata, sub supravegherea unui adult.
11. Atarnarea hainelor
Copiii mai mici iti pot da carligele pentru a te ajuta sa le agati, in timp ce copiii mai mari le pot agata fara probleme.
12. Udatul plantelor
Pentru a face acest lucru vei avea nevoie de un stropitor de marimea potrivita pentru varsta lor, pe care trebuie sa il umpli cu suficienta apa astfel incat sa il poata ridica fara probleme. Daca este prea mic, poti pune plantele in chiuveta. Aceasta va fi o sarcina saptamanala.
13. Sortati rufele
Atunci cand pregatesti rufele, ei te pot ajuta sa le separi in alb, colorat si negru. Explica-le de ce se face aceasta sortare si roaga-i sa te ajute sa verifici din cand in cand masina de spalat.
14. Cultivati plante
Va recomandam sa le oferiti o mini planta sau un cactus, rasadnite facute in casa sau ghivece cu plante aromatice pentru a le face cunostinta cu lumea gradinaritului.
- FOTO: freepik.com