Activitatile pentru incurajarea spiritului eco la copil sunt unele dintre cele mai bune si utile lucruri pe care le poti face pentru educatia lui. Jocurile si jucariile ecologice, dar si gradinaritul sau reciclarea, nu inseamna doar salvarea planetei, ci asigurarea unui mediu sanatos pentru cresterea si dezvoltarea lui.
Micutul tau trebuie sa cunoasca importanta educatiei ecologice si cum mai bine decat prin invatarea unor activitati convingatoare in acest sens!
1. Jocul cu jucarii ecologice
Jocurile video, calculatoarele si consolele Wii sunt unele dintre atractiile actuale principale pentru copii. Este foarte important sa incurajezi si introducerea jucariilor si jocurilor in spirit eco in modul lui de a se distra si sa ii vorbesti despre importanta economisirii consumului de energie. Fa-o pe intelesul lui! Printre aceste jocuri se numara rummy, sah, table, carti etc. Daca piesele acestor jocuri sunt facute si din materiale eco, cu atat mai bine.
Si jucariile eco au inceput sa fie din ce in ce mai cautate pentru ca sunt sigure si educative pentru el. Daca le confectioneaza chiar el, cu atat mai bine!
2. Reciclarea
Cand vine vorba de gunoiul de acasa reciclarea nu mai este de mult timp o noutate. Multe familii au inceput sa adopte aceasta practica pentru protejarea mediului incojurator. Asadar, invata-l pe cel mic cum sa recicleze hartia, aluminiul si plasticul pentru reducerea poluarii mediului. Arata-i cum se folosesc in mod corect containerele din oras pentru reciclare si faceti acelasi lucru si acasa.
3. Gradinaritul
Cel mai simplu mod in care ii poti arata micutului de ce este important sa traiesti eco este sa plantezi impreuna cu el un copacel. Pornind de la el, explica-i cat de importanta este natura verde pentru sanatatea noastra. Spune-i cum frunzele florilor si copacilor absorb bioxidul de carbon degajat in natura si emana oxigenul de care avem atata nevoie pentru a supravietui. Copilul trebuie sa stie cat de important este ca natura sa fie cat mai verde!
4. Calatoriile
Cand spui ecologie, spui natura, mare, munte, dealuri, copaci, frunze si alte elemente esentiale care o compun. Nu ezita sa ii faci cunostinta prichindelului cu ea si cu maretiile pe care le ofera. Du-l in cat mai multe locuri frumoase din Romania si din afara tarii si ofera-i libertatea de a explora natura, fiindu-i un ghid de nadejde pentru nelamuririle lui.
Daca ai nevoie de idei, sa stii ca drumetiile pe munte si excursiile cu cortul sunt cu adevarat in spirit ecologic.
5. Lucrul manual
Creativitatea copilului mic poate fi stimulata in fel si chip. Insa o metoda eficienta si recomandata pentru acestia este realizarea de ornamente, felicitari si chiar dispozitive pentru depozitat (cutii, vaze, casolete etc.). Toate acestea trebuie facute numai din materiale naturale, biodegradabile pentru a ajuta la protejarea mediului.
6. Cititul povestilor eco
Exista o multime de carticele pentru copii care subliniaza importanta mediului inconjurator si prezinta modul corect in care trebuie sa o protejam. Cartile sunt un mod util de a ajunge la nivelul de intelegere a copilului si de a-l invata diverse lucruri, atunci cand cuvintele sunt prea grele pentru el. Ele se folosesc de situatii concrete, iar cel mic invata cel mai bine prin puterea exemplului.