Este vremea ca micutii tai sa devina creativi si sa puna in aplicare cele mai distractive idei de pictura. Nu-ti face griji din cauza dezordinei, lasa-i sa se bucure de realizarea si admirarea capodoperelor. In cazul in care nu stiai, specialistii sustin ca exista o legatura intre fericire si creativitate. Toate acele desene imprastiate prin casa, vopseaua varsata pe masa, mazgalelile de pe pereti, toate aceste creatii ale copilului il ajuta sa capete mai multa incredere in sine si il elibereaza de stres. In concluzie, il fac sa fie un copil fericit!
Asa ca relaxeaza-te si lasa-ti copilul sa isi puna imaginatia la incercare si sa-si dezvolte creativitatea prin pictura. Iata cateva tehnici pe care le poti preda chiar tu copiilor tai, chiar daca talentul la desen nu este unul dintre punctele tale forte:
1. Tehnica imprastierii acuarelei
Aruncarea culorii acuarela in stropi (blow painting) este foarte distractiva pentru copii. Aceasta tehnica, pe langa faptul ca ii va ajuta pe cei mici sa se relaxeze si sa se distreze pe cinste, le va oferi ocazia sa invete culorile intr-un mod neconventional.
Amesteca o culoare de intensitate medie cu varful unei pensule inmuiate in apa. Odata ce aceasta s-a incarcat cu suficienta vopsea, ridica pensula deasupra plansei de desen si scutur-o cu o miscare brusca. Experimenteaza cu amestecul de acuarela si apa, invatand sa controlezi fluxul de stropi, marimea si intensitatea acestora. Pentru un plus de efect, aplica stropii de acuarela pe hartie usor umeda.
2. Pensule din burete facute in casa
Pentru aceasta operatiune, ai nevoie de o laveta pentru vase din burete, pe care sa o decupezi in fasii. Ia cateva fasii (sase, de exemplu) si leaga-le la un capat, apoi fixeaza-le de coada unei pensule vechi. Inmoaie pensula confectionata din fasii de burete in acuarela si picteaza cu ea. Efectele obtinute te vor uimi.
3. Pictura cu betisoare pentru urechi
Copiii tai vor adora aceasta tehnica! Picteaza un copac, doar trunchiul si ramurile, cu vopsea de culoare maro. Inmoaie apoi un betisor cu vata la capat in apa, apoi in vopsea verde, si fa multe puncte pe hartie, pentru a reda coroane de frunze. Utilizeaza aceeasi tehnica pentru a reda florile albe sau roz.
Aceasta activitate relativ simpla implica dezvoltarea si consolidarea mai multor abilitati, precum motricitatea fina, apucarea betisoarelor si coordonarea ochi-mana, concentrarea si creativitatea. Si, cel mai important lucru, pictura cu betisoare este o activitate distractiva care ii tine pe copii ocupati si concentrati pentru o perioada mai lunga de timp.
4. Pictura cu bile din sticla
Aceasta tehnica duce la rezultatate estetice neasteptate, spectaculoase. Prin simpla miscare a bilelor de sticla pe suprafata de desen, se nasc mereu combinatii noi de culori si se pot crea imagini surprinzatoare.
Pentru a crea diferite colaje inedite, foloseste sabloanele din kiturile de pictura cu bile de sticla. Poti utiliza si capacele de la diferite cutii de carton, in care sa pui bilele de sticla inmuiate in diferite nuante de vopsea. Misca apoi capacul cu mainile, in diferite parti, pentru a provoca rostogolirea bilei in interiorul capacului. Decupeaza apoi cartonul in diferite forme, lipeste-le pe o coala alba si creeaza un tablou spectaculos.
5. Desene cu acuarele si spuma de ras
Pictura cu bile de sticla poate fi imitata prin alta tehnica inedita. Pentru acest proiect ai nevoie de o tava de copt, spuma alba de ras, tuburi de acuarele, o pensula subtire si bucati de carton. Agita tubul de spuma de ras si toarna o cantitate suficienta in tava de copt, cat sa-ti ajunga s-o intinzi pe toata suprafata ei, cu ajutorul unui cutit sau al unei spatule pentru intins crema pe prajituri. Ia apoi mai multe tuburi de vopsea si stoarce-le usor deasupra stratului de spuma de ras, formand dare de diferite culori.
Cu coada pensulei, executa miscari circulare, in sus si in jos, la stanga sau la dreapta, pentru a amesteca spuma cu acuarelele si pentru a obtine un model. Poti crea un adevarat curcubeu de culori, in forma de arc, tragand dungi paralele in sus, pentru un efect de raze. Ia apoi o bucata de carton si apas-o usor deasupra desenului.
Dezlipeste cu atentie cartonul si admira textura de culori cu efect 3D. Nuantele vor fuziona intre ele, dar pe masura ce se usuca, vor arata uimitor, pastrandu-si efectul tridimensional. Micutul tau va ramane fascinat!
6. Tehnica picturii acuarela cu sare
Aceasta tehnica este amuzanta si creativa deopotriva, deoarece produce efecte diferite, in functie de tipul picturii. Spre exemplu, pentru un efect discret, foloseste sarea fina de bucatarie. Daca iti doresti un efect granulat, utilizeaza sare de mare sau grunjoasa.
Primul pas este sa aplici vopseaua pentru a obtine formele si cromatica dorita. Pe masura ce acuarela incepe sa se usuce, presara deasupra tabloului o mica cantitate de sare si imprasti-o dupa dorinta. Dupa ce pictura s-a uscat complet, indeparteaza surplusul de sare cu ajutorul unei lavete uscate sau cu un prosop de hartie.
7. Desene in relief cu sare
Aceasta activitate este potrivita pentru copiii mai mari. Inainte de toate, deseneaza forma dorita pe coala de hartie, cu ajutorul unui creion. Pune aracet pe conturul desenului, apoi presara sare deasupra. Odata ce granulele de sare s-au lipit de aracet, scutura plansa de surplusul de sare. Inmoaie pensula in culoare lichida (goasa cu apa, de exemplu) si atinge cu ea sarea, pana cand observi cum culoarea incepe sa se absoarba. Joaca-te cu nuantele, in functie de ceea ce iti dicteaza imaginatia.
Dupa cateva ore de stat la soare, tablourile in relief vor arata spectaculos.
8. Pictura cu periuta de dinti
Atunci cand cel mic vrea sa picteze animale cu blana, valuri inspumate sau iarba in relief, sugereaza-i sa foloseasca o periuta de dinti veche, pentru a obtine un efect spectaculos.
9. Pictura cu pieptanul
Schimba pensula cu un pieptan si creeaza desene uimitoare. Copiii vor deprinde simtul acuarelei pe masura ce vor deplasa dintii pieptanului prin vopsea, creand efecte minunate.
Tehnica desenului decorativ cu ajutorul pieptanului presupune ungerea dintilor pieptanului cu tempera sau guasa nedizolvata, cu ajutorul unei periute de dinti. Trage apoi pieptanul pe suprafata de decorat, realizand dungi orizontale, verticale, oblice, linii paralele sau valuri, dupa cum iti dicteaza inspiratia si mana. Daca doresti sa obtii un efect de hasurare, suprapune linii diferit colorate.