Basmele pentru copii. Ce invatam din povesti?

/ / Modificat: 2010-05-26
Basmele pentru copii. Ce invatam din povesti?


 
A citi povesti, si mai ales basme, impreuna cu copilul tau, este o modalitate grozava pentru a-i imbogati cunostintele si pentru a-i stimula imaginatia.

Basmele copilariei ii invata pe copii despre alegerile bune si alegerile gresite, despre personaje bune si despre personaje rele cat si despre viata si moarte. Explica-i aceste concepte pe indelete copilului tau, asigurandu-te ca a inteles si ca stie diferenta dintre real si fictiv.

Alege carti cu imagini mari, colorate si tine minte ca atat timp cat copilul tau nu stie sa citeasca, el nu poate insista sa respecti cu exactitate textul.

Poti astfel sa inventezi tu partial povestea si chiar sa il rogi pe micutul tau sa te ajute cu finalul.

Citeste-i cu intonatie, in functie de rol, si vorbeste cu el despre ce ar putea sa se intample cu personajele din carte. Imita diferitele sunete facute de animale sau masini si exemplifica folosind imaginile.


Povestile clasice ale copilariei

Poti juca un joc interactiv care este bazat pe povestile clasice ale copilariei: Praslea cel Voinic si Merele de Aur, Cei Trei Purcelusi, Scufita Rosie etc.

Alege una dintre aceste povesti si roaga-i pe copii sa aleaga un alt personaj in afara de protagonist si sa rescrie povestea din punctul acestuia de vedere (de exemplu, povestea Scufitei Rosie, dar din perspectiva bunicutei).

O alta idee legata de povestile clasice este sa le inveteze copiii un alt sfarsit sau inceput, pe placul lor, sa adauge noi personaje povestirii sau sa le spuna bazandu-se pe vechile personaje, dar cu un nou fir epic.

Copiii iubesc povestile si isi trag invatamintele din ele. Asa cum un copil invata din experiente reale, el poate invata si din povestile spuse de parinti sau de alte persoane adulte.

Prin povesti el va avea "revelatii" de ordin moral pe care alminteri le-ar trai mult mai tarziu: va descoperi sentimentele iubirii, intelegerii, trimfului, dar si pe cele de frica, dezamagire.

Mai mult, ascultatul povestilor reprezinta un fel de "repetitie mentala" a momentului in care va trai acele experiente pe pielea lui.


Cum abordam problema violentei, mortii, tristetii, esecului in basme?

Tine minte ca miturile, basmele, povestile populare au un spectru larg de varietate, de la cele mai inofensive pana la cele cu adevarat greu de digerat. Povestile de genul "Capra cu trei iezi", deja clasice, sunt destul de violente in mesajul transmis, desi deja nu le mai percepem asa.

Sa ne aducem aminte ca lupul dupa ce a mancat iezii le-a pus capetele "cu dintii ranjiti in feresti", dupa care a uns toti peretii cu sange. In spiritul razbunarii, capra i-a intins lupului capcana cu praznicul, arzandu-l de viu. Ai grija cum abordezi asemenea povesti pentru copii.

Si povestile "Fetita cu chibrituri" sau "Puiul" au finaluri foarte triste. Trebuie sa fii foarte atenta la felul in care pui problema mortii in fata copiilor. Vorbeste cu ei despre felul in care se simt dupa ce le-ai citit o astfel de poveste.

Atunci cand alegi cartile de povesti, acorda mare atentie ilustratiilor. Alege ilustratii placut colorate, care ii fac dreptate povestii si nu o trivializeaza.

Conceptele de bine si rau in basme

Nu trebuie sa fii tentata sa explici scolareste "morala" povestii pentru ca picii isi vor pierde curand interesul. Pe de alta parte, este foarte bine daca povestea se transforma la final intr-o discutie.


Ai grija doar ca intrebarile copiilor sa fie spontane si sa porneasca din curiozitate. Ocazional, poti sa le pui si tu o intrebare, doua, despre actiunile sau motivatiile unui personaj, dar nu exagera.

Binele si raul sunt concepte care reprezinta reguli esentiale de comportament fara de care nu poate exista nicio societate. Intelegerea conceptelor de bine si rau are si o functie de maturizare a gandirii ce nu trebuie ignorata.

Copilul se va simti mai in siguranta stiind ca exista reguli pe care toata lumea ar trebui sa le respecte, si ca, mai pe sleau, daca cineva nu le respecta inseamna ca este "personajul negativ" si ca de cele mai multe ori va suferi consecintele faptelor sale.

Povestile ce incorporeaza conceptele de bine si rau, mai ales basmele, ii fac pe copii sa isi doreasca sa fie personajele pozitive care au parte de finalul fericit.

Pentru ca lectiile morale din basme sunt usor de inteles pentru copii, ele sunt considerate exemple potrivite pentru prichindei. Alege basme clasice, ca "Alba ca Zapada" fratilor Grimm, "Cenusareasa" lui Perrault, "Frumoasa Adormita", "Praslea cel Voinic", "Ileana Cosanzeana", "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte", "Gasca de aur" sau "Harap Alb".

Copiii sunt foarte impresionabili la varste fragede si invata intuitiv. Este benefic pentru ei sa fie expusi la conceptele de bine si rau pentru ca ei sa isi dezvolte constiinta morala. Vor fi cu siguranta mai atrasi de personajele pozitive, care sunt si protagonistii povestii.

Basmele "Alba ca Zapada", "Cenusareasa", "Frumoasa Adormita" sunt denumite dupa protagonisti si toate au final fericit in favoarea personajelor pozitive. Personajele negative de obicei isi primesc pedeapsa la final si se caiesc, cateodata, pentru ce au facut.


Atentie la detaliile din basme

Unele povesti au fost initial destinate adultilor, dar le-au fost inlaturate partile violente. Alte povesti au fost, in schimb, imbogatite cu mai multa violenta pentru ca morala sa fie mai transparenta pentru copii.

Unele povesti contin teme din viata adultilor: incestul, violenta, adulterul etc. In general, familiile "vitrege" si in special mamele vitrege sunt portretizate ca fiind rele (de exemplu in "Alba ca zapada" sau in "Cenusareasa") asa ca ai grija cum abordezi problema astfel incat copilul sa inteleaga diferenta dintre real si fictiv.

Taguri Povesti copii

Articole recomandate

Citeste si despre