Alfabetul sau invatarea literelor reprezinta piatra de temelie pentru dezvoltarea scrierii si citirii la copii. Fiecare copil are propriul ritm in care deprinde forma si intelesul literelor. Varsta prescolara este ideala pentru a-i face cunostinta cu lumea fascinanta a literelor. Afla cum il poti ajuta pe micut sa invete mai usor litere prin metode amuzante si jocuri dragute!
Pe la varsta de 2-3 anisori copiii pot recunoaste deja primele litere. Daca micutul a fost stimulat indeajuns de mult cand era mai mic si ii citeai mereu povesti si jucai cu el joculete care ajutau la invatarea literelor, la 4-5 ani el poate fi apt sa identifice majoritatea literelor alfabetului.
Cum inveti copilul prescolar alfabetul?
In primul rand trebuie sa ai multa rabdare cu micutul tau. Nicio lectie de invatare a literelor nu trebuie sa dureze mai mult de 5-10 minute. In functie de interesul pe care-l manifetsa acestea se pot scurta sau prelungi.
Specialistii recomanda ca intr-o sesiune de invatat sa nu folosesti mai mult de 5 litere. Nu te enerva si nu fii dezamagita daca micutul tau nu reuseste sa le asimileze foarte repede. Fiecare copil o face in felul lui! Unii pot invata tot alfabetul in 3 luni, in timp ce altii intr-o luna dau gata toate literele.
Numele copilului si alfabetul
Ia o coala de hartie si pune-o in fata copilului tau. Scrie pe ea litera cu care incepe numele luie exemplu, daca numele este Andrei, scrie litera "A", apoi pronunt-o in fata lui cat mai clar. Scriind literele in fata copilului, acesta are posibilitatea sa vada cum sa scriu corect.
Roaga-l sa pronunte dupa tine. De cate ori reuseste, lauda-l si incurajeaza-l. Este posibil sa fii nevoita sa repeti litera de mai multe ori. Apoi treci la urmatoarea litera din numele copilului. Dupa ce o pronunta, nu uita sa revii si asupra celeilelalte litere si sa le repetati impreuna. Cand ai terminat cu toate literele numelui, treci la prenume si apoi la alte cuvinte care contin si alte litere ale alfabetului, pana le epuizezi pe toate.
Omida-Alfabet
Realizarea unei omizi din literele alfabetului este o activitate portivita prin care prescolarii pot insusi litere. Luati mai multe coli de hartie colorata. Fa impreuna cu copilul cercuri din hartie pe care le decupati impreuna in atatea exemplare cate litere are alfabetul.
Apoi, ajuta-l pe copil sa scrie literele pe o parte a fiecarui cerc. Pentru a fi si mai interesant, la fiecare litera roaga-l sa iti spuna si cate un cuvant care incepe cu litera respectiva. De exemplu la litera A poate sa spun ac, ananas, apa etc. Scrie-ti impreuna pe spatele cercului cu litera respectiva cuvantul spus de copil.
Chiar daca el nu stie sa scrie, fa-o in fata lui. Nu trebuie sa terminati toata omida intr-o zi. Cand ati terminat de scris literele, incepeti sa le asezati in ordine, lipind cate o margine a fiecarui cerc de urmatoarea, pentru a insirui omida. Faceti si un cap dintr-un cerc separat si roaga-l pe copil sa il deseneze.
Cartea alfabet
Realizarea unei carti impreuna cu micutul este una dintre cele mai distractive, dar si educative activitati artistice pe care le puteti face impreuna. Asamblati carticica punand atatea foi cate litere are alfabetul. Gauriti-le si legati-le cu sfoara. Nu uitati de coperti. Pune-l pe micut sa deseneze copertile dupa bunul plac.
Apoi, incepeti cu prima litera. Scrieti litera "A" intr-un colt, iar apoi provoaca-l pe micut sa isi puna imaginatia la incercare si sa spuna cat mai multe cuvinte cu respectiva litera. Cautati impreuna imagini cu respectivele cuvinte si lipite-le sau - daca nu gasiti – desenati obiecte care incep cu aceasta litera. Apoi treceti la urmatoarea litera si asa mai departe pana alfabetul este gata.
Litere cu magnet pentru frigider
Cumpara cat mai multe litere cu magnet pentru frigider si lipeste-le. Lasa-l sa se joace cu ele si sa faca tot felul de combinatii. Il poti indruma subtil si il poti invata tot felul de cuvinte, repozitionandu-le continuu. Este un mod amuzant si distractiv pentru micut sa descifreze unviersul literelor.
Fursecuri in forma de litere
Fa impreuna cu micutul o sedinta de gatit si cumpara forme de fursecuri in forma de litere. Apoi incepeti sa coaceti literele. Formati cuvintele din ele si apoi mancati-le cu pofta. De fapt, puteti face si un joculet dragut si sa il rogi sa scrie din fursecuri un cuvant simplu si scurt sau sa gaseasca o anumita litera pe farfurie si astfel va primi un fursec sa il pape. Nu uita sa lauzi eforturile lui! Merita!
Idei de invatare a alfabetului de la mamici experimentate
Parintii din Comunitatea Copilul.ro au trecut prin tot felul de experiente pana cand i-au invatat pe micutii lor alfabetul. Unii dintre ei au aplicat joculete clasice, altii au inventat metode in timp ce o parte au fost surprinsi de dexteritatea si abilitatea copilului de a invata litere din te miri ce surse. Iata acteva dintre ele!
Mother 2: A invatat singurel cu ajutorul tastaturii de la calculator, nu l-am stresat deloc, stie toate literele si cand vede scris pe undeva doar cu majuscule, stie sa citeasca foarte repede. La literele mici trebuie sa silabiseasca, dar merge cu cititul si acolo.
Belladona: La mine Seby a invatat alfabetul mergand pe strada si uitandu-ne la numerele de inmatriculare ale masinilor si apoi i-am cumparat tablita magnetica cu litere si cifre si multe alte jocuri cum ar fi planse si joc stil puzzel si asa am invatat si formele si culorile... deci prin joaca, dar nu la calculator caci nu-i pasionat de el.
Maili: I-am cumparat baietelului meu un laptop-jucarie cind avea 5 ani si 2 luni. Nu mica mi-a fost mirarea ca dupa numai o luna copilul meu stia deja literele pe care le-a invatat jucandu-se cu el. La inceput am crezut ca le stie mecanic si i-am cumparat si litere magnetice pe care le-am pus pe frigider. El a inceput sa mi le spuna fara nici cea mai mica retinere. De scris literele a invatat tot singur copiindu-le tot de la laptop. Asa ca eu va sfatuiesc sa cumparati copiilor vostri aceasta jucarie pina se vor juca la calculator.
Camelia_op: Vio, eu am invatat-o pe Ioana, vazand ca o intereseaza, nu ca asa mi-a venit mie. Chiar nu aveam de gand sa o invat alfabetul de la un an jumate, dar ea ma tot intreba si le si retinea. Am pus pe jos in camera ei un macheta cu litere si de acolo a inceput totul. Apoi am litere care se lipesc pe faianta si carti cu litere si acum le stie pe toate foarte bine si in plus cifrele de la 1 la 10. Are si laptop pentrut copii cu care se joaca si deja stie multe, desi e pt copii de la 3 ani.