Din nefericire, copii din zilele noastre petrec mult mai mult timp in interior. Daca generatiile trecute stateau mare parte din zi afara, jucandu-se, generatia actuala isi petrece majoritatea orelor stand pe telefon, tableta sau laptop.
Afla din acest articol de ce trebuie sa acorzi prioritate timpului petrecut afara pentru copilul tau.
Joaca in aer liber: de ce este importanta?
Motivul principal pentru care timpul petrecut afara in randul copiilor a scazut este aparitia dispozitivelor precum telefonul, tableta si laptopul. In medie, copiii petrec aproximativ 7 ore uitandu-se in ecranul unui astfel de dispozitiv.
Iata in continuare 5 beneficii aduse de timpul petrecut afara:
1. Abilitati motorii avansate
Jocul in aer liber permite copiilor sa dezvolte abilitati motorii mai avansate decat copiii care isi petrec cea mai mare parte a timpului in interior, inclusiv agilitatea, echilibrul si coordonarea. In acelasi timp, timpul petrecut in natura nu doar ca isi antreneaza conditia fizica, isi intaresc sentimentul de incredere in sine.
2. Previi obezitatea in randul copiilor
Copii care se joaca mai des afara sunt predispusi la un risc mult mai mic sa devina supraponderali. Faptul ca se bucura de o copilarie activa le mentine un indice de masa corporal adecvat varstei. Astfel, impreuna cu o dieta adecvata va creste cu un numar de kilograme care nu ii pune sanatatea in pericol.
3. Sanatate generala mai buna
Jocul in aer liber ii poate ajuta pe copii sa obtina inclusiv cantitati adecvate de vitamina D, cunoscuta si sub denumirea de „vitamina soarelui”. Chiar daca aceasta este prezenta si in anumite alimente, acestia au nevoie de cantitati mai mari decat ce poate fi obtinut din alimentatie, iar aceasta este foarte importanta pentru a construi oase si dinti puternici si sanatosi.
Oamenii de stiinta inca cerceteaza efectele acestei vitamine, dar celelalte beneficii potentiale ale acesteia includ:
- Functia imunitara intarita.
- Capacitate crescuta de a preveni boala.
- Dispozitie imbunatatita.
- Risc redus de obezitate infantila.
4. Forta musculara imbunatatita
Activitatile de joaca in aer liber ajuta la cresterea coordonarii si a fortei copilului. De exemplu, o activitate simpla precum folosirea leaganului pune toti muschii in miscare. Cand vine vorba de alte activitati mai complexe precum mersul pe bicicleta sau rolele, este destul de evident care sunt beneficiile acestora.
5. Imbunatatiri ale somnului si abilitatilor sociale
Activitatea fizica nestructurata in timpul zilei ii ajuta si pe copii sa doarma mai bine noaptea. Poate creste concentrarea si poate imbunatati starea de spirit a doua zi. In acelasi timp, copilul tau o sa isi dezvolte abilitatea de a socializa si a forma prietenii.
Activitati in aer liber
Diversificare activitatilor in aer liber poate fi o provocare pentru unii parinti, mai ales daca gasiti cu greu parteneri de joaca pentru copil. In schimb, o alternativa este sa ii oferi celui mic optiuni de activitati care pot fi facute de unul singur sau alaturi de tine.
Spre exemplu, daca locuiti la casa, puteti opta pentru amenajarea unui loc de joaca in curte. Chiar daca investitia poate fi una mare, exista diverse solutii rapide sa achizitionati toate accesoriile pentru a crea spatiul ideal de joaca. In cazul in care nu stii de ce suma poti beneficia in cazul unui imprumut de nevoi personale, poti face o simulare credit.
In functie de spatiul pe care il ai, poti opta pentru urmatoarele lucruri:
- Casuta;
- Leagan
- Tobogan
- Trambulina
- Cutie cu nisip
Cum am mentionat si anterior, jucatul in aer liber nu doar ca poate construii increderea in sine a copilului, ci ajuta la dezvoltarea abilitatii de a socializa si incurajeaza creativitatea si imaginatia. De aceea, asigura-te ca ii oferi celui mic suficiente ore de joaca in aer liber.