Copiii sunt curiosi, invata repede si vor sa stie cat mai multe lucruri deodata. De aceea, unii parinti sunt tentati uneori sa ii invete lucruri mai înainte de a avea varsta potrivita si sa ii grabeasca sa arda etape in dezvoltarea cognitiva. De ce nu este bine sa ii grabim pe copii sa citeasca si ce se intampla in creierul lor daca ii fortam sa faca acest lucru prea devreme?
Scrisul si cititul sunt doi pasi importanti in dezvoltarea oricarui copil. Desi in mod normal aceste lucruri se invata la scoala, adica dupa varsta de sase ani, unii parinti sunt tentati sa ii invete pe copii literele mult mai devreme. Exista insa o vorba inteleapta care spune ca graba strica treaba si care este perfect aplicabila si in aceasta situatie. Specialistii in neuroeducatie au explicat ce se intampla daca ii fortam pe copii sa invete sa citeasca la o varsta prea mica.
Care este varsta la care copiii sunt pregatiti sa citeasca
Psihologii si neurologii atrag atentia ca, pentru a putea invata sa citeasca, creierul copiilor trebuie sa fi ajuns la dezvoltare deplina, iar acest lucru se intampla in jurul varstei de sase ani. Pentru a putea descifra scrisul, creierul trebuie sa aiba dezvoltat cortexul superior. Atunci cand acesta este dezvoltat, copiii pot incepe sa desfasoare activitati complexe, iar in aceasta categorie se incadreaza si cititul.
Acest lucru se explica prin faptul ca in acea parte a creierului se formeaza conexiunile care permit mentinerea atentiei. Doar atunci cand creierul este complet dezvoltat, copilul poate sa primeasca toate informatiile, sa le organizeze si sa le inteleaga.
Ce greseli facem cand ii invatam pe copii sa citeasca
Multi parinti fac greseala de a compara progresele pe care le fac copiii la varste asemanatoare. Daca un copil care are aceeasi varsta ca al lor stie deja sa citeasca, acest lucru inseamna ca si copilul lor trebuie sa invete cat mai repede acest lucru. Adevarul este ca toti copiii sunt diferiti, iar progresele pe care le fac nu ar trebui sa fie comparate.
Nu incercati sa fortati sau sa grabiti lucrurile in niciun fel, pentru ca nu ii faceti niciun bine micutului vostru. Daca incercati sa grabiti procesul, nu faceti decat sa puneti presiune pe copil, iar el va percepe cititul ca pe ceva dificil si neplacut, in loc sa fie o bucurie.
Copiii trebuie sa se distreze in timpul procesului de invatare, iar lucrurile care ii depasesc ii vor face sa se simta frustrati. Lasati-i sa isi exprime ei interesul si curiozitatea pentru citit si atunci veti sti ca sunt pregatiti sa faca acest pas.
Cand va veni momentul, veti sti, cu siguranta, ca micutul vostru este pregatit sa invete sa scrie si sa citeasca. Odata ce si-a manifestat interesul si mintea lui este pregatita sa faca acest pas, va invata cu placere si cu rapiditate toate lucrurile.
Nu uitati ca fiecare copil este unic, progresele pe care le fac cei mici sunt diferite si nu ar trebui niciodata sa ii comparam cu alti copii, nici macar cu fratii lor si nici sa punem presiune asupra lor.