Invatarea alfabetului la prescolari: 8 idei de pus in practica

/ / Modificat: 2024-06-05
Invatarea alfabetului la prescolari: 8 idei de pus in practica

Invatarea alfabetului pune bazele deprinderii cititului si, mai tarziu, ale scrisului. Inca de la varsta prescolara, copiii sunt capabili sa memoreze literele alfabetului si sa le deosebeasca unele de celelalte. Folosind metode de invatare adaptate varstei, cei mici ajung sa invete litere chiar si intr-o luna.

Rimele faciliteaza cel mai mult invatarea. Totodata, poti apela la obiecte familiare micutului sau la jocuri distractive.

Invatarea prin joc, metoda care da cele mai multe roade

Daca te-ai decis sa-ti inveti copilul de 3 ani literele alfabetului, trebuie sa te inarmezi inainte de toate cu foarte multa rabdare. Invatarea trebuie facuta treptat, cate o litera pe zi. Sunt copii care prind mai repede si pot invata pana la 3, 4 litere pe zi, insa specialistii nu-ti recomanda sa te incumeti sa-i predai mai multe litere deodata. Copilul are nevoie de timp de exercitiu si de repetare pentru a-si fixa cunostintele.

La varsta de 3, 4 ani si chiar si mai tarziu, in anii de scoala primara, copiii invata cel mai bine prin joc si activitati practice. Jocul contine acea componenta distractiva care stimuleaza interesul celor mici si faciliteaza asimilarea si fixarea mai rapida a cunostintelor.

Activitatile practice, de pe alta parte, le dau ocazia sa deprinda anumite abilitati precum decupat, colorat sau lipit. Prin imbinarea acestor deprinderi practice, prescolarii ajung sa realizeze cu manutele lor tablouri, felicitari sau carticele frumos colorate. Aceste obiecte "hand made" ii ajuta sa fie mandri de ei si de realizarile lor si sa isi formeze o parere buna despre ei insisi, gandind in sinea lor "si eu pot!"

Carticica-alfabet

Iata o activitate practica ce va fi pe placul copilului tau: cartica-alfabet. Pentru realizarea ei ai nevoie de cartoane diferit colorate, foarfece, lipici si un caiet, care sa aiba tot atatea file cate litere are alfabetul.

Incepe cu literele din numele copilului. Lucreaza maxim 10 minute cu el. Cei mici au tendinta de a se plictisi repede si nu pot sa se concentreze asupra unui lucru prea mult timp. Deseneaza pe unul dintre cartoane prima litera din numele copilului, apoi roaga-l pe cel mic sa o decupeze. Rosteste-o de cateva ori si incurajeaza-l pe cel mic sa repete sunetul pe care il aude.

Dupa ce a terminat de decupat, roaga-ti copilul sa lipeasca litera pe una dintre filele caietului. In ziua urmatoare, treci la urmatoarea litera si tot asa. Cand toate filele vor fi completate, poti organiza chiar un concurs: cine stie mai multe cuvinte care incep cu aceeasi litera. Roaga apoi copilul sa-ti spuna ce alte litere recunoste in cuvintele rostite.

Poezii si cantecele despre alfabet

O metoda simpla, recomandata de specilisti este apelarea la rime. Una dintre cele mai frumoase poezii, utilizate in invatarea literelor, este "Alfabetul", scrisa de Tudor Arghezi. Cantecele, pe de alta parte, sunt apreciate de copii pentru ca sunt vesele si ritmate. De exemplu, poti repeta cu el, in fiecare zi, "Cantecelul literelor". La un moment dat, micutul va incepe sa le recunoasca corect si sa le si retina.

Jocurile educative

Un joc simplu si interactiv pentru prescolari se numeste "Gaseste perechea". Foloseste cateva cartonase, pe care sa scrii litere, in dublu exemplar. Nu folosi mai mult de zece cartonase intr-o sesiune de invatare. Aseaza-le cu fata in jos si roaga-l pe cel mic sa le intoarca si sa faca din ele perechi de litere. Pe masura ce intoarce cartonasul, nu uita sa ii precizezi litera descoperita si sa-l incurajezi sa mai gasesca una la fel. Daca este suficient de mare, poti sa-l rogi sa-ti spuna cuvinte care incep cu litera descoperita.

Puzzle-urile de litere

Sunt si ele foarte antrenante. Se pot gasi in comert, dar poti sa le confectionezi si acasa, din mai multe cartonase. Bucatile de puzzle care formeaza diverse litere se amesteca, copilul trebuind sa recreeze literele respective.

Jocurile creative

Contin, pe langa cartonasele cu litere, si imagini sau planse cu diverse obiecte. Copilul este incurajat sa asocieze mereu un cuvant sau o litera cu un obiect. Astfel de jocuri ajuta la fixarea cunostintelor mult mai repede.

Exista si jocuri magnetice, care ajuta micutul sa se familiarizeze cu alfabetul, pentru a ajunge apoi sa formeze primele lui cuvinte cu ajutorul literelor magnet. Seturile includ toate literele alfabetului in mai multe exemplare colorate diferit, precum si o tabla magnetica, pe care copilul tau poate aseza literele asa cum doreste. Avantajul acestui joc este ca-ti permite tie, ca parinte, sa interactionezi cu copilui tau, favorizand astfel comunicarea si invatarea eficienta.

Aplicatiile pentru telefon sau tablete

Astazi, toti copiii sunt fascinati de mijloacele moderne de comunicare si de gadgeturi. Profita de interesul copilului tau in sens pozitiv si constructiv, instalandu-i pe tableta sau pe telefonul tau mobil aplicatii destinate invatarii alfabetului. FunABC, de exemplu, este o aplicatie romaneasca foarte usor de utilizat si controlat, bucurandu-se de o grafica extrem de simpatica. Este destinata copiilor intre 2 si 5 ani, care vor sa invete literele intr-un mod cat mai jucaus.

Fiecare imagine sau litera are corespondetul ei "vocal". Acest lucru ii ajuta pe cei mici sa faca legatura dintre imagine si sunet. Odata ce copilul a atins ecranul, se si aude litera sau cuvantul de pe ecran. Daca imaginea contine desenul unui animal, o oita de exemplu, micutul tau va auzi si cum face oita. Interesant este ca sunetele vin de la animale reale, inregistrat pe catre cei care au dezvoltat jocul direct la o ferma de animale.

Aplicatia include si exercitii pentru pronuntia fiecarei litere si a fiecarui cuvant aferent literelor din alfabet. O alta aplicatie pentru copii, prin care il poti ajuta pe cel mic sa incerce sa citeasca este ABC Trenul Alfabet.

Jucariile din plus cu senzori de voce

Micutul tau va adora o astfel de jucarie, dotata cu diverse functii amuzante. Jucaria de plus cu senzor de voce poate deveni un profesor indragit de catre copii. In softul acesteia sunt inregistrate mai multe activitati pentru invatarea literelor, cifrelor, dar si cantecele sau povesti. Copilul tau nu trebuie decat sa apese pe un buton si jucaria va "prinde viata", prezentand alfabetul intr-un mod distractiv.

  • Foto: Pexels

Pe aceeasi tema:

Invatarea alfabetului la prescolari

7 activitati distractive prin care copiii invata alfabetul

Invatam literele, numerele si culorile

Primele lectii de scris pentru copiii mici

Taguri Invatarea alfabetului Activitati invatare alfabet

Articole recomandate

Citeste si despre