Testul simplu care iti arata cat de evoluat este copilul tau. Toti parintii ar trebui sa il stie

/ / Modificat: 2022-11-29
Testul simplu care iti arata cat de evoluat este copilul tau. Toti parintii ar trebui sa il stie

In primii ani ai copilariei, multi parinti isi pun intrebari cu privire la felul in care evolueaza copilul lor. Se dezvolta cum trebuie, face achizitiile specifice varstei, tine pasul cu ceilalti copii de varsta lui etc? Lista de intrebari pe care si le pun parintii este una lunga, iar raspunsurile nu sunt intotdeauna usor de gasit.

Un test simplu, care iti arata cat de evoluat este copilul tau si pe care il folosesc si psihologii atunci cand lucreaza cu copii te poate ajuta sa gasesti anumite raspunsuri. Testul presupune desen, acesta fiind un criteriu important de evaluare a dezvoltarii emotionale, intelectuale si sociale a copiilor, potrivit psihologilor.

„Desenul este criteriu de evaluare a dezvoltarii intelectuale, emotionale si sociale. El este un indicator al hartilor mentale ale copilului, al modului in care mintea lui interpreteaza si transforma realitatea, al capacitatii de a vedea si explica relatii logice, de tip parte-intreg, cauza-efect”, explica Oana Moraru, psiholog, intr-o postare pe pagina ei de Facebook.

Testul omulețului - cel mai relevant

 Roaga-ti copilul sa deseneze un omulet pe o foaie, iar felul in care o face iti poate da multe raspunsuri.

„Fara sa ne preocupe aici predispozitiile artistice, desenul unui copil bine dezvoltat la 5 ani trebuie sa aiba o tema, o orientare generala in pagina, 5-6 elemente distincte expresive, incluzand personaje in miscare sau un fir narativ ale acestora, o poveste. Omuletul, la 5 ani, trebuie sa aiba volume, lasand in urma etapa betelor sau a formelor mazgalite si a stilului ”monstrulet” cu maini si picioare legate din cap, cu degete supradimensionate, ca niste gheare, cu cap fara expresie faciala. Omuletul copilului de 5 ani are detalii faciale – sprancene, ochi, gura si nas, elemente decorative pe imbracaminte. Nu trebuie sa fie un desen frumos, dar unul expresiv si detaliat, da”, mai explica psihologul.

Felul in care deseneaza un copil la 5 ani ne poate da indicii despre cum va scrie mai tarziu la scoala, cum va organiza ideile si cum va redacta anumite rezolvari matematice. Specialista mai spune ca nici parintii si nici educatorii nu ar trebui sa se lase descurajati de refuzul copiilor de a desena. Sigur ca nu toti copiii sunt inclinati spre aceasta activitate, insa ea ar trebui incurajata cat mai mult, mai ales in anii de formare.

„Nici parintii, nici educatoarele nu trebuie sa se lase descurajate de refuzul copiilor, ca fiind un indicator al alegerii lor – ”refuza sa deseneze si sa coloreze, deci nu are sens sa il fortam sa faca ce nu ii place”. Dimpotriva, in anii formativi, 2-6 ani, urmarim atent ce anume ”nu ii place” copilului sa faca si traducem profesionist cu ”ii este greu sa faca, deci trebuie stimulat acum in aceasta directie”.  Nu asociem refuzul copiilor cu altceva decat cu dificultatea pe care o resimt si in fata careia suntem programati natural sa dam inapoi, pe principiul economisirii energiei”, mai spune Oana Moraru.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Evolutie jocuri varsta

Articole recomandate

Citeste si despre