Dezvoltarea copiilor, inca de la cele mai fragede varste, este un proces care, pentru inceput, este cel mai bine conturat de catre parinti. Activitatile impreuna cu cel mic, timpul petrecut dedicandu-i atentia si toate momentele in care studiaza reactiile si comportamentele noastre ii construiesc si lui modul de gandire si actiune pe termen lung.
Tocmai de aceea, trebuie sa facem fata cu brio provocarilor, energiei debordante si intrebarilor aproape permanente. Implicarea atenta este prima conditie pentru o dezvoltare emotionala corecta a celor mici.
Iata o parte din activitatile in care este chiar indicat sa te implici alaturi de puiul tau.
Activitati indoor
Atunci cand poate vremea nu permite, sau pur si simplu va simtiti mai bine in casa, posibilitatile de distractie nu trebuie sa fie limitate - dimpotriva. In functie de gusturile celui mic, puteti trece cu usurinta de la carti copii, la puzzle-uri, inapoi la carti de colorat, la jocuri de antrenare a atentiei sau board games pentru mai multi membri ai familiei.
Daca varsta permite acest lucru, ca activitate de familiei poate fi luata in considerare si vizionarea unui film sau chiar o sesiune usoara de gatit, in care toata lumea are sarcini precise.
In cazul in care aveti o rutina pentru somn sau baie, este momentul perfect sa o realizati cu migala si rabdare, pentru a spori gradul de relaxare. De asemenea, petrecerile in pijamale nu ar trebuie sa fie mereu doar seara, mai ales daca vorbim de o zi ploioasa.
Activitati outdoor
Echilibrul celui mic este dat si de consumul energiei in aer liber, prin activitati specifice spatiului deschis. Singur sau alaturi de alti copii, in propria curte, in spatiul din fata blocului sau in parc, aerul curat si spatiile deschise sunt perfecte pentru distractie, sport si echilibrarea emotiilor.
Tine cont de masurile de siguranta si incearca sa adaptezi tipul de joaca si jucariile la varsta celui mic (toboganele mari nu ar trebui sa fie accesibile tuturor), dar, in acelasi timp, bucura-te la fel de mult ca el pentru distractie, tipete si agitatie.
Vizitele medicale
Un capitol aparte este reprezentat de vizitele medicale ale copiilor. De la varsta la care incep sa inteleaga ce se intampla, comunica si mai ales cand incep sa isi aminteasca experientele, este foarte important ca pentru vizitele de rutina sa gasim medici blanzi, cu foarte mult tact, care sa aiba suficient de multa rabdare incat sa se face placuti de catre cei mici.
Majoritatea experientelor pe care copiii le au cu medicii sunt infricosatoare si lasa amintiri de lunga durata. In plus, cei mici devin reticenti si cand cresc, deoarece asociaza vizita la medic cu o amintire neplacuta. Tocmai de aceea este atat de important sa fim prezenti si noi ca parinti, pentru a asigura un mediu care sa inspire siguranta si familiaritate.
Socializarea
Inca de cand incep sa mearga singuri, chiar daca inca nu vorbesc prea mult, copiii simt nevoia de socializare si de cele mai multe ori sunt incantati sa aiba parteneri de joaca (facand abstractie de faptul ca mereu vor dori aceeasi jucarie si nu o vor putea imparti).
Odata ce a inceput introducerea in colectivitate, un alt pas important este sa mentinem un grad constant al socializarii pentru cel mic, mai ales daca inca nu merge la gradinita. Lasa-l sa se joace cu alti copii, sa comunice si chiar sa rezolve unele situatii conflictuale minore. Doar asa va reusi sa asimileze comportamentul corect in societate.
In functie de varsta copilului, implicarea parintelui se modifica, dar nu dispare complet. Exista copii care se simt confortabil stiind ca au si o oarecare independenta, dar sunt si cei care prefera sa stie ca au un adult prin preajma, pentru orice eventualitate.
Daca cel mic a ajuns la varsta la care iti poate spune cum se simte mai bine, este esential sa stabiliti impreuna anumite limite de ambele parti, in asa fel incat sa nu se simta sufocat si nici neglijat. Perioada in care isi va dori independenta completa va veni ceva mai tarziu, odata cu adolescenta si frumoasele provocari specifice.
Sursa foto: Pixabay.com