Fibrele sunt incredibil de importante pentru orice persoana, dar mai ales pentru copiii aflati in crestere.
Desi cei mai multi parinti acorda atentie doar alimentelor nocive, precum grasimi nesanatoase, zahar si alimente procesare, incercand sa le elimine din dieta celor mici, este important sa acordam atentie si consumului de fibre.
In cazul copiilor (dar si a adultilor), fibrele pot ajuta la prevenirea constipatiei si la cresterea senzatiei de satietate, ceea ce ii poate ajuta pe copii sa-si mentina o greutate sanatoasa. O dieta bogata in fibre poate ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor de inima si a diabetului.
Cu toate acestea, in ciuda beneficiilor fibrelor, rapoartele arata ca majoritatea copiilor nu consuma suficiente. Iata, asadar, care sunt beneficiile fibrelor si care sunt alimentele bogate in fibre pe care le poti oferi micutilor tai.
Ce sunt fibrele si ce rol au in alimentatie
Fibrele aunt un tip de carbohidrati care se gasesc in fructe, legume si cereale integrale. Exista doua tipuri de fibre:
- Fibrele solubile, care se dizolva in apa pentru a forma o substanta asemanatoare unui gel, incetinind digestia si ajutand la scaderea nivelului de colesterol si a nivelului de zahar din sange.
- Fibrele insolubile, care umfla scaunul si ajuta la reglarea miscarilor intestinale.
De ce au nevoie copiii mici de fibre?
Cercetarile arata ca atunci cand copiii consuma mai multe fibre, mananca mai putine grasimi si zahar. Acest lucru se datoreaza faptului ca alimentele bogate in fibre - cele cu cel putin 3 grame pe portie - tind sa fie sarace in calorii si dureaza mai mult timp pentru a fi digerate. Rezultatul: Copiii raman mai satui, mai mult timp si este mai putin probabil sa manance in exces.
Fibrele pot ajuta, de asemenea, la mentinerea sub control a nivelului de colesterol al copiilor si la stabilizarea nivelului de zahar din sange. Mai exact, alimentele bogate in fibre sunt procesate mai greu de organism, ceea ce face ca nivelul de zahar din sange sa nu creasca brusc.
Cu toate acestea, carbohidratii simpli, cum ar fi zaharurile rafinate, tind sa fie digerate mai repede decat carbohidratii complecsi, care pot provoca apoi o crestere a nivelului de zahar din sange.
In plus, fibrele sunt adesea gasite in alimente sanatoase, cum ar fi fructele si legumele, care pot fi pline de alte vitamine si minerale importante, cum ar fi vitamina A, vitamina C si potasiu.
Cantitatea de fibre de care au nevoie copiii mici
Pentru a-ti da seama de cate fibre are nevoie un copil mic, urmeaza aceasta formula: varsta copilului + cinci = numarul de grame de fibre de care are nevoie in fiecare zi. Deci, daca micutul are 2 ani, ar trebui sa consume 7 grame de fibre zilnic.
Atunci cand cresti coeficientul de fibre din dieta copilului, este important sa cresti treptat alimentele pline de fibre pe care i le dai in fiecare zi si, in acelasi timp, sa-l incurajezi sa bea multe lichide pentru ca fibrele sa se deplaseze fara probleme in sistemul sau digestiv (fibrele fara lichide pot duce la constipatie).
Retine ca adaugarea brusca a prea multor fibre in dieta copilului poate provoca gaze, crampe si balonare.
Cele mai bune alimente bogate in fibre pentru copii
Multe dintre cele mai bune alimente bogate in fibre pentru copiii mici si mari se gasesc in fructele si legumele cu nuante vii:
- Avocado
- Mere
- Sfecla rosie
- Fructe de padure
- Fasole neagra
- Tarate
- Broccoli
- Morcovi
- Naut
- Linte
- Mazare
- Dovleac
- Zmeura
- Spanac
- Dovleac
- Cartofi dulci
Cum sa introduci fibrele in alimentatia copilului
Una dintre cele mai bune modalitati de a-l face pe copil sa fie interesat de mic, de alimentele sanatoase, este sa-l implici in procesul de preparare al acestora.
Il poti lasa sa spele legumele sau fructele, sa amestece in preparatele pe care le faci, sau sa le aseze in farfurie cand sunt gata.
Cum sa introduci fibrele in dieta copilului:
• Foloseste cereale integrale in loc de cereale rafinate atunci cand faci paine, briose, etc.
• Serveste cereale care mentioneaza grau integral sau ovaz in partea de sus a listei de ingrediente. (Cerealele ar trebui sa contina, de asemenea, cel putin 3 grame de fibre pe portie).
• Adauga fructe de padure colorate in iaurturi sau in clatite ori briose.
• Preparai vafe si clatite din cereale integrale, care au mai multe fibre decat cele obisnuite.
• Adauga naut, fasole rosie si linte in supe si tocanite. Sau, prepara-le sub forma de piure, ori humus de casa.
• Serveste orez brun sau salbatic, plin de fibre, in loc de orez alb.
• Amesteca spanac in smoothie-uri sau in briose, ori clatite.
• Alege paste care sunt facute din grau integral, spelta sau quinoa.
• Amesteca tarate in burgeri sau chiftele.
• Adauga avocado in smoothie-uri sau supe, sau foloseste-l in locul grasimilor saturate in produsele de patiserie.
- Sursa: whattoexpect.com
- Foto: Pexels