10 super alimente pentru copii

/ / Modificat: 2016-02-02
10 super alimente pentru copii

Parintii care incearca sa le impuna copiilor o dieta sanatoasa se lovesc adesea de reticenta lor. Micutii ar manca toata ziua dulciuri si nu s-ar atinge nici in ruptul capului de legume proaspete sau fierte.

Noi ti-am pregatit o lista cu 10 super alimente care sunt gustoase, sanatoase si pot fi usor introduse in alimentatia copiilor.

Ouale

Un ou fiert dimineata la micul dejun sau o omleta cu multe legume reprezinta modalitati perfecte de a incepe ziua. Ouale contin proteine care prelungesc starea de satietate pe parcursul zilei si se numara printer putinele alimente care contin vitamina D, care ajuta la fixarea calciului in oase.

Fulgii de ovaz

Pregateste-i dimineata un mic dejun cu fulgi de ovaz si lapte dulce sau iaurt. Fulgii de ovaz il vor ajuta sa se concentreze mai bine la scoala pe parcursul orelor. In acelasi timp, ovazul este bogat in fibre, se digera incet si ii asigura micutului energie suficienta pana la urmatoarea masa.

Fructele

Orice fruct este sanatos pentru copilului tau. Nu exista nicio restrangere in ceea ce priveste fructele, iar nutrientii din ele il vor ajuta pe copilul tau sa se dezvolte sanatos si sa aiba un organism rezistent in fata virusurilor si bacteriilor. Pentru ca cel mic sa beneficieze de cat mai multe vitamine, varietatea este cheia. Nu te rezuma doar la mere, banane sau portocale, ci introdu in alimentatia copilului si fructe de padure, pepene galben sau kiwi. Poti, de asemenea, sa faci piureuri de fructe pe care sa le lasi cateva ore la congelator si care pot inlocui oricand inghetata plina de zahar si alti aditivi.

Oleaginoasele

Frucutele oleaginoase - nucile, migdalele, alunele, fisticul - contin grasimi sanatoase, esentiale pentru un organism puternic. Crude si nesarate reprezinta gustarile perfecte pentru copii deoarece sunt si gustoase, dar si sanatoase.

Lactatele

Proteinele si calciul din lapte il ajuta pe cel mic sa se dezvolte atat din punct de vedere fizic, dar si din punct de vedere cognitiv deoarece ajuta la formarea de tesut cerebral.

Iaurtul grecesc degresat este si el recomandat pentru copii deoarece stimuleaza digestia si contribuie la intarirea imunitatii. Daca micutul tau nu prea agreeaza iaurtului, adauga o lingurita de miere, putin sirop de artar sau de agave.

Tofu

Acest aliment specific bucatariei orientale a devenit din ce in ce mai popular si la noi fiind nu doar gustos, ci si bogat in nutrienti. Copiii nu sunt mari fani ai acestui aliment, insa il poti folosi in supe sau in locul iaurtului in smoothie-urile de fructe.

Rosiile

Substanta care da culoarea rosiilor este licopenul. Cu efecte antitumorale puternice, licopenul ii va proteja organismul copilului tau si ii va intari sistemul imunitar. Rosiile sunt usor de introdus in dieta copilului tau fie prin salate, fie prin prepararea unor sosuri in casa pe care le poate adauga la pizza, paste sau la chipsuri de porumb.

Varza

Cu un continut ridicat de fitonutrienti, varza este un aliment detoxifiant ce protejeaza organismul impotriva mai multor tipuri de cancer imbunatatind in acelasi timp digestia. Salatele de varza sunt de obicei agreate de copii, asa incat nu va fi greu sa introduci aceasta leguma in dieta lui.

Somonul

Este unul dintre soiurile de peste bogate in grasimi Omega 3, esentiale pentru buna functionare a creierului. Pregateste file de somon la cuptor cu un dressing din suc de portocale, astfel incat sa fie si pe placul copiilor. Il poti adauga si la salate sau poti pregati mini tarte usor de mancat si foarte gustoase.

Cacaua si scortisoara

Ambele sunt alimente usor de servit copiilor, in special in deserturi. Un amestec din praf de scortisoara si pudra de cacao presarat peste clatite sau briose va fi cu siguranta adorat de cei mici. Poti de asemenea sa presari acest amestec si in fulgii de ovaz pe care ii pregatesti pentru micul dejun.

Opteaza pentru ciocolata neagra cu un continut ridicat de cacao sau foloseste pudra de cacao la prajituri facute in casa. Aceasta este bogata in flavonoide care ajuta la imbunatatirea memoriei si capacitatii de concentrare.

Scortisoara scade nivelul de zahar din sange si stimuleaza memoria. Cinamaldehida din scortisoara ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor fungice si bacteriene.

Fasolea neagra

Boabele de fasole neagra sunt bogate in proteine, fibre si calciu. In plus, ele ajuta la imbunatatirea functiilor creierului. Poti pregati in casa un hummus din fasole neagra, dar o mai poti adauga si la salate sau in feluri de mancare specifice bucatariei mexicane precum quesadilla.

Busuiocul

Antioxidanti, vitaminele A, C si K, fier, potasiu, calciu - sunt doar cateva dintre nutrientii pe care ii contine busuiocul si care ii vor aduce nenumarate beneficii copilului tau. Pentru a-l introduce in alimentatia copilului tau poti pregati sosuri de paste cu busuioc sau poti pregati sosuri pesto cu care sa dai gust pieptului de pui. In mai poti folosi si in supe si ciorbe, precum si in chiftelute.

Tu cum te asiguri ca micutul tau are o dieta sanatoasa, dar si gustoasa? Ce parere ai despre recomandarile noastre? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Alimentatie sanatoasa Dieta copil Nutrienti

Articole recomandate

Citeste si despre