Invata copilul sa fie curat si manierat la masa

/ / Modificat: 2012-05-07
Invata copilul sa fie curat si manierat la masa

O educatie desavarsita presupune, printre altele, sa iti inveti copilul sa fie curat si manierat la masa. Bunele maniere in timpul hranirii se numara printre aptitudinile sociale esentiale pe care oricine trebuie sa le detina pentru a face o impresie buna in societate. Gradinita, scoala, universitatea si mediul profesional iti vor pune micutul in situatia de a consuma alimente in public.

Foto: ehowcdn.com

Iata care sunt regulile de baza pe care copilul tau este bine sa le respecte de la cele mai fragede varste atunci cand se afla la masa.

Obiceiurile invatate in copilarie se transforma in acte reflexe la maturitate, motiv pentru care parintii sunt responsabili pentru deprinderile corecte sau gresite ale copiilor. Daca prichindelul tau se obisnuieste sa fie curat si manierat la masa, reputatia lui in societate va fi la nivelul asteptarilor tale cele mai ambitioase.

Primele lectii de maniere la masa

Este ideal sa incepi primele lectii de maniere la masa inca din primii ani de viata, cand puiul tau se zbate sa se hraneasca singur cu lingurita. Pe masura ce creste, vei putea adauga treptat noi elemente, astfel incat procesul de invatare sa fie consecvent si repetitiv.

Vei fi nevoita sa ii reamintesti regulile principale periodic, pana cand bunele practici se transforma intr-un obicei sanatos. In acest mod, exercitiile zilnice il vor transforma pe micutul tau intr-un maestru al manierelor, ca o a doua natura a sa. Pana la varsta adolescentei, copilul va acumula o veritabila colectie de conduite corecte la masa, cu care va impresiona privitorii de fiecare data cand participa la un eveniment formal.

Pentru binele copiilor, orice familie ar trebui sa faca eforturi pentru a organiza cel putin o masa pe zi cu toti membrii laolalta. Imediat ce puiul tau reuseste sa manance singur, pune-i la dispozitie vesela si ustensilele pe care le folosesc adultii in mod normal si ajuta-l sa invete cat mai repede sa le utilizeze.

Cand este suficient de mare sa inteleaga, explica-i locul corect pe masa al veselei si al paharelor, la ce se foloseste fiecare in parte si cum se manevreaza. Copiii mici adora sa li se acorde sarcini, astfel ca bucura nespus sa aseze masa in fiecare seara.

Pentru inceput, ofera-i farfurii si pahare melaminate, pentru a evita accidentele. Asteapta-te la multe erori si pasi gresiti, atrage-i atentia in mod gentil, nu il ridiculiza si ofera-i ragazul necesar sa isi formeze indemanarea fara sa se simta stanjenit.

Reguli principale pentru manierele la masa

Odata ce copilul implineste varsta de 6 ani, este capabil sa puna in practica foarte bine regulile principale pentru bunele maniere la masa. Iata o lista succinta cu indicatiile pe care este recomandat sa le oferi micutului tau educat:

  • Mainile se spala bine inainte de masa.
  • Pozitia corecta pe scaun este cu spatele drept si cu privirea catre vesela.
  • Asezarea unui servet in poala previne patarea hainelor.
  • Infruptarea din meniul servit se face doar dupa ce toata lumea s-a asezat la masa.
  • Rasucirile pe scaun, introducerea capului sub masa si alte miscari sunt interzise.
  • Coatele nu se tin niciodata pe masa, mainile se sprijina de margine, in zona incheieturilor.
  • Parasirea mesei se face cu cererea permisiunii.
  • Gurita este intotdeauna inchisa in timpul mestecarii, iar bucatile de alimente se taie pe masura capacitatii de ingurgitare.
  • "Te rog frumos" si "Multumesc" insotesc intotdeauna solicitarile de a primi un condiment/aliment la care nu are acces.
  • Interventiile in cadrul conversatiilor sustinute de ceilalti sunt un semn de proasta crestere.
  • Sunetele bizare, onomatopeele si manifestarile grotesti nu sunt permise.
  • Comentariile negative si plangerile nu sunt politicoase in timpul mesei.
  • La final, se multumeste bucatarului pentru meniul preparat.

Nu iti iesi din minti daca micutul tau nu reuseste sa bifeze toate regulile de buna purtare de la inceput. Pentru el pot fi coplesitoare atat de multe informatii, de aceea este bine sa i le dictezi pe rand, pana se transforma in reflexe permanente.

Gesturi interzise la masa

In afara de setul de reguli care vizeaza manierele bune la masa, este necesar sa iti inveti copilul care sunt acele gesturi interzise in aceste circumstante, pe care foarte multi prichindei (dar si adulti) le mai comit din cand in cand.

  • Asezarea la masa prea departe de farfurie favorizeaza imprastierea alimentelor in jur; la fel se intampla cu "tolanirea" pe scaun.
  • Cutitul nu se foloseste niciodata in loc de furculita si invers.
  • Vesela folosita nu se linge si nu se introduce intr-un platou comun, de unde restul familiei isi completeaza portiile individuale.
  • Atunci cand se incearca preluarea unui castron sau al altui obiect aflat la distanta, nu este politicoasa aplecarea peste masa; in acest caz, se solicita ajutor din partea persoanei care se afla in dreptul "tintei".
  • Farfuria nu se atinge cu degetele, linsul mainilor nu este permis, iar vesela nu se sterge cu paine.
  • Supele si ciorbele nu se sorb, iar vesela nu se murdareste inutil cu cantitati de mancare si bautura care nu vor fi consumate.
  • Nu se vorbeste cu gura plina, nu se gesticuleaza cu tacamurile si nu se scuipa samburii si oasele in farfurie sau in mana; resturile sunt puse discret in lingurita sau pe un servetel.
  • Nu se manevreaza vesela si alimentele celorlalte persoane de la masa.

Comportamentul copiilor dupa masa

Pana cand reuseste sa devina un consumator de alimente desavarsit, copilul tau (foarte mic) se va murdari pe manute. Din acest motiv, comportamentul lui dupa masa este la fel de important din prisma bunelor maniere pe care este ideal sa le invete cat mai curand.

Asadar, impune-i puiului tau sa se spele intotdeauna pe maini dupa ce mananca, daca nu vrei sa gasesti amprente pe mobilier si pereti. Atentie si la comportamentul pe care micutul il observa la ceilalti, deoarece copiii au tendinta sa imite gesturile fratilor mai mari si ale parintilor. Multe mamici se plang de faptul ca micutii lor "au invatat" de la tatici sau veri sa regurgiteze zgomotos.

Nu trebuie decat sa tragi la raspundere persoanele care dau un exemplu negativ si sa impui copilului anumite limite de conduita, incurajand permanent comportamentul pozitiv. Totodata, este important sa practici si tu cu sfintenie ceea ce predici, altfel sansele ca micutul tau sa fie curat si manierat la masa sunt foarte mici.

Manierele la masa ale copiilor se transforma intr-un stil de viata, pentru care puiul tau iti va multumi la varsta adulta.

Tu cum ti-ai invatat micutul sa fie curat si manierat la masa? Spune-ne in sectiunea de comentarii!

Articole recomandate

Citeste si despre