Alimentatia recomandata pentru copiii subponderali. Ce ar trebui sa consume piticii

/ / Modificat: 2023-03-06
Alimentatia recomandata pentru copiii subponderali. Ce ar trebui sa consume piticii

Ca mame suntem mereu atente la alimentatia copiilor nostri. Cu toate acestea, se intampla adesea ca micutii sa refuze mancarea sau sa nu manance suficient la o masa. In aceste cazuri apare subponderabilitatea. Stim cu totii ca doar printr-o alimentatie corecta acestia vor avea o crestere si o dezvoltare optima. De aceea, atunci cand observam ca sunt subponderali, este important sa stim de avem de facut.  Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa-I aasiguri micutului tau alimentatia necesara.

Cum arata dieta recomandata pentru copiii subponderali

Cand afli ca micutul tau este subponderal, sau doar baniesti ca este, este importat sa urmezi pasii de mai jos:

1. Consulta-te cu medicul pediatru

Primul lucru care trebuie facut este sa consulti medicul pediatru. Daca este ceva in neregula, acesta va sti si te va trimite mai departe la un nutritionist sau, put si simplu, apelezi direct la un nutritionist specializat in alimentatia copiilor. De cele mai multe ori greutatea scazuta a copilului provine din alimentatie si poate fi rezolvata cu cateva schimbari simple in ceea ce priveste obiceiurile si modelele alimentare de acasa.

2. Excludeti cauzele

Este important sa se excluda factorii genetici la copil, deoarece este posibil ca acesta sa fie slab in mod natural. Alte motive pot fi de natura psihologica, hormonala, metabolica, gastrointestinala sau utilizarea de medicamente care reduc pofta de mancare. In alte cazuri, acestia pot dezvolta tulburari de alimentatie si vor avea nevoie de ajutorul unui psiholog. De asemenea, este valabil ca acestia sa arda mai multe calorii decat consuma atunci cand sunt foarte activi.

3. Schimbarea comportamentului alimentar

Prin modificarea unor tipare generale in alimentatia copilului, putem obtine o schimbare comportamentala care va fi benefica pentru cresterea in greutate:

  • Cresteti numarul de mese: tineti cont de faptul ca copiii au stomacul mic si trebuie sa isi distribuie mesele in mai multe portii. In acest sens, ei trebuie sa manance intre 5 sau 6 ori pe zi. In acest fel, le asiguram energia si nutrientii de care au nevoie pe tot parcursul zilei.
  • Familia trebuie sa fie un exemplu: copiii invata prin observare, asa ca schimbarea obiceiurilor incepe de acasa. Pentru ca ei sa adopte un bun obicei alimentar, intreaga familie trebuie sa isi schimbe obiceiurile cu unele mai sanatoase.
  • Faceti din ora mesei un moment placut, petrecut in familie. Invata-ti copilul ca mancatul are un program si o rutina zilnica, care necesita atentie, concentrare si placere. Inchide televizorul si impartaseste momentul cu copiii tau. Incearca sa inventezi sau sa gasesti noi preparate pentru a-i entuziasma.
  • Combinati alimentatia sanatoasa cu exercitiile fizice: Atunci cand alimentatia este sanatoasa si este intarita cu o rutina de exercitii fizice consecvente, aceasta ajuta la cresterea in greutate, in special a masei musculare. Acest lucru este mai vizibil la copiii mai mari. In plus sportul stimuleaza pofta de mancazre.

4. Apeleaza la un nutritionist pentru a te sfatui ce alimente sa alegi

Cea mai importanta parte a unui nou plan alimentar este combinatia tuturor grupelor de alimente. Acestea vor furniza nutrientii in cantitate si calitate, precum si energia de care copilul are nevoie pentru a lua in greutate. Acest lucru difera de la un copil la altul, in fucnctie de numerosi factori, iar un nutritionist este in masura sa-ti spuna cum ar trebui sa arate alimentatia copilului tau. Insa, printre alimentele care trebuie incluse in dieta acestuia se numara: o varietate de alimente: ouale, laptele integral, branzeturile, pestele, carnea de pasare si, ocazional, carnea rodie (porc, vita) vor furniza necesarul de proteine animale. Acestea trebuie insotite de legume, seminte si nuci. Cerealele, pastele, painea, painea, ovazul, orzul si altele vor furniza energie. In cele din urma, pentru a completa, fructele si legumele vor furniza vitaminele si mineralele necesare dezvoltarii copilului.

5. Fii constienti de alimentele pe care NU trebuie sa le incluzi in alimentatia copilului

Dieta recomandata pentru copiii subponderali trebuie sa fie de inalta calitate si nutritionala. De aceea este important ca alimentele nesanatoase sa nu fie incluse in alimentatia micutilor. Printre acestea se numara: mancarea de tip fast-food si alimentele ultraprocesate, dar si sucurile (de orice tip), biscuiti procesati, prajituri si produse de patiserie din comert, prajeli (inclusiv cartofi prajiti), bomboane si dulciuri cu zahar.

FOTO: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre