Alimentatia vegetariana la copii. Care sunt avantajele si dezavantajele

/ / Modificat: 2021-12-02
Alimentatia vegetariana la copii. Care sunt avantajele si dezavantajele

Alimentatia copiilor trebuie sa le asigure acestora o gama larga de nutrienti, pentru o crestere  sanatoasa si un nivel optim de energie. Atunci cand cei mici sau parintii lor decid sa elimine din alimentatie produsele de origine animala, trebuie sa stiti care sunt consecintele asupra sanatatii celor mici.

Indiferent care ar fi motivele pentru care alegeti sa ii oferiti copilului doar alimente de origine vegetala, este important sa tineti cont de varsta micutului si sa ii asigurati o dieta variata, pentru a evita dezechilibrele nutritionale.

Ce se intampla cand copiii devin vegetarieni

Exista mai multe tipuri de dieta vegetariana, in functie de cat de restrictiva este. Unii vegetarieni nu consuma carne, in schimb consuma lapte si oua. Altii nu au deloc in alimentatie produse de origine animala:

Ovo-lacto-vegetarienii: consuma oua si produse lactate.

Lacto-vegetarienii: consuma lapte si produse lactate.

Ovo-vegetarienii: consuma oua si derivate din oua.

Vegetarienii stricti sau veganii: consuma doar alimente pe baza de plante.

Academia Americana de Pediatrie atrage atentia ca o dieta stricta, din care lipsesc complet produsele de origine animala, poate provoca grave carente in organismul copilului.

Pe de alta parte, Societatea de Pediatrie din Canada a realizat un studiu in urma caruia a iesit la iveala ca 2% dintre copiii americani cu varste intre 6 si 17 ani urmeaza o dieta vegetariana. Specialistii au concluzionat ca daca se acorda atentie anumitor nutrienti specifici, se poate mentine o alimentatie sanatoasa in orice stadiu de crestere. Cu toate acestea, niciuna dintre institutii nu recomanda dietele vegetariene stricte sau vegane in cazul copiilor.

Avantajele dietei vegetariene la copii

Publicatia The American Dietetic Association noteaza cateva beneficii pe care le are dieta vegetariana in cazul copiilor, pe termen scurt si mediu:

  • tine sub control colesterolul si greutatea
  • poate creste speranta de viata
  • previne bolile cronice
  • este punct de pornire pentru un stil de viata sanatos
  • beneficii pentru mediu

Dezavantajele dietei vegetariene la copii

Dieta vegetariana nu este lipsita de riscuri, in cazul copiilor, asa ca este important sa luati in calcul toate aspectele inainte sa alegeti un astfel de stil de viata pentru copilul vostru:

  • exces de consum de energie
  • capacitate gastrica scazuta
  • exces de fibre
  • lipsa proteinelor animale
  • poate afecta indicatorii antropometrici

Sfaturi pentru a evita carentele nutritionale

Daca ati ales sa ii oferiti copilului vostru doar alimente de origine vegetala sau daca el insusi a refuzat sa mai consume carne, iata ce este de facut pentru a va asigura ca el creste sanatos si ca alimentatia vegetariana ii ofera toti nutrientii de care are nevoie!

  1. Mergeti la medicul pediatru sau la un nutritionist pentru a evalua starea de sanatate a copilul si pentru a-si da acordul cu privire la alimentatia vegetariana.
  2. Asigurati-i o alimentatie bogata in proteine vegetale, pentru a suplimenta lipsurile. Leguminoasele, nucile si semintele nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic.
  3. Combinati alimentele bogate in fier cu alimentele bogate in vitamina C, pentru a creste absorbtia acestora.
  4. Folositi sare iodata si alge marine, ca sursa de iod in alimentatie.
  5. Suplimentati pe cale orala cu vitamina B12, care lipseste din alimentatia vegetariana.
  6. Cerealele integrale, bauturile vegetale imbogatite cu calciu, tofu si semintele de floarea soarelui nu ar trebui sa lipseasca din dieta celui mic.
  7. Faceti-i analize periodic si urmariti valorile de referinta. In cazul in care exista carente sau intarzieri de dezvoltare, discutati cu medicul si luati in calcul ca s-ar putea sa fie nevoie sa reintroduceti in alimentatie produsele de origine animala.

FOTO: Pixabay.com

Articole recomandate

Citeste si despre