Este important pentru copii sa manance peste, deoarece acesta furnizeaza proteine de inalta calitate, minerale si grasimi bune (Omega-3). O optiune ieftina si usor de utilizat, care este folosita din ce in ce mai des, este pestele capturat si dezosat, sau pestele la conserva, acesta din urma fiind mai ieftin.
Atentie insa la pangasius si la biban, avertizeaza specialistii in alimentatie!
Parintii sunt preocupati sa le ofere copiilor cea mai buna hrana posibila si incearca, fie ca mananca mereu acasa, fie ca raman la scoala pentru masa ies in oras, sa aleaga alimente potrivite din punct de vedere nutritional pentru cei mici.
Dar nu trebuie sa fii atent doar la calitatea nutritionala, ci si la substantele toxice care se regasesc in alimente, precum pesticidele si metalele grele, care sunt daunatoare pentru sanatate, mai ales in cazul copiilor.
Pestii despre care vorbim (pangasius si biban) sunt crescuti in ferme piscicole si se prezinta adesea sub forma de file, fara oase, perfecte pentru a fi oferite copiilor. Fermele in care sunt crescute aceste specii de pesti au fost expuse in celebrele emisiuni ale documentarului Darwin's Nightmare.
Pangasius este un peste hibrid care provine din apele Vietnamului, mai exact din raul Mekong. Acest rau este unul dintre cele mai poluate din lume, deoarece numeroase fabrici isi devarsa deseurile aici. In ciuda poluarii insa, pestele prospera in acest rau, fiind printre singurele specii de peste care a mai supravietuit poluarii. Insa pestele nu s-a adaptat in mod natural la aceste conditii insalubre de mediu, ci a fost modificat genetic in acest sens. Cercetatorii chinezi au realizat o incrucisare intre mai multe specii de peste care sa aiba o toleranta foarte mare la toxinele prezente in apa si sa se hraneasca cu substantele poluante pentru a curata apa de toine, bacterii si microorganisme, dar si resturi de pesti morti. Din acest motiv i se mai spune si pestele sanitar. Acesta este, prin urmare, unul dintre cei mai toxici pesti din lume.
Urmeaza bibanul de mare si tonul, dar si macroul, care au in compozitie doze mari de mercur. Desi mercurul nu este considerat un risc imediat pentru sanatate, acest peste trebuie consumat foarte rar (cel mult o data pe saptamana in cazul adultilor, si o data pe luna in cazul copiilor de pana in doi ani).
Prin urmare, daca doresti sa-i oferi copilului tau peste, mai des, alege un peste de apa dulce, precum pastravul. Acesta nu are oase multe, nu are un miros si un gust strident si este usor acceptat de copii. In plus, este sanatos.
FOTO: freepik.com